x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Confesiunea lui Adrian Costea

Confesiunea lui Adrian Costea

23 Feb 2004   •   00:00

Adrian Costea, om de afaceri francez de origine romana, a trimis "Jurnalului National" o scrisoare care capata valoarea unei confesiuni. In document sunt citati si cativa politicieni, unii dintre ei confirmand relatiile cu Adrian Costea.

Omul de afaceri francez de origine romana Adrian Costea a trimis "Jurnalului National" o scrisoare care capata valoarea unei confesiuni. Si aceasta pentru ca Adrian Costea va fi operat saptamana aceasta de cancer. Anuntul candidaturii sale la Presedintia Romaniei va depinde de reusita interventiei chirurgicale.

Va prezentam integral textul scrisorii:

Stimate domnule Tuca,
In urma articolului din ziarul dumneavoastra din ziua de joi, 19.02.2004, ma simt obligat sa va cer permisiunea de a va aduce cateva clarificari si observatii asupra continutului acestui articol pe care domnisoara Gabriela Antoniu l-a preparat cu multa grija si atentie ca pe un adevarat mic si delicios ghiveci. Starea sanatatii mele ma obliga sa va scriu cu mana. Imi cer scuze! Imi cer scuze si pentru greselile de ortografie, scriu rar in romaneste. Sper si contez pe intelegerea dumneavoastra.

1 Finantarea PDSR si a candidatului sau de catre mine nu a avut loc nu numai in 1996, dar si in 1992 si nu numai... Aceasta finantare a fost acompaniata de o strategie si o logistica concepute si executate de catre mine si toata echipa care ma insotea la vremea respectiva la Cotroceni. Intre cele doua campanii s-au intamplat multe alte lucruri de care vom discuta cu alta ocazie daca Dumnezeu va mai fi de acord.

2 Nu am fost niciodata implicat in ApR decat intr-un singur fel: l-am creat. L-am creat, l-am dirijat si l-am finantat din ianuarie 1997 si pana in februarie 1998, cand m-am retras si am stopat orice fel de dirijare si finantare.

3 Cifra de 9 milioane FF (care echivala la vremea respectiva cu aproximativ doua milioane de dolari la care faceti referinta in articolul dumneavoastra este foarte relativa si discutabila pentru simplul motiv ca numarul afiselor si al "obiectelor" electorale a fost (cum figureaza, de altfel, in toate documentele oficiale) de 33 milioane de exemplare... pentru cei 22 milioane de locuitori ai Romaniei... 9 milioane FF impartit la 33 milioane exemplare egal... nu sunt gingas de paguba, dar... cred ca trebuie sa acceptam sa dam Cezarului ce apartine Cezarului... pana la urma...
Deci, un simplu calcul matematic te poate pune pe ganduri daca poti si daca, mai ales, vrei.

4 "Partea franceza" a fost sesizata de o scrisoare anonima (...nici macar semnata...) trimisa de "partea romana direct ministrului de Finante al Guvernului Francez de la vremea respectiva. Pentru informarea dumneavoastra personala va aduc la cunostinta ca in Franta scrisorile de denuntare sunt extrem de cautate de Fisc si de Justitie. Legea prevede chiar si o recompensa in bani si in procente pentru cel care denunta. Bineinteles, banii primiti nu sunt impozabili. Din aceasta cauza denuntarea anonima sau nu a devenit un sport national. Este, de altfel, o veche traditie care a stors mult sange in 1789 si nu numai.

Dar sa revenim la oile noastre: scrisoarea de denuntare facuta impotriva mea este o adevarata capodopera a "literaturii " si mentalitatii "clasei conducatoare" compuse din fostiactuali si actuali-fosti. Personajul Costea devenise extrem de incomod. Nu datora nimanui nimic si multi ii datorau... Nu aveam trecut nici comunist, nici securist. Nu aveam domiciliul fix in Romania, am locuit numai la hotel si numai pe banii mei... nu am imprumutat bani de la nimeni, dar multi au imprumutat de la mine... Nu am luat niciodata un credit de la nici o banca. Nu am acceptat nici o asociere in nici o afacere cu nimeni niciodata. Am refuzat oferte grase... Eram invizibil si insesizabil. Nu puteam sa fiu nici cumparat si nici santajat. N-am intrat in nici o "echipa", in nici un anturaj, in nici "o gasca" sau adunatura. Nimeni nu stia exact nici cand vin, nici cand plec, nici de ce vin, nici de ce plec.

