x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia pregăteşte un nou minister. Scopul: absorbţia fondurilor europene

Coaliţia pregăteşte un nou minister. Scopul: absorbţia fondurilor europene

de Adriana Duţulescu    |    27 Iun 2011   •   21:00
Coaliţia pregăteşte un nou minister. Scopul: absorbţia fondurilor europene

Coalitia de guvernare a discutat ieri despre posibilitatea infiintarii unei noi institutii guvernamentale privind absorbtia fondurilor europene. Deocamdata nu este clar daca va fi un minister sau o agentie, dar surse din cadrul coalitiei sustin ca administrarea acesteia a fost deja revendicata de UDMR.

"Deocamdata e doar o discutie preliminara. Nu am batut nimic in cuie. A fost prezentata de premier in sedinta coalitiei de luni dimineata mai mult ca o concluzie a discutiilor pe care le-a avut la Bruxelles sap­ta­ma­na trecuta. I s-a spus ca ar fi bine sa avem un asemenea minister care sa gestioneze fondurile europene. Astfel de ministere exista in multe state din UE", a declarat Sorin Frunzaverde, prim-vicepresedintele PDL, citat de realitatea.net.

Potrivit liderului democrat-libe­ral, este exclusa varianta unei agentii sau a unei structuri in subordinea Guvernului, pentru ca e nevoie ca viitoarea institutie sa fie o "personali­ta­te politica recunoscuta la Bruxel­les". Intrebat daca PDL are in vedere un nume pentru conducerea acestei institutii, Frunzaverde a spus: "Nu, daca va fi, nu va fi un minister cu de­di­­catie, ci unul functional".

La randul lui, senatorul UDMR Verestoy Attila (foto) a declarat ca Uniunea sustine crearea unui nou minister, pentru ca "se simtea de mult nevoia". In opinia parlamentarului maghiar, citat de realitatea.net, nu ar fi o pro­blema faptul ca s-ar schimba componenta politica a Guvernului, pentru ca viitorul ministru ar putea trece singur de votul Parlamentului, fara sa fie nevoie ca tot Cabinetul sa ceara vot de incredere. "S-a facut asa si pe vremea lui Tariceanu, s-ar mai putea face", sustine Verestoy, care tine insa sa sublinieze ca deocamdata dis­cu­ti­ile sunt in stadiu incipient si ca aceas­ta chestiune va fi pe agenda in perioada urmatoare, dar nu este o urgenta pentru coalitie.
Pana in aprilie 2007, in subordinea Guvernului a functionat Mi­nis­­terul Integrarii Europene. Dupa desfiintarea ministerului la 4 aprilie 2007, a fost infiintat Departamentul Afacerilor Europene, aflat in subordinea primului-ministru, condus in prezent de secretarul de stat Bogdan Manoiu.

×