x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: România ar trebui să-şi trimită propunerea de comisar european, cel târziu la începutul săptămânii viitoare

Cioloş: România ar trebui să-şi trimită propunerea de comisar european, cel târziu la începutul săptămânii viitoare

22 Oct 2019   •   21:50
Cioloş: România ar trebui să-şi trimită propunerea de comisar european, cel târziu la începutul săptămânii viitoare

România ar trebui să-şi transmită nominalizarea pentru postul de comisar european cel târziu la începutul săptămânii viitoare pentru ca Parlamentul European să-şi poată respecta calendarul şi să poată vota noua Comisie Europeană la sesiunea din noiembrie, a declarat marţi, la Strasbourg, Dacian Cioloş.

„Dat fiind că mai avem încă trei comisari care trebuie audiaţi - din partea Ungariei, România şi a Franţei, iar România şi Franţa trebuie încă să-şi desemneze comisarul şi sper ca asta să se întâmple în următoarele zile - e clar că viitoarea Comisie nu va putea să-şi înceapă activitatea înainte de 1 decembrie”, a declarat pentru jurnaliştii români liderul grupului Renew Europe din PE.

Întrebat care crede că este termenul limită pentru depunerea acestei candidaturi, Cioloş a spus că, în opinia lui, este vorba despre începutul săptămânii viitoare.

„Eu cred că la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie făcută această nominalizare pentru ca acel calendar pe care noi ni-l propunem în Parlament să poată să fie respectat şi să putem vota noua Comisie la sesiunea din noiembrie”, a afirmat Cioloş.

„Partidele trebuie să se înţeleagă asupra unui candidat pentru comisar care să poată să reprezinte demn România şi care să poată fi cu adevărat un comisar european. Nu un comisar care să reprezinte interese de partid sau ale unor grupări dintr-un partid sau altul, ci o personalitate care să poată să lucreze, român fiind, în interesul Uniunii Europene. Şi eu cred că avem de unde alege, fie că sunt politicieni, fie că sunt oameni cu expertiză, şi cu experienţă, şi cu recunoaştere la nivel european”, a adăugat el.

Cel puţin pentru moment, Dacian Cioloş, care a avut ultima dată luni o întâlnire cu Ursula von der Leyen în cadrul Conferinţei Preşedinţilor din PE, spune că preşedinta-aleasă a noii Comisii Europene nu ar intenţiona să schimbe portofoliul României.

În prezent, propunerea României de comisar european este eurodeputatul PSD Dan Nica. Acesta nu a fost respins oficial de Ursula von der Leyen, care însă a transmis prin purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene că nominalizarea mai multor persoane de către autorităţile de la Bucureşti ar grăbi procesul de selecţie a unui candidat din partea României.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos comisar european