I-am ajutat pe multi cu multe..., dar nu am cerut nici un ajutor. Eram amabil si politicos, dar puteam sa fiu si foarte sec si foarte dur... Multi au facut experienta... Colac peste pupaza, in 1999 primesc si accept de la FPS mandat scris sa vand 3.500 de societati care mai apartineau statului plus Petromul, plus Alromul si toate cat se poate de repede.

"Grupul a decis sa ma elimine"
Pe deasupra zvonurile circulau ca voi organiza si campania domnului Constantinescu, ceea ce era perfect adevarat! Incepand din acest moment lucrurile s-au complicat pentru mine. "Grupul" a decis sa ma elimine. Devenisem mult prea jenant. Asta a fost si parerea lui Valeriu Stoica in dupa-amiaza pe care am petrecut-o impreuna la Snagov. Stiam prea multe despre prea multi si nimeni nu stia nimic de mine. Geloziile atinsesera cota maxima. Deci s-a luat decizia de a se utiliza sistemul de justitie francez (denuntarea!) pentru a ma bloca in Franta si a-mi bloca in acelasi timp toate capacitatile bancare si financiare, lucru care a fost dus la indeplinire. Am fost arestat si bagat la inchisoare fara comentarii si fara explicatii. Paradoxul paradoxurilor. Pe mandatul de arestare facut la ora 6 si 35 minute scrie intre altele: pasaport diplomatic nr... functia: ambasador al Presedintiei Romaniei... Deci nu l-au stopat impotriva tuturor legilor nationale si internationale si impotriva jurisprudentei mondiale. Ordinele veneau de foarte sus sa nu se tina cont nici de pasaport diplomatic si nici de functie...

5 Va atrag atentia cu politete si delicatete ca expresiile dumneavoastra de "transferuri ilicite" si "deturnari de fonduri " nu au fost si nu sunt decat niste excremente jurnalistice menite a mari tirajul ziarelor. Pana astazi, 20.02.2004, nici o justitie din nici o tara din lume nu m-a gasit, nu m-a judecat, nu m-a condamnat si nu m-a executat pentru nici un motiv, oricare ar fi el si cu atat mai putin pentru "transferuri ilicite" si "deturnari de fonduri". Cred ca sunt destul de clar. Expresiile utilizate de dvs. sunt defaimatoare si/sau mincinoase.

Albumul, singurul simbol si vector
6
Albumul "Eterna si fascinanta Romanie" a traversat deja o buna parte a planetei Pamant. Ati rasfoit-o? V-ati uitat cum a fost conceputa? Pentru cine si pentru ce? Banuiesc ca raspunsul dumneavoastra nu poate sa fie decat da, pentru ca altfel nu v-ati permite sa scrieti si sa judecati cu atata precizie. Aceasta carte-album document este sigurul dumneavoastra simbol si vector actual pe plan international. Ea onoreaza oriunde pe acest pamant tara si neamul romanesc. In continuare, ca un blestem, sunteti singurii care nu realizati deschiderea spre exterior pe care acest document o ofera. Aceasta carte, aceasta antologie vorbeste in numele poporului roman, il apara si il promoveaza intr-o lumina noua, surprinzatoare si atragatoare, dar mai ales atenueaza miile de imagini purulente care s-au scurs si se scurg in continuare din Romania spre Occident si din Occident mai departe. Ca vreti sau nu vreti, ca acceptati sau nu acceptati acest document - "Eterna si fascinanta Romanie" a intrat in istoria si folclorul Romaniei, ea a devenit o referinta internationala inconfundabila care uimeste si atrage si acesta, daca traiesc, nu este decat inceputul... Sincer imi pare rau pentru dumneavoastra.

7 In ceea ce priveste pasaportul diplomatic, raspunsul meu este afirmativ. V-as ruga insa daca se poate sa nu faceti abstractie de toate functiile ca si mandatele pe care le-am onorat intre 1992 si 2000 inclusiv.

