x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Concurenta mare intre propunerile din teritoriu

Concurenta mare intre propunerile din teritoriu

05 Ian 2005   •   00:00

In majoritatea judetelor, formatiunile din guvern se intrec in a arunca in joc concurenti pentru postul de prefect.

TIMIS. Fostul deputat Viorel Coifan vrea sa fie prefect
BISTRITA-NASAUD. Toate cele patru filiale ale partidelor din coalitie - PNL, PD, UDMR si PUR - au sanse egale sa isi impuna candidatul pentru functia de prefect, sustine deputatul PD Ioan Oltean. Dintre cei patru candidati pentru postura de reprezentant al Guvernului in teritoriu se cunosc doar trei nume, cele ale lui Sabin Iliesi - presedintele PNL Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu - actualmente consilier judetean din partea PD - si al liderului judetean al UDMR - Janos Szilaghy.

BACAU. Nu mai putin de cinci politicieni - trei liberali: Ioan Chiriac, Gabriel Berca si Adrian Iordache, doi democrati: Vasile Nistor si Constantin Avram, si un umanist, Petre Enasoaie - se afla in prezent in cursa pentru acest post, conform Rompres. Cu toata aceasta disputa liberala, nici democratii nu par a fi renuntat complet la ideea obtinerii postului de prefect, numele vehiculate de acestia fiind Vasile Nistor - fost deputat - si Constantin Avram - fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau.

BOTOSANI. Principalul candidat pentru functia de prefect al judetului Botosani este liberalul Ioan Diaconu, sustine presedintele filialei judetene a PNL, Mihai Tibuleac.

CONSTANTA. Liderul liberalilor constanteni, senatorul Puiu Hasotti, a declarat Rompres ca, potrivit acordului din cadrul Aliantei D.A., functia de prefect al judetului Constanta revine partidului sau si ca pe lista de propuneri ferme inaintata Guvernului pe primul loc a fost nominalizat Danut Culetu, consilier judetean.

DOLJ. Radu Berceanu, presedintele PD Dolj, a declarat ca, potrivit protocolului, postul de prefect va reveni PD, in functia de subprefect urmand sa fie numit un liberal. Cele mai mari sanse pentru ocuparea postului de prefect le are democratul Nicolae Giugea, iar pentru ocuparea functiei de subprefect, Cristina Calangiu din partea PNL.

HUNEDOARA. Concurenta mare se inregistreaza si in judetul Hunedoara. Nu mai putin de sase persoane candideaza din partea PNL si PD pentru ocuparea acestui post. Astfel, daca filiala PNL ii propune pe Dan Pricajan - directorul unei firme din Orastie, si pe Victor Bucalet - consilier judetean, in schimb, fililala PD are patru candidati: Cristian Vladu, din Simeria - directorul comercial al Regionalei CFR Timisoara, Vasile Iorgovan, din Deva - informatician, Marian Mihalache, din Hunedoara - de profesie jurist - si Dorin Gligor, din Brad - directorul unei firme din localitate.

IASI. Trei politicieni, doi liberali si un democrat, aspira sa obtina fotoliul de prefect al judetului. Astfel, lupta se va da intre liberalii Radu Prisacaru si Eugen Ticau si democratul Dan Constantin Vasiliu.

MARAMURES. UDMR este partidul care isi va adjudeca postul de prefect in Maramures, dupa cum ne-a declarat vicepresedintele Uniunii, Laszlo Borbely. Pentru aceasta functie, filiala judeteana a Uniunii o va sustine pe deputata Gyongyke Bondi.

PRAHOVA. Cele mai multe sanse de a deveni prefect de Prahova le are Corneliu Popescu, presedintele organizatiei judetene a PD, sustine Florin Anghel, presedintele CJ. ALBA. Negocierile din cadrul Aliantei D.A. au stabilit ca postul de prefect sa revina PNL, dupa ce PD si-a exprimat dorinta de a detine postul de presedinte al CJ si pe cel de subprefect. Surse din cadrul filialei citate de Rompres sustin ca cele mai mari sanse le au consilierul judetean Cosmin Covaciu si Mihai Nicusor.

SATU-MARE. In judetul Satu-Mare, prima sansa pentru ocuparea functiei de prefect o au liberalii, sustine presedintele filialei PNL, deputatul Ovidiu Silaghi. Favoritii acestei formatiuni politice pentru preluarea postului de prefect sunt fostul viceprimar al municipiului Satu Mare - Marius Roman si directorul unei societati din Negresti Oas - Ionut Rus. Functia de prefect este dorita insa si de democratii Claudiu Ardelean, Vasile Lohan si Viorel Vasvari, dar si de presedintele PUR Satu-Mare - Radu Pop.

TIMIS. Si pentru fotoliul de prefect al Timisului concurenta este mare, sase candidati fiind propusi de catre filiale pentru acest post. Liberalii au nominalizat patru membri : Ovidiu Draganescu - presedintele filialei, Liviu Borha, Dan Bara si Viorel Coifan, pedistii au propus doi candidati, iar PUR unul singur. Cum insa postul de presedinte al CJ este detinut de un membru PD, ca urmare a protocolului ADA, postul de prefect va reveni probabil unuia dintre candidatii PNL.

CONTROVERSE
Democratii brasoveni au respins propunerea umanistilor brasoveni ca in functia de prefect sa fie numit Radu Lisenche, personalitate binecunoscuta a comunitatii brasovene, avansand in schimb doua propuneri din cadrul propriului partid. Un potential prefect de Brasov, sustin democratii, poate fi Cristian Stanescu, comerciant de legume-fructe, sau Aurelian Danu, psiho-sociolog ajuns in fruntea CET-ului Brasov. Media brasoveana a analizat in ultimele zile controversatele propuneri ale PD Brasov, determinandu-i pe democrati sa lanseze si alte doua propuneri de rezerva, consilierul local Sorin Grigorescu, care a fost principalul contestator al fostului primar si coleg de alianta Ioan Ghise, sau Paul Gontea, seful principalei retele de distributie a presei. PUR Brasov nu a renuntat la propunerea sa, urmand sa o sustina in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. In perioada 1996-2000, PD Brasov a detinut functia de prefect, insa a generat ruptura Coalitiei la guvernare, fostul prefect democrat Ioan Opris fiind arestat in 1998 sub acuzatia de implicare in privatizarea frauduloasa a unei sectii a fabricii de zahar Bod. (Libiu Mateescu)
×
Subiecte în articol: politic pnl preşedintele functia prefect