x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CINE DĂ MAI MULT? / Combinaţii după alegeri pentru guvernare

CINE DĂ MAI MULT? / Combinaţii după alegeri pentru guvernare

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    21 Noi 2008   •   00:00

PSD şi PD-L au început să trimită bezele politice către PNL. Viorel Hrebenciuc se oferă să se bage în gura lupului de la Cotroceni şi să negocieze un Guvern PSD-PNL, iar Adri­­ean Videanu se prezintă emisarul din umbră al lui Traian Băsescu pentru marea reconciliere PNL-PD-L. Nu-i exclus însă ca PNL să ia ţeapă, dacă PSD şi PD-L ar constata că s-ar putea suporta reciproc patru ani la guvernare. Sau dacă, aşa cum trage deja nădejde, PRM să intre la guvernare după alegeri cu PD-L şi PNG. Cele două partide sunt deja combinate în Consiliul General al Capitalei, unde asigură majoritatea. Mai rămâne să şi intre în Parlament. Slabe speranţe.



PSD şi PD-L au început să trimită bezele politice către PNL. Viorel Hrebenciuc se oferă să facă la Cotroceni oficiile de negociator pentru un guvern PSD-PNL. Adriean Videanu se prezintă, neoficial, drept emisarul Cotrocenilor pentru marea reconciliere liberalo-democrat-liberală. În timpul ăsta, PNL s-a cocoţat pe lada de zestre şi aşteaptă să vadă de unde vine oferta mai bogată în posturi guvernamentale.

După declaraţiile insistente ale lui Viorel Hrebenciuc legate de o coaliţie de guvernare PSD-PNL, pe care s-a oferit să o şi negocieze cu Traian Băsescu, şi PD-L a început să trimită semnale prietenoase către liberali. Neasumate însă. Un lider PD-L, care nu a vrut să fie citat, a declarat pentru Mediafax miercuri că săptămâna viitoare conducerea partidului ar putea să iniţieze negocieri cu PNL pentru o viitoare guvernare.

Surse PNL, care nici ele nu au vrut să fie citate, au declarat că preşedintele executiv al PD-L Adriean Videanu încearcă uşile liberalilor pentru a vedea care se deschide mai uşor în faţa perspectivei unei guvernări comune. Mai mult, Adriean Videanu îşi prezintă şi "mandatul" de la Cotroceni pentru reîncălzirea supei liberalo-democrat-liberale. Liderii PNL se dau însă fete mari. Nici unul nu a fost contactat. Nici unul nu negociază.

S-au suit însă pe lada de zestre a partidului şi aşteaptă să vadă ce li se oferă. "Nu m-a contactat nimeni de la PD-L şi dacă ar fi facut-o ar fi trebuit să vorbesc şi cu ceilalţi colegi, să vedem ce facem. N-am avut nici o discuţie la partid, pentru că toţi suntem plecaţi în campanie", ne-a declarat vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu, adăugând însă că PNL nu va începe nici un fel de negociere cu nici un alt partid înainte de alegeri. "După alegeri însă, cu orice partid am face o coaliţie trebuie să cădem de acord asupra programului anticriză", spune Meleşcanu. Nu asupra premierului? "Trebuie să hotărâm mai întâi problemele de principiu. Un premier s-o găsi pe undeva", relatează Meleşcanu termenii negocierii. Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu spune şi el că PNL nu va începe nici o discuţie înainte de alegeri şi interpretează semnalele venite dinspre PD-L ca pe o chestiune interesată. "Ideea aceasta prinde la electoratul de dreapta şi vor să smulgă cât mai multe voturi", decriptează Antonescu intenţiile democrat-liberale. Dar spune însă că prima opţiune a lui Traian Băsescu va fi într-adevăr un guvern PD-L- PNL.

De pe blog strigă şi Tăriceanu că nu negociază cu nimeni până nu vede rezultatul alegerilor. Iar după alegeri, cine va fi de acord cu programul de guvernare al PNL va fi partenerul liberalilor. Cu programul de guvernare şi cu... un premier liberal. Într-o emisiune a Antenei 3, el a spus că va solicita postul de prim-ministru într-o eventuală coaliţie de guvernare cu alte partide, dar că nu se va "agăţa" de această funcţie dacă PNL va considera că nu este o condiţie obligatorie. "Da, va trebui să pun această condiţie, pentru că PNL cere ca aceasta să fie una dintre condiţii. Colegii mei mi-au spus foarte clar: participăm la o coaliţie cu această condiţie. Ţin la această condiţie, dar dacă PNL va considera că nu este o condiţie obligatorie, sigur că atunci nu mă voi agăţa eu personal", a spus Tăriceanu. Şi liderii PD-L susţin că PNL este prima opţiune, vicepreşedintele Cezar Preda declarând că nu vede o alternativă la liberali. Au o singură condiţie: fără Tăriceanu. Şi liberalii au o condiţie: fără Stolojan. În schimb, Radu Berceanu ia în calcul atât o alianţă cu PNL, cât şi una cu PSD.