"Incepe sa miroasa a tradare de tara"
8 In ceea ce-l priveste pe procurorul Ovidiu Budusan nu am inteles ce avea de rezolvat (?!?). In "dosarul" "Eterna si fascinanta Romanie", nimeni nu a reusit sa-mi explice pana astazi despre ce a fost vorba... In ceea ce priveste cererea domniei sale de azil politic in Franta, parerea mea este ca: a) a existat o complicitate premeditata si activa intre un magistrat roman (sub juramant) si o putere straina fara stiinta si aprobarea statului roman. Cam delicat, nu credeti? b) complicitatea a mers pana acolo incat magistratul roman a transmis puterii straine o serie de documente nedeterminate si neidentificate (unele clasate confidential) si toate acestea fara acordul si stiinta puterii tutelare ale magistratului respectiv. Pe undeva incepe sa miroasa a tradare de tara... c) cererea de azil politic nu face altceva decat sa confirme sentimentele de culpabilitate si frica a celui care a facut ce nu trebuie sa faca. Franta nu ar fi acceptat niciodata sa ofere azil politic unui magistrat din Romania, tara prietena si democratica. Imbecilitatea absurdului a depasit absurditatea imbecilitatii d) Domnul Budusan avea dreptate intr-un fel de cerea saracul azil. Trebuia trimis la azil. Prinsul si mancatul mustelor nu este inca interzis in Romania.

Opozitia haitei batrane a fost mai mare
9
In ceea ce priveste "coperta ", in calitatea dvs. de jurnalista trebuia deja sa stiti ca "coperta" a fost numita de mine vicepresedinte inca de la infiintarea partidului. Ea era insarcinata (... cuvant frumos si chiar premonitor...) cu supravegherea celor pe care i-am pus in functie, dar mai ales cu transformarea partidului intr-un partid in care 95 la suta din membri si conducerea sa aiba varsta maxima de 35 de ani. Scopul? Simplu! Eliminarea rapida, dar mai ales definitiva a mastodontilor, a mamutilor, a comunistilor si a securistilor diversi. Opozitia haitei batrane a fost mai mare decat am estimat eu. Deci am fost obligat sa sectionez cordonul ombilical. Astazi, dupa ani de zile, Coperta a devenit o imagine simbolica si de sinteza a tarii care se numeste Romania. Sunt mandru de acest lucru! O imagine care vibreaza, care asigura, care creeaza un sentiment de bogatie si abundenta, de frumusete si de libertate. Am vrut sa deschid omenirii intregi ochii asupra Romaniei. Am vrut sa-i farmec si sa-i conving cu imagini puternice si concrete si nu cu vorbe goale ca de fapt exista si o alta Romanie diferita de cea care li se prezinta de decenii si care este mizerabila si negativa.

"Nimeni in afara de boala si moarte nu ma va opri"
Am vrut sa le arat ca in afara de talhari, de pedofili, de coruptie si prostitutie, de trafic de organe si tuberculoza, comunisti si securisti, spalati, respalati si rebotezati, mai exista totusi o majoritate de oameni buni, oameni harnici, iubitori de liniste si pace, oameni sinceri si cu frica lui Dumnezeu. Oameni adevarati pe meleaguri de vis: armonie si speranta. O tara unde se mai poate visa si se mai poate realiza. Acesta este, a fost si va ramane crezul meu pana la moarte. Nimeni si nimic in afara de boala si de moarte nu ma va opri sa continui in acest sens. Decizia mea este ferma si definitiva. Ma simt jenat ca trebuie sa scriu in graba toate aceste lucruri. Ascultati-ma cu atentie si treziti-va. Coperta albumului, continutul, calitatea si tehnica de prezentare utilizata au deschis pe plan extern usi si perspective, cu demnitate, cu sensibilitate si eleganta. Mobilizeaza atentiile si creeaza dorinta de a se informa, de a veni si a vedea, de a descoperi o tara care pare fermecatoare. De ce nu intelegeti? De ce continuati sa va faceti singuri rau? De ce continuati sa ratati sistematic toate ocaziile? De ce va dati singuri cu tesla in c...e?

P.S.Imi pare rau, dar este de datoria mea sa incerc sa restabilesc adevarul, mai ales cand nu stiu ce imi poate aduce ziua de maine. De ce nu intelegeti ca sunteti intr-un proces extrem de periculos - pentru tara si popor - de izolare permanenta si sistematica pe plan extern si descompunere greu mirositoare pe plan intern.

