x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Colegul" de infracţiuni al lui Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare în Austria

"Colegul" de infracţiuni al lui Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare în Austria

14 Ian 2013   •   22:59
"Colegul" de infracţiuni al lui Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare în Austria

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, informează AFP. Sentinţa nu este definitivă.

 
Strasser a fost nevoit să demizioneze din postul de deputat european în martie 2011, după ce a fost înregistrat cu camera ascunsă, alături de alţi doi eurodeputaţi, între care Adrian Severin, de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, care s-au prezentat drept membri ai unor grupuri de lobby.
 
Reporterii britanici de la "The Sunday Times" au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar fi fost susţinută şi promovată de respectivii deputaţi. Printre aleşii care au acceptat se numără Adrian Severin, Zoran Thaler şi Ernst Strasser.
 
Strasser a negat acuzaţiile de corupţie, avocatul său Thomas Kralik insistând că eurodeputatul "nu a comis niciun delict", potrivit Agerpres. Avocatul a argumentat că acesta a avut de la bun început suspiciuni asupra interlocutorilor săi, considerând că "puteau face parte din serviciile secrete", după ce Strasser mai fusese ţinta unor astfel de operaţiuni pe vremea când era ministru de interne (2000-2004). Conform acestei teorii, Strasser ar fi intrat în joc pentru a descoperi cine se afla în spatele tentativei de corupere şi a informa apoi autorităţile.
 
Ernst Strasser a fost inculpat pentru corupţie după o anchetă de mai multe luni desfăşurată de Parlamentul European în colaborare cu agenţia Eurojust.
 
Spre deosebire de Strasser, care şi-a dat destul de repede demisia din PE, Adrian Severin a refuzat repetat acest lucru.
 
În iulie 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului român, care este acuzat şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.
 
Documente obţinute în exclusivitate de TVR arată că Oficiul de Luptă Antifraudă a cerut Parlamentului European să-l sancţioneze pe Adrian Severin. Potrivit documentelor, OLAF a ajuns la concluzia că eupoparlamentarul român Adrian Severin nu a acţionat imparţial atunci când a susţinut modificarea legislaţiei în schimbul unei sume de bani.
 

×