x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cluj-Napoca - Lobby pro-regionalizare

Cluj-Napoca - Lobby pro-regionalizare

10 Iul 2004   •   00:00

Intruniti la Cluj-Napoca, militantii pentru regionalizarea Romaniei au ajuns la concluzia ca in demersul lor vor avea nevoie de sprijinul calificat al specialistilor, fie ca sunt din domeniul economic sau sociologic, informeaza Rompres.

La discutiile "Forumului Regional", desfasurat joi seara, au fost prezenti, printre altii, senatorul PSD de Cluj, Grigore Zanc, Smaranda Enache, presedintele Ligii Pro Europa, fosta ambasadoare a Romaniei la Helsinki, Sabin Gherman, autorul celebrului manifest "M-am saturat de Romania", si sociologul Ioan Hosu, lector la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii Babes-Bolyai. Hosu a atras atentia asupra fundamentarii regiunilor si pe baza unor studii sociologice si economice, acestea urmand sa creioneze potentialul de dezvoltare a noilor unitati administrative. "Cred ca analiza si studiul trebuie sa preceada decizia", a spus Ioan Hosu. Lectorul clujean mai crede ca intr-o viitoare configurare a teritoriului Romaniei pe criterii regionale va trebui sa se tina cont si de specificul cultural si identitar al acestora. La randul sau, senatorul PSD a afirmat ca initiativa presedintelui filialei judetene a partidului, Ioan Rus, nu are nimic de-a face cu "o desprindere, o atomizare a PSD", ci tine de aplicarea unei ideologii, conform careia problemele specifice sa fie decise la nivel local, iar apoi sa fie introduse in strategia generala a formatiunii politice. Grigore Zanc a mai spus ca pozitia PSD nu este pentru o regionalizare ca o destabilizare sau o desprindere a entitatilor de natiunea statala.

GRUPARI. Pro-regionalistii sunt grupati fie in jurul Ligii Pro Europa, al revistelor "Provincia" sau "Altera", fie sunt militanti care s-au alaturat demersurilor lui Sabin Gherman, propunandu-si, dupa consfintirea in Constitutia Romaniei a regiunilor ca unitati administrativ-teritoriale, sa se implice si sa determine organizarea, in 2008, a alegerilor pentru noile structuri generate de aceste entitati.

×
Subiecte în articol: politic