x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia SRI - Atac la decizia CSAT

Comisia SRI - Atac la decizia CSAT

de Carmen Vintila    |    Dana Piciu    |    26 Iul 2006   •   00:00
Comisia SRI - Atac la decizia CSAT

Decizia CSAT privind interimatul prelungit la SRI este neconstitutionala, iar mandatul lui Radu Timofte la sefia institutiei nu poate inceta decat cand Parlamentul ia act de demisia lui, sustin parlamentarii din comisia de specialitate.

Membrii Comisiei SRI au dat ieri publicitatii un comunicat semnat de liberalul Radu Stroe (presedinte) si pesedistul Ion Stan (secretar), potrivit caruia "comisia a luat act cu deosebita ingrijorare de solutia, vadit neconstitutionala, adoptata de CSAT in legatura cu un interimat pe o perioada nedeterminata in ceea ce priveste exercitarea atributiilor directorului SRI". Documentul mai arata ca demisia lui Radu Timofte este "neoperanta" atat timp cat nu capata solutionare constitutionala, tinand cont ca atat numirea, cat si eliberarea din functie a directorului SRI, potrivit Constitutiei si legii de organizare a serviciului, reprezinta "atributul exclusiv" al Parlamentului. De asemenea, se aminteste ca, potrivit Legii 14/1992, SRI este condus de un director "sub prestare de juramant", prin urmare "primul adjunct al directorului SRI nu poate fi director interimar, desemnat de la Cotroceni, ci doar conform legii, inlocuitor legal, in situatiile de indisponibilitate temporara (concedii, boala etc.), in caz contrar ordinele si actele pe care ar urma sa le emita ar fi lovite de nulitate absoluta". "Constatand lipsa de constitutionalitate a acceptarii demisiei directorului SRI, comisia ii cere lui Radu Timofte sa isi exercite mandatul conform juramantului depus in Parlament, pana la momentul in care hotararea Legislativului din februarie 2001 privind numirea sa in functie isi va inceta efectul si un nou director va fi numit", mai arata comunicatul. Radu Timofte a declarat la iesirea din sedinta CSAT ca a fost seful SRI pana luni seara, la reuniunea Consiliului.

REACTII. Primii care au salutat decizia comisiei SRI au fost reprezentantii PC. "Consideram ca un interimat prelungit ar duce la un vid de autoritate", a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. La randul sau, liderul PC, Dan Voiculescu, a apreciat ca seful statului se comporta precum Nicolae Ceausescu. "Dansul vrea sa conduca tot, dansul vrea sa hotarasca tot, dansul are, se pare, ultimul cuvant" a spus Voiculescu, adaugand ca presedintele se bazeaza pe faptul ca a fost ales de popor, dar "uita ca a fost ales de jumatate din electorat, nu de tot". "Traian Basescu doreste sa fie presedinte, premier, seful SRI, SIE, seful scolilor, seful spitalelor, mai putin cel care sa faca poporul roman sa traiasca mai bine. Dupa parerea mea, Basescu este un nepriceput. Nu se pricepe la nimic. Daca dansul poate sa ne spuna la ce anume se pricepe, il rog s-o faca public... in afara de sforarii", a conchis liderul conservator.

ARHIVA DUNAREA
Liderul PC, Dan Voiculescu, l-a felicitat pe seful statului pentru ca a reluat propunerea facuta de conservatori in urma cu un an si jumatate privind desecretizarea arhivelor Dunarea. Potrivit liderului PC, in urma desecretizarii arhivelor Dunarea vor fi doua rezultate: pe de o parte, numele intreprinderii si al lucratorilor de acolo "nu va mai fi hulit" si, "undeva in subsidiar, se vor clarifica si mult disputatele legaturi ale Crescent cu Dunarea". "Se va dovedi ca nu a fost absolut nimic ilegal sau incorect", a mai spus Dan Voiculescu. (C.V)

PEDISTI, "FOSTI SECURISTI"
Liderul PC, Dan Voiculescu (foto), i-a propus ieri presedintelui Basescu sa fie cap de lista la desecretizarea dosarelor politicienilor, decizie luata luni de CSAT, aratand ca "dansul s-a autoexclus din cei care trebuie sa fie verificati, un lucru nedemn pentru un presedinte". Liderul PC a sesizat public CNSAS ca Basescu are printre fostii colegi pedisti "multi care au fost stalpi de baza ai Securitatii". "Am sa rog CNSAS sa verifice relatiile dintre Basescu si liderul PD Dambovita, Antonescu. Acest domn Antonescu a fost ofiter si il intreb public pe Basescu ce relatii a avut cu acesta", a spus Voiculescu. Potrivit liderului PC, PD are lideri judeteni care au fost sefi de birou Securitate, dand exemplu in acest sens Salajul. In replica, liderul PD Emil Boc a spus ca potrivit CNSAS liderul de la Salaj nu a facut politie politica, iar Marin Antonescu sustine ca nu a ascuns niciodata ca a fost ofiter al fostei Securitati sau ca este un apropiat al lui Basescu. In ce priveste relatiile cu seful statului, Antonescu a spus ca activitatile lor s-au suprapus in perioada in care el era consul la Bruxelles, iar Basescu se afla la Anvers. (C.V.)
×
Subiecte în articol: basescu politic şeful liderul