x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia, strânsă cu uşa de UDMR

Coaliţia, strânsă cu uşa de UDMR

de Gabriela Antoniu    |    14 Dec 2018   •   07:33
Coaliţia, strânsă cu uşa de UDMR

Pierderea majorităţii la Camera Deputaţilor este speculată de UDMR, conştientă că PSD-ALDE are nevoie de parlamentarii săi pentru adoptarea unor legi importante. Negocierile au început de pe poziţii de forţă, iar moneda de schimb pentru susţinerea coaliţiei este modificarea Legii Educaţiei prin care să se acorde noi drepturi minorităţilor naţionale, susţin surse politice.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este semnatar, alături de alţi 49 de parlamentari PSD, ALDE, USR şi ai minorităţilor, al unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Educaţiei. Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor la 26 noiembrie şi aşteaptă avizele necesare de la Guvern şi Consiliul Legislativ pentru a intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Proiectul de lege prevede, printre altele, dublarea costurilor standard aât pentru studenţi, dar şi pentru elevii şi preşcolarii din unităţile de învăţământ pentru minorităţi, aflate în zone izolate geografic, lingvistic şi cu număr redus de elevi, afişaje, panouri educative şi informări bilingve în spaţiile comune în unităţile şcolare cu predare şi în limba minorităţilor, transport în regim propriu, cu decontare integrală de la stat, pentru elevii minoritari, generalizarea ofertării programului “Şcoală după şcoală” în întreg învăţământul preuniversitar, până în 2030, aplicarea programului gratuit “Masă caldă la şcoală” pentru preşcolari şi şcolari, în întreg învăţământul de stat, confesional şi particular, introducerea a două tipuri de examen de bacalaureat- standard şi cu nivel ridicat. Pentru minorităţi, se prevede ca proba la limba română de la Bacalaureat să fie susţinută pe baza unui program diferenţiat, cu accent pe competenţele lingvistice de comunicare. Consiliul Economic şi Social a avizat negativ proiectul de lege. Kelemen Hunor este semnatar şi al unei alte iniţiative legislative depuse la 5 decembrie, care prevede implementarea unuia dintre principiile cuprinse în declaraţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Aceasta prevede “deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat încă de la depunerea proiectului că social-democraţii nu-l vor susţine, apreciind că este neconstituţional.

Acum însă, UDMR l-ar putea pune pe masa negocierilor cu PSD, mai ales că şi-a demonstrat puterea de persuasiune, reuşind să forţeze demisia fostului ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Iar motivele au ţinut tot de dreptul la educaţie al minorităţilor.

Kelemen Hunor nu a refuzat din start discuţiile cu liderul PNL, Ludovic Orban, privind susţinerea moţiunii de cenzură. “Acest lucru nu înseamnă că dacă mă caută nu vom discuta (...).Dacă sunt convins că lucrurile merg extrem de bine după moţiunea de cenzură, sigur aş fi de acord ca lucrurile să meargă mai bine”.

Ordonanţa pe Coduri, o greşeală

UDMR îşi maximizează şansele în negocierile cu PSD prin adoptarea unor poziţii, aparent intransigente, faţă de teme fierbinţi cum ar fi ordonanţa pe Codurile penale, amnistia şi graţierea, noua lege a pensiilor. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a afirmat că ar fi o greşeală ca Executivul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. "Pe legislaţia penală nu susţinem, dacă depinde de noi, sigur, nu suntem la guvernare, dar nu susţinem adoptarea unor măsuri, unor demersuri, prin Ordonanţe de Urgenţă", a declarat ieri Cseke Attila.

Fără amnistie şi graţiere

Liderul UDMR, Kelen Hunor nu susţine nici ordonanţa de urgenţă pe Codurile Penale, nici cea privind amnistia şi graţierea. „Din punctul meu de vedere, în acest moment, grațiere și alte astfel de soluții nici măcar nu trebuie discutate, că nu se poate discuta rațional. Permanent va exista o suspiciune”, a afirmat Kelemen Hunor. Cât priveşte ordonanţa pe legislația penală, liderul UDMR a spus că se poate da o astfel de OUG, cum a făcut-o şi Guvernul Cioloș, dar asumarea răspunderii ar fi o soluție mai bună, pentru că ar exista și o dezbatere în Parlament.  „Pe de altă parte, din ceea ce se discută în Parlament, așa zic oamenii care au o pregătire juridica și sunt constituționaliști, nu se poate. Că există o decizie a CCR”, a adăugat Kelemen.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor