x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CEx-uri la foc automat

CEx-uri la foc automat

de Gabriela Antoniu    |    12 Dec 2018   •   09:44
CEx-uri la foc automat

PSD se va întruni săptămâna viitoare într-un nou Comitet Executiv Naţional, fiind al şaptelea după revolta anti-Dragnea din partid. Dacă primele au fost dedicate consolidării poziţiei liderului PSD din partid, ultimul ar putea tranşa o problemă arzătoare: amnistia şi graţierea.

Luarea unei decizii privind amnistia şi graţierea era aşteptată încă de la CEx-ul de la Neptun, din 1 septembrie, dar problema a fost atunci amânată, pe primul loc fiind disputele între Liviu Dragnea şi Gabriela Firea, care a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după violenţele Jandarmeriei la mitingul din 10 august. Nici la CEx-ul din 21 septembrie problema nu a fost tranşată. Atunci, Dragnea a primit un vot masiv de susținere, după ce mai mulţi lideri din partid, aşa-numiţii pucişti, au semnat o scrisoare prin care îi cereau demisia din fruntea PSD. Au urmat apoi două şedinţe CEx dedicate pedepsirii puciştilor Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu şi Gabriela Firea, dar şi remanierii, prin care foşti pucişti redeveniţi fideli, precum Niculaie Bădălău, au fost răsplătiţi cu funcţii în Guvern, iar cei care nu au dat înapoi, ca Paul Stănescu, scoşi pe tuşă. După ce preşedintele Iohannis a refuzat numirea Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare, a fost convocat un nou CEx, în care s-a făcut rocada: Olguţa Vasilescu la Dezvoltare şi Mircea Drăghici la Transporturi, iar deţinătorilor celor două portofolii, Paul Stănescu şi Lucian Şova, li s-a cerut demisia.

Luni, după ultimul CEx, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat că a cerut în şedinţă ca liderii PSD să discute despre amnistie și grațiere, iar conducerea partidului să decidă dacă susține sau nu acest demers. ”Am făcut propunerea la finalul ședinței și s-a stabilit ca discuția să aibă loc săptămâna viitoare, la viitoarea ședință a Comitetului Executiv”, a spus Tudorache. Surse din partid spun că şedinţa CEx ar urma să aibă loc duminică, 16 decembrie.

Ce spun SUA

Mathew Boyse, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil cu afaceri europene, a declarat ieri că ”suntem atenţi la tot ce se întâmplă şi la evenimentele care au loc”, legate de statul de drept. Despre posibilitatea ca Guvernul să emită o ordonanţă de amnistie şi graţiere, el "speră ca România să rămână ataşată de valorile Uniunii Europene şi NATO şi să continue pe calea corectă".

×
Subiecte în articol: CEx psd