x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu: PSD este pregătit pentru orice

Ciolacu: PSD este pregătit pentru orice

20 Ian 2020   •   15:53
Ciolacu: PSD este pregătit pentru orice

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, luni, că, în prezent, matematic, lipsesc 6 - 7 voturi pentru a trece moţiune de cenzură pe care PSD o va depune, alături de UDMR, la angajarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, menţionând că social-democraţii sunt pregătiţi pentru orice.

El a spus că formarea unui guvern de uniune naţională, în cazul în care această moţiune va fi adoptată, nu mai este de actualitate, având în vedere că preşedintele Klaus Iohannis a exprimat opţiunea pentru un Guvern PNL.

"În primul rând am justificat de ce depunem această moţiune, de ce strângem semnături atât de la PSD, cât şi de la UDMR. Se încalcă o linie roşie a democraţiei şi acest lucru nu este permis nimănui, indiferent de jocurile politice şi de socotelile politice pe cine avantajează aceste legi. Aceste legi trebuie să fie predictibile, trebuie discutate conform deciziei CCR şi recomandărilor Comisiei de le Veneţia, cu 6 luni sau un an de zile înainte. În acest moment, depunem moţiunea, părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, este că va trece această moţiune şi, după ce vom depăşi această etapă, vom veni şi cu propunerile ulterioare. Am luat act de punctul de vedere al preşedintelui României. Ştim foarte clar că preşedintele României desemnează prim-ministrul şi am luat act că preşedintele României doreşte în continuare să fie un Guvern al PNL", a precizat Ciolacu.

Potrivit acestuia, PSD este pregătit pentru orice variantă.

"PSD este pregătit în acest moment. În cadrul Consiliului Naţional, în departamente, facem ajustările programului de guvernare pe care l-a avut PSD şi ce s-a întâmplat în cele 60 de zile. Noi suntem pregătiţi de orice şi de anticipate, mai puţin dacă se doresc alegeri în trei tururi ca, până la urmă, să iasă candidatul PNL fără ca cel al PSD să participe. Referitor la cine ar putea să fie premier, azi de dimineaţă preşedintele României, care are atributul de a anunţa prim-ministrul, a anunţat că îşi doreşte un Guvern PNL", a subliniat Marcel Ciolacu.

Întrebat de ce PSD nu va propune un premier, dacă va trece moţiunea de cenzură, Ciolacu a spus: "Am specificat că această moţiune este punctuală, nu este un acord politic între PSD şi UDMR pentru crearea unei viitoare majorităţi, au acelaşi sentiment ca şi noi că se încearcă o forţare a legii în ultimul moment. Nu excludem niciun fel de discuţii".

Acesta a mai spus că propunerea sa privind formarea unui guvern de uniune naţională nu mai este de actualitate.

"Am înţeles că preşedintele României nu doreşte un guvern de uniune naţională, nu mai este o discuţie de actualitate, preşedintele României doreşte un Guvern al PNL", a arătat Ciolacu.

Liderul PSD a menţionat că mai lipsesc 6 - 7 voturi pentru a trece moţiunea de cenzură. "Matematic, 6 sau 7 voturi (lipsesc - n.r.). Să vedem când începe sesiunea", a mai spus Ciolacu.

Parlamentul se va reuni pe 29 ianuarie, în şedinţă comună, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au decis, luni, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. În termen de 3 zile, după angajarea răspunderii, se poate depune o moţiune de cenzură.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu