x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cluj: Şova cere anchetă pentru costurile de 140 de milioane euro ale centurii ocolitoare a oraşului

Cluj: Şova cere anchetă pentru costurile de 140 de milioane euro ale centurii ocolitoare a oraşului

de Mediafax    |    21 Noi 2013   •   18:20
Cluj: Şova cere anchetă pentru costurile de 140 de milioane euro ale centurii ocolitoare a oraşului

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, a declarat, joi, la deschiderea centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, Vâlcele-Apahida, că va cere o anchetă pentru a stabili de ce construcţia a costat peste 140 de milioane euro şi "a fost inaugurată de două ori" de Emil Boc.

Ministrul Dan Şova a ajuns joi, la Cluj-Napoca, cu o întârziere de trei ore faţă de ora anunţată, declarând la sosire că nu a venit să inaugureze centura municipiului, pentru că "a făcut-o Emil Boc de două ori şi apoi s-a dărâmat", ci doar pentru a deschide circulaţia.

"Am o mare bucurie, pentru că în februarie am spus că vom termina, mulţi şi-au exprimat îndoiala, vreau să-l felicit pe constructor în primul rând şi echipa de la drumuri de la Cluj, e foarte bine că s-a finalizat, nu am venit s-o inaugurăm. A inaugurat-o Boc de două ori, doar o deschidem circulaţiei şi facem ce facem de un an şi jumătate: reparăm dărâmăturile lui Boc. Aşa am păţit şi săptămâna trecută, tot aşa în 2011, săracul Boc, cu săraca Boagiu, au inaugurat centura Ploieşti Vest şi s-a surpat după aia, şi a trebuit să reconstruim trei poduri, un an de zile după ei. Când îndrepţi dărâmăturile, nu mai inaugurăm şi a treia oară. Le spun constructorilor, pe lângă lada de bere a lui Boc, au termen de garanţie trei ani de zile, până în noiembrie 2016, le dăm o apă minerală dacă nu se mai surpă o dată", a spus Şova.

El a adăugat că nu ştie de ce a costat atât de mult centura, dar că va face o anchetă pentru a afla.

"Centura a costat 140 de milioane de euro. Părerea mea este să mergeţi la domnul Boc şi doamna Boagiu şi să-i întrebaţi. Acum s-a terminat centura, începem ancheta, şi eu sunt curios să aflu, şi o să aflu, aşa cum aflu despre toate contractele, vreau să aflu printr-o anchetă făcută la CNADNR şi de ce a durat aşa de mult şi cine a greşit şi de ce a costat atât de mult şi de ce a trebuit inaugurată de două ori de domnul Boc şi refăcută din nou, toate acestea merită aflate. Noi doar îndreptăm dărâmăturile", a afirmat Şova.

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură a mai spus că dacă există suspiciunea "unor fapte" se va adresa DNA.

"A fost inaugurată de două ori şi s-a surpat de două ori, acum am îndreptat-o şi cred că este pentru ultima dată. Vestea bună pentru doamna Boagiu şi pentru domnul Boc este că urmează să şi cercetăm de ce s-a întâmplat treaba asta. Întâi trebuie să cercetăm şi să vedem ce s-a întâmplat şi, dacă există suspiciunea unor fapte, ne vom adresa DNA. DNA nu analizează construcţii, analizează fapte", a declarat Şova.
În luna mai a anului trecut, ministrul Transporturilor de atunci Ovidiu Silaghi a demis conducerea Direcţiei Regionale Cluj a CNADNR din cauza unor "decizii manageriale defectuoase" cu privire la construcţia centurii Vâlcele-Apahida, care au ridicat costul lucrării cu 84%, de la 77,6 milioane euro la 143 milioane euro.

"Aceleaşi decizii defectuoase au avut implicaţii negative majore asupra termenului de execuţie a lucrărilor. Acesta era prevăzut iniţial la 24 luni (începând cu octombrie 2006) însă nici până la data controlului - mai 2012, lucrările nu erau complet finalizate", se preciza într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Corpul de Control al ministerului a verificat, în perioada 22-24 mai 2012, activitatea direcţiei Cluj a CNADNR, unde director general era Ion Pantelimon, stabilind, printre altele, că reprezentanţii acesteia au decis modificarea traseului variantei de ocolire Vâlcele-Apahida, fără a avea la bază o fundamentare corespunzătoare, în condiţiile în care proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici erau deja aprobaţi printr-o HG din 2006, şi au acceptat ca unul dintre cei doi antreprenori să renunţe la executarea lucrărilor aferente unui sector de drum, care avea probleme geologice.

Totodată, Corpul de Control al ministerului a mai stabilit că regionala a urmărit în mod defectuos derularea contractelor încheiate pentru realizarea investiţiei, ceea ce a condus la depăsirea repetată a termenelor de execuţie, şi a organizat o licitaţie neconformă, cu rezultate negative privind durata de execuţie a lucrărilor. Organizarea procedurii a fost contestată la CNSC, care a dat câştig de cauză contestatarului.

Lucrările la centura de ocolire Vâlcele - Apahida, cu o lungine de aproximativ 24 de kilometri, au început în anul 2006. Traficul rutier a fost deschis în 21 octombrie 2011, în prezenţa premierului de la acea dată, Emil Boc, întreaga centură având ca termen de finalizare iunie 2012.
În luna ianuarie a acestui an, mai multe grinzi ale parapetului din beton care asigura consolidarea unui versant de pe centura de ocolire s-au deplasat în urma unei alunecări de teren cauzată de infiltraţiile de apă, astfel că a fost nevoie de noi lucrări.

Acestea urmau să se încheie în vară, dar termenul de finalizare şi de deschidere completă a circulaţiei a fost amânat din nou, pentru luna octombrie, conform DRDP Cluj. Mai mult, a fost semnat şi un nou contract pentru un tronson de trei kilometri, nefinalizat, cu firma Keller, după ce compania maghiară Vegyepszer a intrat în insolvenţă.

Pe tronsonul trei al centurii de ocolire Vâlcele - Apahida au mai fost înregistrate de-a lungul timpului alunecări de teren în urma infiltraţiilor de apă din cauza solului lutos, acestea impunând lucrări de consolidare care au dus la înregistrarea unor costuri suplimentare. 

×
Subiecte în articol: dan sova centura cluj emil boc