x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisie parlamentară pentru „stabilitatea Justiţiei”

Comisie parlamentară pentru „stabilitatea Justiţiei”

de Sînziana Duţă    |    28 Sep 2017   •   10:50
Comisie parlamentară pentru „stabilitatea Justiţiei”
Sursa foto: DIANA OROS

Majoritatea PSD-ALDE din Parlament a decis, ieri, înființa­rea unei Comisii de anchetă care va cerceta cazul arhivei SIPA, în urma suspiciunii că mai multe persoane au intrat fără autorizație în arhivă pentru a sustrage şi copia documente. Senatorii și depu­tații Puterii au aprobat şi înfiinţarea unei Comisii speciale pentru modificarea legislaţiei penale. Oficial, această comisie va asigura stabilitatea legislativă în domeniul Justiţiei.

Deși PNL și USR s-au împo­trivit, plenul reunit al Parlamentului a adoptat cu 153 de voturi „pentru” și 51 „împotrivă” înființarea Comi­siei de anchetă pentru clarificarea aspectelor ce țin de arhiva SIPA – a fostului serviciu secret din cadrul Ministerului Justiţiei. Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că PNL se opune constituirii comi­siei, însă va participa cu membri la şedinţele acestui for. Un alt membru al Opoziţiei, senatorul USR Mihai Goțiu, a criticat înființarea comisiei considerând că obiectivele acesteia depășesc atribuțiile Parlamentului, iar aleşii nu dispun de instrumentele necesare pentru îndeplinirea obiec­tivelor asumate. Comisia de anchetă privind arhiva SIPA vrea să afle dacă documentele aflate în arhivă, hard-urile și alte acte în format electronic au fost fotocopiate, sustrase, distruse, iar dacă da, de către cine și în ce scop. Printre obiectivele comisiei se numără și audierea persoanelor care au numit comisiile de inventariere, a celor care au avut acces în arhivă în mod legal şi a unor persoane din cadrul ANP care au avut în custodie arhiva. De asemenea, parlamentarii vor să cheme la audieri şi persoanele care au intrat în arhivă fără autorizaţie, pentru a afla cine le-a dat acceptul să acceseze dosarele. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţinea, în luna august, că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Adminis­traţiei Naţionale a Penitenciarelor, motiv pentru care el a sesizat Parchetul. Ministrul mai spunea, în vară, că au existat „vizitatori” ai arhivei SIPA care nu deţineau certificate ORNISS. Președintele Comisiei SIPA va fi senatorul PSD Șerban Nicolae, iar din comisie mai fac parte social-democraţii Marian Pavel, Adrian Diaconu, Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşo­ianu şi Mihai Popa. Din partea PNL au fost desemnaţi depu­tatul Gabriel Andro­nache, alături de senatorii Cristina Trăilă şi Daniel Fenechiu. ALDE va fi reprezentat de deputatul Marius Surgent, USR de senatorul Mihai Goţiu, PMP de deputatul Robert Turcescu, iar UDMR de senatorul Lóránd Turos.

Florin Iordache se întoarce

Majoritatea parlamentară a aprobat ieri şi înfiinţarea unei Comisii speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei. Oficial, acest for a fost înfiinţat „pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei”. Această comisie va verifica toate actele normative din Justiţie aflate în procedură parlamentară. Printre obiectivele acestui for se numără modificarea Codurilor penale în acord cu deciziile Curţii Consti­tuţionale. Din Comisie vor face parte 23 de parlamentari, în frunte cu autorul Ordonanţei 13, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, şi juriştii PSD Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc şi Adrian Ţuţuianu. Liberalii vor fi reprezentaţi de Cătălin Predoiu şi Alina Gorghiu.

Aleşii Puterii şi-au dat girul şi pentru înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Regle­mentare în Domeniul Energiei (ANRE). Acest for, propus de PSD, urmează să verifice cum s-a modificat preţul la energie în ultima perioadă, modul în care a fost asigurat un mediu concuren­ţial nediscriminatoriu în funcţi­onarea pieţelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă şi certificate verzi.

Cred că e mai importantă decât comisia pentru alegerile din 2009, din sufragerie, şi decât Comisia pentru control SRI. Cred că este una dintre cele mai importante comisii de anchetă ca să vedem cum a fost lovită şi economia românească ani de zile şi consu­matorul casnic. Liviu Dragnea, despre Comisia ANRE

×
Subiecte în articol: PNL și USR arhiva sipa sipa