x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciorbea: Analiza OUG privind primarii va constitui o prioritate pentru Avocatul Poporului

Ciorbea: Analiza OUG privind primarii va constitui o prioritate pentru Avocatul Poporului

de Agerpres    |    28 Aug 2014   •   19:00
Ciorbea: Analiza OUG privind primarii va constitui o prioritate pentru Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că analiza OUG privind posibilitatea primarilor de a-şi schimba formaţiunea politică va constitui o prioritate pentru instituţia pe care o conduce.

Potrivit unui comunicat de presă, declaraţia lui Victor Ciorbea a fost făcută după întâlnirea pe care a avut-o joi cu europarlamentarul Monica Macovei.

Monica Macovei a protestat joi în faţa sediului instituţiei faţă de adoptarea de către Guvern a respectivei ordonanţe şi în cadrul întâlnirii europarlamentarul a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa menţionată.

"Monica Macovei a afirmat că prin emiterea acestei ordonanţe nu se respectă principiul previzibilităţii legii. Ea a adăugat faptul că în cazul în care se doreşte modificarea Legii privind statutul aleşilor locali aceasta se poate face prin proceduri parlamentare, întrucât respectiva ordonanţă nu îndeplineşte condiţiile de urgenţă. Monica Macovei şi-a exprimat opinia că nu este normal ca o lege să fie suspendată zece zile, iar apoi să intre din nou în vigoare. În sprijinul afirmaţiilor sale, Monica Macovei a invocat recomandările Comisiei de la Veneţia din 2012, una dintre ele referindu-se la faptul că OUG nu trebuie să fie adoptate decât în situaţii de urgenţă şi nu trebuie să intre imediat în vigoare, ci după parcurgerea procedurii parlamentare", se arată în comunicatul citat.

Victor Ciorbea a declarat că a reţinut argumentele prezentate, iar experţii instituţiei vor analiza prevederile OUG.

Europarlamentarul a depus la sediul instituţiei două petiţii în sprijinul doleanţelor sale, petiţii care vor fi soluţionate de către Avocatul Poporului în conformitate cu legea.

Victor Ciorbea a constatat faptul că "s-a trecut de la demersuri a posteriori, adică după ce se adoptă actele normative şi în speţă ordonanţele de urgenţă, la demersuri a priori" şi consideră că "s-a trecut la un fel de război preventiv, asemănător celui declanşat după atentatele din 11 septembrie 2001".

"Domnul Victor Ciorbea a mai spus că este vorba despre pregătirea terenului la instituţia Avocatului Poporului pentru ipoteza în care o asemenea ordonanţă ar urma să fie adoptată", se menţionează în comunicat.

×