x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cluj: UDMR condamnă noua lege din Ucraina privind drepturile lingvistice

Cluj: UDMR condamnă noua lege din Ucraina privind drepturile lingvistice

25 Apr 2019   •   22:24
Cluj: UDMR condamnă noua lege din Ucraina privind drepturile lingvistice

UDMR condamnă noua lege din Ucraina privind drepturile lingvistice şi consideră că respectivul act normativ reprezintă o încălcare a drepturilor pentru minorităţi.

"Uniunea Democrată Maghiară din România se opune ferm noii legi privind drepturile lingvistice, iar preşedintele Kelemen Hunor consideră că decizia Radei Supreme (parlamentului unicameral de la Kiev) este o iniţiativă de excludere şi, în acelaşi timp, extremistă. Liderul Uniunii şi-a exprimat speranţa că nici Poroshenko, în ultimele zile ale mandatului şi nici noul şef al statului, Volodimir Zelensky, nu vor promulga noua lege", se arată într-un comunicat transmis, joi, de UDMR.

Potrivit sursei citate, UDMR este solidară cu toate comunităţile minoritare din Ucraina, cu maghiarii din regiunea subcarpatică şi cu românii care trăiesc pe teritoriul acestei ţări, apreciind că toate comunităţile minoritare sunt afectate de prevederile noii legi, care restrânge dreptul de folosire a limbii materne la nivelul conversaţiilor private şi în cadrul ceremoniilor religioase.

"Îi dorim multă putere şi tenacitate preşedintelui Uniunii Culturale a Maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, Brenzovics Laszlo, şi tuturor celor care apără cu mult curaj interesele comunităţii din care fac parte", a adăugat, potrivit comunicatului, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

De asemenea, Kelemen Hunor a afirmat că, odată cu adoptarea noului act normativ, Ucraina nu s-a apropiat cu nimic de aderarea la UE, ci, mai mult, "a acţionat strict în defavoarea acestui deziderat".

Rada Supremă de la Kiev a adoptat joi legea privind anularea drepturilor lingvistice ale comunităţilor minoritare.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cluj udmr ucraina