x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia juridică a Senatului cere CSM şi SRI mandatele de interceptare în cazurile Şereş şi Păcuraru

Comisia juridică a Senatului cere CSM şi SRI mandatele de interceptare în cazurile Şereş şi Păcuraru

30 Apr 2008   •   00:00

Comisia juridică din Senat a formulat două adrese către CSM şi SRI, în cazurile Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru, în care solicită mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice în cele două cazuri.



Senatorii jurişti au elaborat, în şedinţa de miercuri a comisiei, o adresă către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în care, în vederea soluţionării în conformitate cu procedurile legale a cererii Parchetului privind începerea urmăririi penale în cazul Codruţ Şereş, solicită următoarele precizări: dacă au fost respectate dispoziţiile art. 62 din Codul de Procedură Pendală cu privire la administrarea probelor în cauză, dacă s-au respectat dispoziţiile art. 91, indice 1, din Codul de Procedură Penală, cu privire la interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor prin telefon sau orice mijloc de comunicare, în acest sens cerîndu-se "să fie pus la dispoziţia Comisiei juridice mandatul de interceptare".

O altă solicitare adresată CSM în cazul Şereş vizează dacă, în cursul cercetării penale, părţile au formulat plîngeri în legătură cu modul în care s-a efectuat urmărirea penală şi modul în care aceste cereri au fost soluţionate.

Senatorii jurişti mai vor să ştie dacă urmărirea penală a fost efectuată în condiţii de confidenţialitate şi ce măsuri s-au luat în vederea respectării acestui principiu de drept, în vederea garantării dreptului fiecărei părţi la un proces echitabil.

Preşedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai (PNL), a precizat că aceleaşi solicitări vor fi transmise CSM şi în cazul cererii de începere a urmării penale în cazul ministrului Paul Păcuraru.

Comisia juridică a mai formulat o adresă şi către Serviciul Romîn de Informaţii, în care cere să i se transmită dacă s-a solicitat mandat de interceptare faţă de senatorul Codruţ Şereş, pentru săvîrşirea infracţiunilor de trădare şi spionaj, fiind vorba despre infracţiuni privind siguranţa statului, urmînd a pune la dispoziţia comisiei toate documentele.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, în 18 aprilie, Senatului aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva ministrului Municii, Paul Păcuraru, vizat într-un dosar de corupţie.

Conducerea Senatului a trimis, în 22 aprilie, dosarul Păcuraru, care cuprinde casete audio-video, patru volume de peste o mie de pagini şi referatul DNA, Comisiei juridice, care urmează să se pronunţe în termen de 10 zile.

Raportul Comisiei juridice urmează să fie discutat în Biroul Permanent al Senatului şi trimis plenului, care urmează să se pronunţe, prin vot, dacă avizeazăsolicitarea DNA privind începerea urmăririi penale împotriva senatorului liberal.

De asemenea, în 22 aprilie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Senatului aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Codruţ Şereş în dosarul 147/D/P/2007 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transfrontalier şi trădare prin transmitere de secrete.

A doua zi, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Senatului aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei, într-un alt dosar, în legătură cu privatizarea unei societăţi din domeniul energetic.

Senatorul Codruţ Şereş este vizat în dosare în care deja au fost trimişi în judecată consultanţii internaţionali Stamen Stanchev şi Vadim Benyatov şi foştii consultanţi ministeriali, Dorinel Mucea şi Radu Donciu, privind privatizările unor importante societăţi din domeniul energetic.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: politic senatului penale şereş