x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce mai au de împărţit Dragnea şi Tudose

Ce mai au de împărţit Dragnea şi Tudose

de Marius Gîrlașiu    |    03 Noi 2017   •   09:15
Ce mai au de împărţit Dragnea şi Tudose

Armistiţiul încheiat între premierul Mihai Tudose şi lide­rul PSD Liviu Dragnea după remanierea foştilor miniştri Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb s-ar putea rupe în zilele care urmează. Şeful Executivului şi preşedintele coaliţiei aflate la putere au noi motive de dispută: remanierea secre­tarilor stat, bugetul pe 2018 şi alegerile interne din PSD ar putea dinamita pacea de faţadă.

Evaluarea celor 135 de secretari de stat din aparatul guvernamental este unul dintre punctele nevralgice în bătălia pentru putere din inte­riorul PSD. Premierul Mihai Tudose ar vrea să scape de cât mai mulţi dintre oamenii plan­taţi de Dragnea prin ministere, însă liderul PSD se opune acestei mutări, în condiţiile în care s-ar putea transforma într-o adevărată remaniere în eşalonul al doilea al Guver­nului. De altfel, Dragnea a admis zilele trecute că evaluările în privinţa secre­tarilor de stat au început să sosească, însă premierul ar fi nemulţumit de rapoartele făcute de fiecare ministru în parte. „Unii miniştri au făcut evaluări serioase, alţii mai superficiale, la nivelul secretarilor de stat. S-ar fi aşteptat premierul să fie o analiză mult mai serioasă, dar au făcut totuşi o analiză”, a explicat preşedintele PSD. Dragnea a mai spus că evalu­area secretarilor de stat ar trebui să includă şi o discuţie despre numărul acestora, semn că unii dintre membri Guvernului vor fi nevoiţi să-şi facă bagajele. Rămâne de văzut cine va câştiga această bătălie şi câţi secretari de stat vor fi maziliţi în urma disputei dintre Dragnea şi Tudose.

În continuare cred că (premierul Mihai Tudose – n.r.) îşi doreşte o echipă performantă. Klaus Iohannis, preşedintele României

Baronii aprobă bugetul

Un alt subiect sensibil îl reprezintă bugetul pe anul 2018, în condiţiile în care atât premierul, cât şi liderul PSD vor să-şi impună viziunea asupra finanţelor ţării în funcţie de propriile direcții. Cum bani nu există pentru toate proiectele, fiecare dintre cei doi încearcă să-şi tragă spuza pe turta sa, mai ales că au de onorat mai multe promi­siuni făcute liderilor din teri­toriu. În aceste condiţii, orice baron lăsat cu buza umflată ar putea în-clina decisiv raportul de forţe în lupta pentru con-trolul parti­dului. Surse politice susţin că Liviu Dragnea s-ar fi înţeles cu liderii judeţeni ai PSD ca aceştia să fie primii care să-şi dea avizul pe legea bugetului. Pactul s-ar fi produs la începutul săptă­mânii, într-o reunire în format restrâns la Vila Lac 1. Astfel, baronii roşii îşi vor da acordul pentru împărţirea banilor, înainte de votul Parlamentului. Căpitanii de judeţe ar fi cerut să aibă ultimul cuvânt în privinţa bugetului, în condiţiile în care Liviu Dragnea şi-ar dori o marjă de manevră mai mare pentru acoperirea promi­siunilor electorale, în vreme ce premierul Mihai Tudose ar miza pe prudenţă şi austeri­tate.

Interese distincte la alegeri

În fine, alte tensiuni vor apărea în preajma alegerilor interne din cele nouă filiale judeţene conduse în prezent de lideri interimari. Potrivit Statutului, şefii judeţeni au drept de vot în Comitetul Executiv al partidului, deci, implicit, o influenţă uriaşă în echilibrul pentru putere. Având în vedere miza enormă, este de aşteptat ca atât Dragnea, cât şi Tudose să încerce să-şi impună favoriţii, pentru a-şi consolida puterea în partid. Deşi noii baroni vor fi aleşi prin votul direct al membrilor, politica de la talpa ţării poate fi manevrată oricând prin implicarea boşilor de la centru. Nu se ştie însă dacă alegerile din filiale se vor mai organiza până la finalul anului. Deşi iniţial era programat pentru luna noiem­brie, scrutinul ar putea fi amânat strategic până la limpezirea apelor în chestiunile prioritare. Despre situaţia din partid şi din Guvern, dar şi despre aceste tensiuni interne se va discuta cu cărţile pe masă la următorul Comitet Executiv al PSD, programat pe 16 noiembrie, la Băile Herculane.

Unii miniştri au făcut evaluări serioase, alţii mai superficiale, la nivelul secretarilor de stat. Vorbim de doi-trei miniştri. Am exagerat eu poate cu superficial. S-ar fi aşteptat premierul să fie o analiză mult mai serioasă, dar au făcut totuşi o analiză. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Tensiuni şi în coaliţie: ALDE vrea primari aleşi în două tururi

Dincolo de conflictul Dragnea-Tudose, în PSD au apărut şi alte bătăi de cap, provocate de partenerii de la ALDE. Europarlamentarul Norica Nicolai, unul dintre liderii partidului lui Tăriceanu, a anunţat că ALDE susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum a propus Opoziţia. „Vrem alegeri în două tururi. Legitimitatea democratică este mult mai mare, în condiţiile în care lehamitea de politică este evidentă. Este nevoie de al doilea tur de scutin pentru a da legitimitate celor care sunt aleşi. Formula cu un singur tur a creat un gen de vechil, de baron local. Întot­deauna cel care are puterea la un moment dat tinde să şi-o conserve prin orice mijloace. Şi, din păcate, unii şi-au atins limitele de incompetenţă”, a afirmat europarlamentarul. Întrebată dacă din acest motiv ar putea apărea tensiuni între PSD şi ALDE, Norica Nicolai a spus că partidul lui Tăriceanu este partenerul de guvernare şi nu „o anexă” a social-democraţilor. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Mihai Ruse a votat alături de PNL şi USR pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Votul său a înclinat balanţa în Comisia de Administraţie a Senatului, scor final cinci la patru. Iniţiativa PNL va ajunge la Comisia juridică şi ulterior la vot în plenul Senatului.

 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea mihai tudose