HREBENCIUC: "PD-L E DISPERAT"
O alianţă a PSD+ PC cu PNL este formula cea mai agreată în rândul social-democraţilor. Mai mulţi lideri ai PSD s-au pronunţat public în favoarea acestei combinaţii – Miron Mitrea, Ion Iliescu, însă cap de listă este Viorel Hrebenciuc, cel care deunăzi şi-a "asumat" misiunea de a merge la Traian Băsescu să negocieze formarea unui guvern PSD+PC cu PNL, convins fiind că social-democraţii vor câştiga 5% în faţa democrat-liberalilor. Hrebenciuc ar fi obţinut, spun surse din PSD, "disponibilitatea" PNL de a intra în alianţă cu PSD+PC în cadrul negocierilor purtate până acum, cu o singură condiţie: "PSD+PC să câştige alegerile". Liderii pesedişti ştiu însă că, acum, "toată lumea negociază cu toată lumea" şi că nimic nu e sigur până nu vor fi aflate rezultatele alegerilor. Cu toate acestea, ei recunosc că "piesa de rezistenţă" este PNL şi că atât PSD+PC, cât şi PD-L au nevoie de liberali în vederea formării majorităţii. "Evident că PNL va merge cu cel care va da mai mult", explică un lider al PSD. Astfel de tatonări ar fi avut PSD şi cu PD-L, susţin pesediştii, deşi ei cred că o alianţă între cele două partide este cea mai puţin probabilă, fiind de altfel şi cea mai contestată în interiorul partidului. Totuşi în PSD nu este exclusă o asemenea variantă, pentru că, după cum arată un lider al partidului, "dorinţa" unora din PSD de a fi la putere este mare, chiar şi în condiţiile în care Băsescu va reuşi să aducă PD-L la guvernare. Oricum, intenţiile făcute publice de PD-L de a începe negocieri cu PNL nu sunt privite cu ochi buni de pesedişti, Hrebenciuc comentând că acest anunţ reprezintă "disperarea" unui "PD-L situat pe locul al doilea", care încearcă să atragă PNL.

Potrivit liberalilor, prima opţiune a preşedintelui Traian Băsescu va fi un guvern PD-L-PNL
Foto: Daniel Mihăilescu/Afp/Mediafax

Schimbarea la faţă a lui Vadim

După ce la începutul acestei sesiuni parlamentare PRM şi PD-L au făcut un troc pentru ca liderul PRM să-şi păstreze funcţia de vicepreşedintele al Senatului, C.V. Tudor şi-a schimbat cu 180 de grade atitudinea faţă de preşedintele Băsescu, devenind din cel mai mare critic un admirator al şefului statului.
I-a dat dreptate când ceilalţi i-au sărit în cap, i-a trimis cadou de ziua ziua lui, dorindu-şi să stea la un pahar de şampanie cu el. Nu s-a întâmplat, deşi mesajele liderului PRM au fost foarte pacifiste: "Suntem două zodii diferite, dar suntem două pietre tari. El să nu se supere că eu mai glumesc din când în când cu el, l-am mai şi ars când i-a fost lumea mai dragă, l-am băgat la Puşcăria Mafioţilor, dar mi-a trecut supărarea (...). La ora actuală, în afară de mine, nu a primit nici o mână de ajutor într-o perioadă care se anunţă dificilă pentru el şi pentru regimul politic pe care l-a instaurat în urmă cu patru ani", spunea C.V. Tudor la 4 noiembrie.
  • Gabriela Anotniu


"Nu prea avem alternative pe care să discutăm. Premierul a anunţat un pachet de măsuri. Dar la PSD despre ce să discutăm (...)?! Practic, PSD nu a prezentat absolut nimic. La PNL ne mai putem raporta"
Adriean Videanu preşedinte, executiv al PD-L


51% pentru PSD+PC

51% din românii care vor merge la vot la 30 noiembrie cred că Alianţa PSD+PC va câştiga alegerile parlamentare, arată un sondaj de opinie CCSB, realizat în perioada 15-17 noiembrie a.c., la comanda Antenei 3. Alianţa PSD+PC ocupă astfel primul loc în topul estimărilor privind câştigătorul, făcute de românii decişi să meargă la urne şi care au dat un răspuns explicit, pe a doua poziţie situându-se PD-L, cu 37% dintre opţiuni. PNL este văzut drept învingător de doar 9% dintre cei chestionaţi, urmat de UDMR, cu 2%, şi PRM, cu 1%. Potrivit sondajului, 19% dintre intervievaţi s-au declarat nehotărâţi, iar 7% nu au răspuns. Sondajul CCSB a fost realizat pe un eşantion de 1.034 de persoane şi are o eroare de +/-3,1%.


Speranţa PRM

PRM speră să intre la guvernare după alegeri împreună cu PDL şi PNG-CD. "Sperăm ca după alegeri să intrăm la guvernare şi în constituirea viitorului Guvern să colaborăm cu reprezentanţii PDL şi PNG-CD. Sperăm să reuşim ca multe dintre iniţiativele noastre să le putem materializa în acte normative benefice pentru ţară", a afirmat ieri într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, senatorul PRM Gheorghe Funar, citat de Mediafax. În urmă cu două luni, Funar a făcut lobyy în Comisia de buget-finanţe din Senat să-i invite la discuţii pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Gigi Becali, după ce conducerea băncii centrale respinsese cererea finanţatorului echipei Steaua de a constitui o bancă.

×