x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine face înregistrări ambientale în Palatul Parlamentului?

Cine face înregistrări ambientale în Palatul Parlamentului?

17 Aug 2009   •   00:00
Cine face înregistrări ambientale în Palatul Parlamentului?
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Înregistrarea discuţiilor dintre membrii Comisiei Udrea este flagrant ilegală. Ea s-a făcut în afara şedinţei oficiale, care are caracter public şi în timpul căreia este activat sistemul audio şi de înregistrare folosit la redactarea stenogramelor.

Demnitarii au fost înregistraţi fără să ştie şi fără să-şi dea acordul pentru publicarea înregistrării, discuţiile lor vizând activitatea viitoare a comisiei şi strategia de audiere. În afara şedinţelor publice, sitemul audio din sălile Parlamentului este închis şi ne întrebăm cine a putut face înregistrări ambientale într-o asemenea instituţie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, este datoare să răspundă la această întrebare, întrucât ne-am putea trezi într-o zi cu înregistări ale discuţiilor din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor sau din şedinţele comisiilor de control asupra serviciilor secrete ale căror reuniuni se fac cu uşile închise.


Orban: "Vocile se auzeau la un volum egal"

Preşedintele comisiei de anchetă, Ludovic Orban, a explicat că discuţia a avut loc într-un cadru larg: erau prezenţi toţi cei nouă membri ai comisie, plus doi experţi şi responsabilul cu sonorizarea, căruia i-a spus în mod explicit să întrerupă înregistrarea. "Mi-e greu să spun cine a făcut înregistrarea, dar pot să remarc faptul că toate vocile se auzeau la un volul egal. Dacă ar fi fost un dispozitiv în buzunarul cuiva, nu s-ar fi auzit asa pentru că steam la o masă lungă iar distanţele dintre noi erau şi de şase-şapte metri. De asemenea, dacă ar fi fost un reportofon uitat de vreun ziarist în vreun colţ, înregistrarea ar fi apărut ca exclusivitate în ziarul sau la televiziunea respectivă. Este clar că înregistarea a fost dată de cineva către presă", a explicat Orban. În plus, un amănunt semnificativ, membrii comisiei nu aveau microfoanele deschise, deşi de obicei, când sistemul de sonorizare este deschis, se deschid automat microfoanele vorbitorilor acest lucru fiind semnalizat printr-un beculeţ roşu ataşat fiecărui microfon. Biroul Permament al Camerei Deputaţilor a evacuat Comisia Udrea din sala I.G. Duca, una dintre cele mai mari săli ale Parlamentului, pe motiv că preşedintele Roberta Anastase are de făcut primiri oficiale. Programul lui anastase nu prevede vreo primire în această perioadă, în schimb comisia a fost mutată într-o sală care are montat nu numai sistem de sonorizare, ci şi sistem de înregistrare video.


Claudiu Săftoiu: "Mijloace de tip securisto-comunist"
Claudiu Saftoiu, fostul sef al SIE, s-a întrebat, la Realitatea TV,  cui foloseşte publicarea unei asemenea înregistrări. "Trebuie sa ne intrebam cine a fost interesat sa se faca aceasta inregistrare paralela. Cine a transmis aceste informatii de dupa intreruperea audierilor catre presa si de ce dupa patru zile de la inchiderea sedintei? De aici rezulta ca nu vine de la un jurnalist fiindca acesta s-ar fi grabit sa dea stirea. Avem de-a aface cu o lucratura informativa. Cazul imi aminteste de cel din martie 2007, cand, in Comisia Voiculescu, eu am spus niste lucruri si s-au dat pe surse catre public intr-o forma absolut scandaloasa", a declarat Saftoiu. El mai acuzat faptul ca se umbla in continuare cu "inregistrari si  mijloace de tip securisto-comunist".

×
Subiecte în articol: politic inregistrare comisie udrea