x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Codurile penale, adoptate de Camera Deputaților

Codurile penale, adoptate de Camera Deputaților

de Ion Alexandru    |    25 Apr 2019   •   10:24

Proiectele de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală au fost adoptate de Camera Deputaților, cu 180, respectiv 181 de voturi “pentru”, 81 de voturi, respective 83 “împotrivă” și două, respectiv o “abținere”, iar pachetele de legi au fost transmise președintelui României, pentru promulgare. Aceste modificări aduse, care au beneficiat și de sprijinul UDMR,  reprezintă articolele declarate deja constituționale de către Curtea Constituțională, parlamentarii decizând să meargă pe calea legislativă în vederea adoptării codurilor, după ce Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a tergiversate adoptarea lor prin Ordonanță de Urgență.

“Nu a fost făcută nicio modificare în plus. Pe Codurile penale s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile cu dezbateri şi spectacol. CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale. Decizia noastră luată anul trecut viza articolele declarate constituţionale. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă, la decizia CCR”, a precizat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. De alfel, votul din Camera Deputaților confirmă faptul că PSD și ALDE au în continuare majoritate confortabilă în forul legislativ.

Imediat după vot, reprezentanții PNL și USR au anunțat că vor ataca a Curtea Constituțională ambele legi adoptate. În ciuda faptului că CCR s-a pronunțat, deja, în legătură cu constituționalitatea articolelor votate.

×
Subiecte în articol: coduri penale