x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Circul CNSAS - Doi pe un microfon

Circul CNSAS - Doi pe un microfon

de Carmen Vintila    |    Dana Piciu    |    01 Apr 2006   •   00:00
Circul CNSAS - Doi pe un microfon

Ticu Dumitrescu i-a taiat ieri micro-fonul sefului Colegiului CNSAS cu o gluma ca la gradinita: a anuntat ca vine presedintele Traian Basescu, aflat in acel moment la Roma. Seful statului va merge insa abia saptamana viitoare la CNSAS. Ticu Dumitrescu renunta la demisie, iar Turianu nu ce-deaza presedintia Colegiului.

Ziua de ieri a fost marcata de ciocniri intre actualul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu, si Ticu Dumitrescu, suparat ca nu a ajuns el sef al Colegiului. Totusi Ticu Dumitrescu a anuntat ca nu mai demisioneaza din Colegiu, asteptand vizita presedintelui Basescu la CNSAS saptamana viitoare.

Constantin Ticu Dumitrescu isi anuntase, cu o zi inainte, o conferinta de presa pentru ora 10:00. Corneliu Turianu a hotarat si el sa faca la aceeasi ora o conferinta de presa ad-hoc, profitand de faptul ca Dumitrescu a intarziat vreo jumatate de ora. In timp ce Corneliu Turianu vorbea in fata ziaristilor a aparut Ticu Dumitrescu. El i-a cerut presedintelui Colegiului CNSAS sa se intrerupa pentru ca e conferinta lui.

PACALEALA. "Vine domnul presedinte Basescu, va rog sa va intrerupeti conferinta de presa. Conferinta de presa e a mea, e convocata de mine, ca membru al Consiliului", a anuntat Dumitrescu, din cadrul usii in care se desfasura conferinta. "Nu va las, pentru ca e conferinta mea de presa", i-a transmis Dumitrescu lui Turianu, cerandu-i totodata sa plece din sala. Pentru ca Turianu nu a plecat din sala, Ticu si-a tinut conferinta afara, pe scari, vizibil iritat de "bruiajul" salariatilor CNSAS, al reprezentantilor societatii civile, care au venit sa-l sustina, formand un lant uman in jurul sediului CNSAS. El a povestit cum l-a sunat pe presedintele Basescu si cum a decurs convorbirea telefonica cu acesta: "destul de amicala, dar si ferma". "Seful statului si-a exprimat dorinta de a veni la prima sedinta CNSAS care va fi saptamana viitoare, iar eu i-am cerut ca dupa sedinta sa avem o intalnire la Cotroceni. Presedintele a mai spus ca nu se lasa impresionat de presiuni si a ridicat tonul, iar eu l-am rugat sa vorbeasca incet si sa nu uite ca nu primesc sfaturi de la nimeni", a spus Dumitrescu. El i-a adresat si o scrisoare lui Dan Lazea, care, imediat dupa alegerile pentru conducerea Colegiului CNSAS, si-a dat demisia din functia de vicepresedinte. "In aceste momente depinde de tine aflarea adevarului. El te va apara si-ti va linisti constiin-ta pentru toata viata. Nu vei fi singur", se arata in acest apel. Potrivit unor surse din anturajul lui Lazea citate de Mediafax, demisia acestuia din Colegiul CNSAS este ireversibila. Sursele citate sustin ca au fost contactate de Lazea telefonic.

REZOLUTIE. Tot ieri, Delegatia Permanenta a PNL a adoptat o rezolutie prin care isi exprima sustinerea pentru Constantin Ticu Dumitrescu la sefia Colegiului CNSAS. "PNL cere PD sa respecte deciziile CNC al Aliantei, sa-si onoreze obligatiile politice si sa-l sustina pe Ticu Dumitrescu pentru presedintia CNSAS", a declarat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Liberalii le-au solicitat democratilor si liderului lor, Emil Boc, sa-l retraga pe Corneliu Turianu de la sefia colegiului, precum si sustinerea modificarii Ordonantei CNSAS, in sensul introducerii posibilitatii revocarii membrilor colegiului.

ANTICOMUNISM. Totodata, PNL a adoptat o declaratie politica prin care sustine demersul sutelor de persoane care cer autoritatilor statului denuntarea si condamnarea comunismului. Pe de alta parte, Tariceanu a calificat drept "o ineptie" amendamentul prin care ar urma sa cada sub incidenta legii lustratiei fostii comandanti de nave si aeronave. "Sigur ca este absolut clar ca este vizat presedintele Romaniei si condamn aceasta formulare", a mai spus premierul Tariceanu.

SEDINTA
Presedintele Traian Basescu va participa la prima sedinta a Colegiului CNSAS, dupa ce atat Constantin Ticu Dumitrescu, cat si Corneliu Turianu i-au solicitat presedintelui o intrevedere particulara. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, decizia presedintelui a fost aceea de a participa la prima reuniune a Colegiului, pentru a asculta parerile tuturor membrilor, fara o intalnire prealabila cu cei doi candidati care si-au disputat sefia Colegiului CNSAS. (G.A.)

TURIANU NU RENUNTA
Intr-o scrisoare deschisa, presedintele Colegiului CNSAS Corneliu Turianu il acuza pe presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu "ca a declansat un atac incalificabil" atat la adresa persoanei sale cat si a functiei pe care o detine si ca a "regizat organizarea unui inexplicabil puci democratic". "Drept urmare, ma vad nevoit a va lamuri pe aceasta cale, o data pentru totdeauna, ca nu sunt omul nimanui, sunt doar omul legii si de a va cere, tot pentru ultima oara, sa incetati aceasta imixtiune politica in functionarea unei institutii independente pe care nu am de gand sa o tolerez", se mai arata in scrisoare. Turianu il atentioneaza pe premier, ca daca vrea sa schimbe ceva trebuie sa se multumeasca cu parghiile legale, in caz contrar vazandu-se nevoit sa semnaleze oficial "aceasta imixtiune politica". El a mai precizat ca nu a raspuns pana acum din decenta, dar decenta sa a fost "prost inteleasa" si nu a facut decat "sa dea aripi" sfetnicilor premierului de a duce o campanie mediatica agresiva "de infierare" a sa.

BILANT
Saptamana viitoare, mai precis luni, seful statului va fi prezent la sedinta de bilant a activitatii SRI pe anul 2005. Este a doua sedinta de bilant a acestui serviciu la care participa seful statului de la preluarea mandatului in decembrie 2004. In vizitele sale anterioare la SRI, Basescu a garantat serviciului condus de Radu Timofte depolitizarea acestei institutii si protejarea ei de orice influenta politica, plecand de la premisa ca "politicienii trec, dar nevoile de informatii in ceea ce priveste securitatea nationala raman intotdeauna acute". Desi anunta la inceputul mandatului schimbarea sefilor SRI si SIE, presedintele Traian Basescu a renuntat la idee, apreciind recent ca a luat o decizie corecta. Cat priveste conflictul CNSAS - SRI, Basescu a apreciat ca acum nu mai poate fi invocat motivul ca Serviciul nu a predat dosarele, recomandand noului Colegiu sa treaca de la "stadiul de tipat la stadiul de munca". (G.A.)
×