x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioroianu, incurcat de preşedintele Băsescu

Cioroianu, incurcat de preşedintele Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    27 Iul 2007   •   00:00
Cioroianu, incurcat de preşedintele Băsescu
Sursa foto: Mihai Poziumschi/

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, are nostalgia vremurilor in care el şi
Traian Băsescu spuneau unul despre celălalt că sunt "foarte buni". Acum, şeful diplomaţiei se arată stănjenit de declaraţiile de politică externă ale preşedintelui.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, are nostalgia vremurilor in care el şi
Traian Băsescu spuneau unul despre celălalt că sunt "foarte buni". Acum, şeful diplomaţiei se arată stănjenit de declaraţiile de politică externă ale preşedintelui.


Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, s-a plăns ieri in faţa parlamentarilor din comisiile de politică externă şi de apărare ale Senatului că l-au cam incurcat declaraţiile pe teme specifice ale şefului statului. Intrebat de senatorul PRM C.V. Tudor in ce măsură l-au ajutat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de Republica Moldova şi Kosovo, Cioroianu a spus că şeful statului nu este constrăns de "baletul" pe care trebuie să il facă el ca şef al diplomaţiei. "Un ministru nu are marjă de manevră, preşedintele este mai liber. Uneori poate m-a ajutat, alteori nu ne-a ajutat", a adăugat ministrul, precizănd că, deşi declaraţiile libere ale preşedintelui se reflectă in popularitatea acestuia in ţară, el, ca ministru de Externe, nu poate aborda aceeaşi "deschidere", pentru că ar insemna să "sacrifice" instituţia pe care o conduce pentru un interes personal. "Romănia este o ţară in care, dacă spui unele lucruri verde in faţă Rusiei, acest lucru se reflectă in sondajele interne. Mereu declaraţiile sale au ţinut cont de acest lucru", a spus Cioroianu.


NEINCREDERE. In plus, Cioroianu s-a declarat "nu foarte incăntat" de interviul dat de preşedintele Traian Băsescu revistei Politique International, in care, printre altele, a explicat că a respins iniţial nominalizarea acestuia in fruntea diplomaţiei pentru că nu avea incredere in el. "Sunt acolo o serie de aprecieri pe care preşedintele şi le asumă, nu pot eu să le comentez, dar unele dintre ele nu mă ajută", a spus Cioroianu, profeţind că la un moment dat, aflat in vizită in străinătate, i se va spune: "Domnule, iar nu aţi terminat in Romănia cu scandalurile?". "Asta este ceea ce ne frănează deocamdată să lucrăm impreună, in ideea de a avea un rol major in zonă. Noi vorbim foarte mult, dar facem insă mai puţin, şi mă refer la toată lumea. Este o vină comună", a conchis el.


"EŞTI FOARTE BUN, ADRIANE". Ca să nu lase impresia vreunui resentiment faţă de şeful statului, Cioroianu a spus că rămăne la părerea pe care o avea in campania electorală din 2004 despre candidatul la Preşedinţie Traian Băsescu. "Eu rămăn la ideea că nu m-am inşelat cănd, in noiembrie 2004, făceam impreună campanie electorală la Timişoara, unde eu candidam ca senator şi dănsul pentru Preşedinţie: spuneam despre dănsul că este foarte bun, iar dănsul spunea că şi eu sunt foarte bun", a arătat Cioroianu.


Ministrul de Externe a fost chemat in faţa comisiilor de politică externă şi de apărare ale Senatului pentru a explica poziţia Romăniei cu privire la retragerea Federaţiei Ruse din Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa, Adrian Cioroianu explicănd că aceasta va fi "in consens cu cea a aliaţilor noştri".

×
Subiecte în articol: politic cioroianu