x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Clauza speciala in caz de avarie

Clauza speciala in caz de avarie

23 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Clauza asiguratorie de amanare cu un an a momentului aderarii la UE a statelor candidate se va aplica numai in eventualitatea unor probleme serioase, determinate de incalcarea angajamentelor asumate in negocieri.
GABRIELA ANTONIU

Comisarul european Günther Verheugen a participat ieri la reuniunea saptamanala a Comitetului executiv de integrare europeana, condusa de premierul Adrian Nastase, si a recomandat membrilor Guvernului sa se concentreze asupra aplicarii reformei economice, administrative si juridice, precum si a programelor de combatere a coruptiei.

PRECEDENTE. Cu acest prilej el a declarat ca acea clauza asiguratorie de amanare cu un an a momentului aderarii la UE a statelor candidate se va aplica numai in eventualitatea unor probleme serioase, determinate de incalcarea angajamentelor asumate in negocieri. Verheugen a amintit, insa, ca aceasta clauza a functionat in perioada in care se negocia aderarea la Uniunea Europeana atat a Austriei, Finlandei si Suediei, cat si a celor zece state care au aderat la 1 mai 2004, fara sa fie aplicata efectiv. "Clauza este un instrument normal, o forma de ajutor care nu se va aplica decat daca ar fi motive serioase din cauza incalcarii angajamentelor. Nu a fost nevoie sa apelam la aceasta clauza pentru cele zece tari care au aderat in 2004 si nu cred ca va fi nevoie sa o punem in functiune nici in cazul Romaniei si al Bulgariei", a spus Verheugen.

MONITORIZARE. Demnitarul a atentionat ca membrii Comisiei Europene vor monitoriza atent stadiul de indeplinire a angajamentelor asumate in cursul negocierilor si a amintit ca membrii Comisiei Europene incurajeaza Guvernul sa mentina o politica de "toleranta zero" in combaterea coruptiei. Intrebat daca apreciaza ca suficiente masurile adoptate pana in prezent de Bucuresti in acest domeniu, comisarul european a afirmat: "Este o problema complicata. Stii ca fiara este ascunsa undeva in tufisuri, dar nu stii cum sa lupti impotriva ei". El s-a referit si la problema adoptiilor internationale, afirmand ca noua legislatie in domeniu va permite atoritatilor romane sa evite situatiile de incalcare a regulilor in vigoare si ca membrii Comisiei Europene vor sanctiona imediat eventualele abuzuri constatate.

Un singur tratat Romania - Bulgaria

In ideea finalizarii in acest an a negocierilor, Comisia Europeana va pregati un singur tratat de aderare pentru Romania si Bulgaria, care va fi semnat in primavara anului viitor, urmand ca ambele tari sa adere efectiv la UE in ianuarie 2007, a anuntat ieri comisarul UE. "Este foarte important ca stabilitatea economica si politica a tarii sa fie mentinuta, altfel nu va fi posibil ca angajamentele asumate sa fie realizate si ca statul respectiv sa isi asume obligatiile si drepturile presupuse de statutul de membru al UE", a spus Günther Verheugen. Premierul Nastase a precizat ca perioada de campanie electorala si alegerile nu au afectat procesul de negocieri cu UE.
×
Subiecte în articol: politic