x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia juridică a albit-o pe Anastase

Comisia juridică a albit-o pe Anastase

de Monica Iordache Apostol    |    17 Noi 2010   •   22:00
Comisia juridică a albit-o pe Anastase
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

138071-kk-20100921145118021.jpgDupă ce marţi după-amiază Comisia juridică a amânat, prin votul PDL, UDMR, UNPR şi al minorităţilor, discutarea cererii de arestare preventivă a deputatului PDL Dan Păsat şi a cererii de percheziţionare a calculatorului fostului ministru Monica Iacob Ridzi, ieri, deputaţii majorităţii din aceeaşi comisie au rezolvat şi problema Robertei Anastase, decizând că aceasta nu a încălcat în nici un fel regulamentul. La începutul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a dat presa afară din sală, invocând un articol din Statutul senatorilor şi deputaţilor, care prevede că deciziile referitoare la chestiuni disciplinare se iau de comisie în şedinţă secretă. Opoziţia a rămas fără reacţie la evacuarea presei din sală, iar orice discuţie ulterioară s-a soldat cu înfrângerea ei la vot. Roberta Anastase nu a considerat că este necesar să fie prezentă la şedinţă şi nici să se apere. După dezbateri minime, s-au suspus la vot cele trei sesizări privind încălcarea regulamentului, prin care se cerea suspendarea lui Anastase pentru 30 de zile de la şedinţele plenului, toate trei fiind respinse cu 13 voturi pentru şi 14 împotrivă.

Două dintre sesizări fuseseră depuse de PSD şi se refereau la reluarea abuzivă a votului privind numirea unui judecător la Curtea Constituţională şi, respectiv, la abilitarea lui Ioan Botiş în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, dar şi ministru în acelaşi timp, să prezideze o şedinţă a comisiei pentru a vota rapid Legea pensiilor. A treia sesizare aparţinea PNL şi se referea la forţarea regulamentului în cazul includerii UNPR-istului Eugen Nicolicea în Comisia specială care poate iniţia modificarea Regulamentul. “În urma discuţiilor avute în cadrul comisiei s-a constatat că nu este vorba de nici un fel de abatere din partea doamnei preşedinte şi că cele circumscrise în sesizările formulate nu au nici un fel de suport în legalitate”, a concluzionat Buda.

Cu imaginea prospăt spălată, Roberta Anastase a prezidat ieri două şedinţe de Birou Permanent, la care au participat doar reprezentanţii Puterii, adică şase deputaţi PDL şi UDMR. Prima şedinţă, la care Opoziţia spune că nu a fost convocată, s-a finalizat cu stabilirea calendarului de reexaminare a Legii pensiilor. Astfel, termenul de depunere a raportului înlocuitor este 2 decembrie, iar votul final asupra actului normativ ar putea fi dat la 7 decembrie. Reluarea şedinţelor Biroului Permanent se face după două luni de blocaj, dar tot în absenţa Opoziţiei. Deşi obligativitatea cvorumului BP nu era prevăzută nici până acum de regulament, ultima modificare a actului normativ legalizează întrunirile indiferent de numărul de participanţi.

×
Subiecte în articol: politica