x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia 322 devine 247

Coaliţia 322 devine 247

de Adriana Duţulescu    |    26 Feb 2010   •   00:00
Coaliţia 322 devine 247
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Guvernul Boc nu mai poate fi mişcat din funcţie şi nici nu mai trebuie să negocieze fiecare proiect de lege pe care vrea să îl treacă prin Parlament cu diverşi oameni de pe la Opoziţie. De fapt, rândurile Opoziţiei se subţiază pe zi ce trece şi, în urma "achiziţiilor" grupului Oprea, PD-L are deja o majoritate parlamentară de 52%.



Dacă în octombrie anul trecut, Parlamentul a demis cu uşurinţă Guvernul Boc prin moţiune de cenzură şi apoi, la momentul învestirii noului Cabinet, Traian Băsescu a fost nevoit să negocieze susţinere cu UDMR, minorităţile lui Pambuccian şi grupul lui Gabriel Oprea, acum se poate baza pe 247 de parlamentari din totalul de 470. Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură este nevoie de 236 de voturi, la fel ca pentru adoptarea legilor organice, or, după cum se vede, PD-L are deja siguranţa votului atât în Cameră, cât şi în Senat.

Practic, în acest moment, poate să treacă prin Parlament orice fel de lege. Prin comparaţie, în octombrie, în momentul retragerii PSD de la guvernare, PD-L avea doar 166 de voturi în Parlament, cele ale parlamentarilor proprii. Împreună cu UDMR şi minorităţi a strâns 215 voturi în Parlament după alegerile prezidenţiale, dar a apărut în scenă grupul independenţilor, ajungând la un total de 239 de voturi la momentul învestirii Cabinetului Boc IV.

BĂSESCU SE VA ÎNTÂLNI CU NOUL SĂU PARTID
În aceste socoteli ale pedeliştilor, cei mai importanţi sunt independenţii, adică cei pe care partidul lui Boc îi poate "fura" de la PSD sau PNL. După demisia de miercuri a lui Cristian Diaconescu, fostul pesedist Eugen Nicolicea raporta un efectiv de 26 de oameni în grupul condus de Gabriel Oprea - 16 deputaţi şi 10 senatori. "Numărul nostru este în creştere", spunea Nicolicea, confirmând acele informaţii potrivit cărora urmează încă un val de demisii din PSD, după ce, la 24 de ore de la Congresul partidului, Culiţă Tărâţă şi Şerban Mihăilescu, iar apoi deputatul Cherecheş au luat drumul noului grup politic.

Se vorbea în ziua Congresului despre un număr de 20 de parlamentari ai PSD care ar urma să-şi dea demisia în bloc, pentru a da o lovitură de imagine la adresa social-democraţilor. De altfel, Gabriel Oprea, generalul armatei de independenţi, l-a invitat chiar atunci pe Traian Băsescu la o întâlnire cu acest nou grup politic fidel Palatului Cotroceni, speculându-se că la acea întâlnire ar fi trebuit să se "sărbătorească" ruperea a încă 20 de parlamentari de corpul PSD.

Însă plecarea celor 20 s-a contramandat, preferându-se ca ei să îşi dea demisia rând pe rând, astfel încât plecările să fie speculate mediatic în fiecare zi, pentru a afecta imaginea partidului. Se pare că din acest motiv şi Traian Băsescu a amânat întâlnirea cu cel de-al doilea grup parlamentar al său. "Preşedintele Traian Băsescu a acceptat invitaţia deputatului Gabriel Oprea de a participa la o reuniune a grupului independenţilor din Parlamentul României, la o dată ulterioară celei propuse de aceştia.

Într-o scrisoare adresată liderului coordonator al grupului parlamentarilor independenţi, Traian Băsescu mulţumeşte pentru invitaţia de a participa la reuniunea informală a independenţilor de la 22 februarie şi le propune amânarea acestei întâlniri la o dată care va fi stabilită de comun accord", se arată într-un comunicat al grupului de parlamentari independenţi remis presei luni.

UNIUNEA NAŢIONALĂ PENTRU PROGRES
Independenţii sunt din ce în ce mai bine organizaţi, regulamentele Camerei şi Senatului au fost interpretate astfel încât aceştia să constituie un grup de sine stătător, deşi ei provin din partide diferite, şi se vor constitui în curând ca partid, sub denumirea de Uniunea Naţională pentru Progres. Cel mai probabil, Gabriel Oprea va fi preşedintele partidului, iar Cristian Diaconescu, preşedinte executiv. Şerban Mihăilescu şi Culiţă Tărâţă, foşti "clienţi" de bază ai discursurilor anticorupţie ale lui Traian Băsescu pe vremuri, vor fi şi ei personaje-cheie în structura politică viitoare.

Grupul clujenilor Dancu şi Rus s-a reactivat şi el în sprijinul celui de-al doilea partid prezidenţial şi se aşteaptă şi venirea unor alţi lideri ai PSD, cel mai vehiculat nume în ultimele zile fiind cel al lui Marian Sârbu. El va avea o întâlnire în această dimineaţă cu liderul PSD, Victor Ponta, în urma căreia va anunţa dacă mai rămâne sau nu în partid.

×
Subiecte în articol: politic parlament putere majoritate PDL