x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce legi importante şi-au lăsat aleşii pentru anul 2016

Ce legi importante şi-au lăsat aleşii pentru anul 2016

de Xenia Croitoru    |    07 Ian 2016   •   08:42
Ce legi importante şi-au lăsat aleşii pentru anul 2016

Parlamentarii şi-au păstrat şi câteva restanţe importante pentru noua sesiune parlamentară care începe în luna februarie. Aleşii ar trebui să decidă, printre altele, ce se întâm¬plă cu salariile demnitarilor, cu lefurile bugetarilor şi cu traseiştii politici.

Aleşii ar trebui să treacă legea salarizării bugetare prin Parla¬ment. Proiectul a fost finalizat de Rovana Plumb de când aceasta ocupa funcţia de ministru al Muncii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că această lege este foarte importantă pentru bugetari, iar aceştia aşteaptă o salarizare corectă. „Nu suntem de acord să nu se discute despre această lege, dacă proiectul de lege care a fost lăsat în Minis¬terul Muncii de către Rovana Plumb nu va fi asumat de Guvern, ne gândim să îl promovăm printr-o iniţiativă legislativă”, spunea Liviu Dragnea la acea vreme. Şi problema traseismului politic a fost dată la o parte, dar cel mai probabil va fi reluată în februarie, întrucât anul 2016 este an electoral. Parlamentarii şi partidele politice au avut mai multe nemul¬ţumiri în momentul în care s-a discutat despre stoparea migrării între partide. În februarie 2015, Camera Deputa¬ţilor a decis respingerea Ordo¬nanţei care permitea migraţia aleşilor locali, adoptând, însă, un amendament, criticat de PNL. Acesta preciza că primarii şi consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordo¬nanţei nu-şi vor pierde mandatele. Spre finalul anului, Comisia Juri¬dică din Senat a stabilit că doar consili¬erii locali care au migrat de la un partid la altul îşi vor pierde mandatele. Prima cameră sesizată a fost Camera Deputa¬ţilor, dar decizia finală stă la mâna senatorilor.

Legislaţie incertă
Nici legea privind aleşii locali nu a fost schimbată, deşi aceasta ar fi trebuit modificată cu şase luni înainte de alegerile locale, iar parlamentarii au rămas şi aici restanţieri. Dacă va fi adoptată în luna februarie, legea nu se mai aplică la alegerile locale din acest an. Proiectul de lege iniţiat de PNL prevedea alegerea prima-rilor în două tururi de scrutin, nu într-unul singur aşa cum se întâmplă în acest moment. Proiectul a primit însă raport negativ în şedinţa comună a Comisiei juridice şi a Comisiei de administraţie a Senatului. Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este forul decizional. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost aplicată pentru prima oară la alegerile locale din 2012, după ce PDL a modificat legea alegerilor locale.
Lefurile demnitarilor
Până ce va fi adoptată legea salarizării unitare, ordonanţa Guvernului prin care au fost crescute salariile premierului, preşedintelui, preşedinţilor celor două Camere ale Parla¬mentului şi ale altor înalţi dem-nitari îşi produce încă efectele. În total sunt 48 de funcţii vizate de acea ordonanţă dată în vara anului trecut de premierul inte¬rimar Gabriel Oprea.
 

×