x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce face un europarlamentar?

Ce face un europarlamentar?

06 Aug 2018   •   17:09
Ce face un europarlamentar?
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Pentru a apară interesele alegătorilor, majoritatea eurodeputaţilor în Parlamentul European se vor afilia unui „grup politic” pentru a face front comun cu deputaţii în Parlamentul European din alte state membre care împărtăşesc o perspectivă politică similară. Grupurile politice sunt următoarele: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), cel mai numeros, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor sau Alianţa Liberă Europeană, Grupul Conservatorilor şi Reformistilor Europeni, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene sau Stânga Verde Nordică, Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei. Pe perioada unui mandat de 5 ani, deputaţii lucrează în domeniul legislativ pentru a îmbunătăţi viaţă tuturor cetăţenilor UE. Aceştia se întâlnesc în mod regulat la Strasbourg şi la Bruxelles pentru a discuta şi a lua decizii în cadrul şedinţelor plenare, dar, în acelaşi timp, au grijă să păstreze strânse legături cu propriul electorat. „Deputaţii se întorc adesea în circumscripţiile lor electorale pentru a se întâlni cu cetăţenii şi a le ascultă problemele”, punctează Parlamentul European în documentul pus la dispoziţia publicului. Totodată, deputaţii în Parlamentul European nu pot face obiectul unei cercetări penale, nu pot fi reţinuţi sau face obiectul unor proceduri judiciare că urmare a opiniilor sau voturilor exprimate în timpul exercitării funcţiei lor.

 

Toţi deputaţii in Parlamentul European primesc acelaşi salariu, anume în jur de 6.000 de euro net. Statele membre pot, de asemenea, să perceapă din salariu un impozit naţional.  

 

Comisii legislative

Deputaţii în Parlamentul European fac parte, de asemenea, dintr-o comisie parlamentară şi îşi dedică timpul pentru a analiza legislaţia. În Parlament există 20 de comisii permanente, fiecare dintre acestea specializându-se în propriul domeniu de politică. Aceste organisme reprezintă forţa legislativă a Parlamentului European, în care se desfăşoară cele mai importante negocieri şi cele mai aprinse discuţii contradictorii şi sunt încheiate acorduri, deşi deciziile finale sunt luate de toţi cei peste 750 de deputaţi din Parlament.

 

În cele mai multe ţări, inclusiv în România, viitoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în 26 mai 2019.

×