x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce țări își vor reveni foarte repede după pandemie. Cum poate România să fie printre ele

Ce țări își vor reveni foarte repede după pandemie. Cum poate România să fie printre ele

26 Apr 2020   •   16:15
Ce țări își vor reveni foarte repede după pandemie. Cum poate România să fie printre ele
Sursa foto: Victor Stroe

Următoarea perioadă este decisivă, nu doar pentru economia României, ci și pentru viitorul său. Profesorul Dan Voiculescu vorbește, într-un interviu acordat Capital, despre o ”cursă contra cronometru”, care poate duce la succes sau la o catastrofă.

”Așa cum a fost blestemul acestui neam, România este la răscruce. Încă n-am pierdut totul, dar nici nu ne grăbim să câștigăm. Totul depinde de ce vom face în următoarele 100 de zile. Este o adevărată cursa contra cronometru, o numărătoare inversă care pentru cei serioși și responsabili va duce la succes, pentru ceilalți, la calamitate”, afirmă Dan Voiculescu.

Acesta spune că este esențială infuzia de capital în economie, pentru susținerea clasei de mijloc, pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru protejarea afacerilor profitabile.

”Concret, în situația actuală a României, ar trebui să atragem real, nu din vorbe, cele 50 de miliarde de euro pe care le avem la dispoziție; să ne susținem clasa de mijloc cu o infuzie masivă de finanțări, pe model german, cu garanții de stat, astfel încât niciun loc de muncă și nicio afacere profitabilă să nu dispară; să construim autostrăzi (pe teren, nu pe hârtie) și să transformăm agricultura, alături de sectorul IT, în prioritate naționale fundamentală. În viitor, orice criză – și crize vor fi mereu – va avea și o componentă alimentară”, explică profesorul Dan Voiculescu.

România poate fi printre țările care își vor reveni repede după criza provocată de pandemia de coronavirus, dacă va urma exemplul altor state, pentru că potențialul pentru succes deja există.

”Analizând deciziile luate deja, cred că, în ciuda crizei actuale, SUA își va reveni rapid. Iar din Europa, Germania are toate șansele să depășească în viteză această furtună. De ce? Pentru că au investit major în economie, pentru că își respectă cetățenii și proprii agenți economici și au capacitatea de a se adapta, din mers, provocărilor imediate. M-aș bucură să fie și România printre statele cu o evoluție rapid pozitiv. Avem potențial real să ieșim întăriți din pandemie”, a mai spus Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu