x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: Visul meu ar fi să văd că putem ajunge în România să construim o conştiinţă civică a acţiunii individuale

Cioloş: Visul meu ar fi să văd că putem ajunge în România să construim o conştiinţă civică a acţiunii individuale

25 Noi 2016   •   21:19
Cioloş: Visul meu ar fi să văd că putem ajunge în România să construim o conştiinţă civică a acţiunii individuale

Premierul Dacian Cioloş a afirmat vineri că visul său ar fi să vadă că se poate ajunge şi în România la construcţia unei conştiinţe civice a acţiunii individuale, în interes colectiv.

"Visul meu ar fi să văd că, prin acest mod de implicare mai dinamică a societăţii civile în aşteptările societăţii, să putem ajunge şi în România să construim o conştiinţă civică a acţiunii individuale făcute în interes colectiv. Cred că, pentru maturizarea şi consolidarea societăţii româneşti, avem nevoie de asumarea acestei conştiinţe individuale, (...) adică asumarea personală a schimbărilor pe care le aşteptăm în societate şi capacitatea de a transmite această asumare individuală într-un proiect colectiv, vorbesc de proiect colectiv în mod generic", a declarat Dacian Cioloş la Forumul Societăţii Civile din Europa Centrală şi de Est, care a fost organizat la Bucureşti.

Premierul Cioloş a spus că "acest proces de profesionalizare a implicării în societate a organizaţiilor societăţii civile" poate să fie foarte util "pentru a întări democraţia participativă".

"Cu cât această acţiune voluntară este mai profesionistă, cu atât ea va fi şi mai credibilă la nivelul societăţii şi în raport cu instituţiile statului. (...) Cred că societatea civilă nu trebuie să ezite să acopere o arie cât mai largă de acţiuni, mergând de la expertiză sectorială în politici publice la acţiuni în contact cu (...) diferite nevoi ale diferitelor categorii sociale", a mai spus Cioloş.

De asemenea, potrivit prim-ministrului, implicarea societăţii civile în dezvoltarea locală "nu poate să fie decât salutară".

"O conectare mai bună a societăţii civile cu mediul de afaceri cred că este benefică pentru societate (...). Cred că o echilibrare a aşteptărilor societăţii poate să se producă dincolo de intervenţia guvernamentală şi printr-o mai bună implicare civică a mediului de afaceri, a organizaţiilor mediului de afaceri", a adăugat Cioloş.

Premierul a amintit şi măsurile luate în acest an de Guvern pentru transparentizare, printre care se numără Registrului Unic al Transparenţei Intereselor.

"O mai proaspătă decizie, care are cu siguranţă încă nevoie să fie consolidată pentru a fi eficientă, (...) e vorba de Registrul Unic pentru Transparenţa Intereselor, (...) în care urmează să se înregistreze (...) diferitele grupuri de interese sau companii care vin să se consulte cu demnitarii", a arătat premierul Dacian Cioloş.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacian ciolos cioloş