"Pentru americani pur si simplu nu existati"
Comunitatea Europeana a inceput sa se trezeasca si sa se sature. Va impinge incetul cu incetul spre periferie. Conflicte noi sunt de asteptat. Pentru americani pur si simplu nu existati. Pentru rusi sunteti sub observatie si carantina. Cu ungurii si sarbii, situatia este complicata, ca sa nu zic constipata. In aceste conditii, care este viitorul? Trebuie facut ceva. Trebuie restabilite increderea, onoarea, trebuie restabilit dialogul, trebuie comunicat, trebuie mers spre lumina. Atat timp cat mai este timp. Daca trec si peste operatia de saptamana viitoare si daca Dumnezeu imi da din nou zile ma intorc in Romania si am sa incerc de data aceasta cu propriile mele forte sa schimb cursul lucrurilor. Nu mai am nimic de pierdut si nici timp. Deci voi candida, acesta este singurul meu vis si am sa incerc sa il duc pana la capat indiferent de natura obstacolelor si a greutatilor. Am sa incerc sa renasc si sa renasc cu mine 22 de milioane de suflete.

Pana astazi, 20.02.2004, nici o justitie din nici o tara din lume nu m-a gasit, nu m-a judecat, nu m-a condamnat si nu m-a executat pentru nici un motiv
Cu stima, A. Costea


Sageti catre oameni politici
In scrisoarea adresata "Jurnalului National", Adrian Costea face trimitere la cateva personalitati. Este vorba despre liberalul Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, despre care Adrian Costea spune ca s-a intalnit cu el la Snagov. Apare si numele fostului presedinte Emil Constantinescu, omul de afaceri francez confirmand zvonurile de la acea vreme ca ii va organiza acestuia campania electorala. De asemenea, scrisoarea face referire si la ex-procurorul Ovidiu Budusan, fost sef al Sectiei Anticoruptie din cadrul Parchetului CSJ, pe care Adrian Costea il acuza ca ar fi transmis "puterii straine o serie de documente nedeterminate si neidentificate (unele clasate confidential)". Un alt nume important care apare in scrisoare este al ApR, partid condus Teodor Melescanu si care a fuzionat cu PNL in 2002. In prezent, Melescanu detine functia de primvicepresedinte al PNL. Fostul FPS, condus de Radu Sarbu, este si el amintit:" In 1999 primesc si accept de la FPS mandat scris sa vand 3.500 de societati care mai apartineau statului plus Petromul, plus Alromul". "Domnul Adrian Costea nu a fost niciodata consultant al FPS. Dansul si-a oferit serviciile pentru promovarea portofoliului de intreprinderi romanesti in curs de privatizare in mediile de afaceri internationale. Oferta a facut-o presedintelui Emil Constantinescu, care a acceptat-o. A cerut, iar FPS a intocmit o hartie prin care i se confirma calitatea de promotor al ofertei noastre de privatizare ", ne-a declarat Sarbu. (Gabriela Antoniu)

"Domnul Costea a fost unul dintre cei care au sustinut ideile lansate de noi. Ca a finantat in totalitate acest partid si ca aparitia lui ii apartine este o aiureala. Cred ca isi pregateste campania electorala si nu are cu ce sa iasa in fata. Cu astfel de scrisori de genul celei trimise "Jurnalului National" nu cred ca va avea decat succesul din campania trecuta. Este un subiect vechi si nu vreau sa-l comentez"
Teodor Melescanu

"Nu comentez nimic in legatura cu cele spuse de domnul Costea"
Emil Constantinescu

"Am avut o singura intalnire cu domnul Costea, nu-mi mai amintesc unde, cred ca la Snagov, in care am discutat doar despre modul de realizare a imaginii Guvernului in strainatate. Intalnirea a avut loc la sugestia domnului Constantinescu, iar singurul subiect pe care l-am abordat a fost acesta. Nu am cunostinta de nici o alta intalnire la care sa se discute despre ceea ce spune domnul Costea"
Valeriu Stoica

"Nu am nimic de comentat"
Ovidiu Budusan

Cronologia scandalului

Sfarsitul anului 1999
Autoritatile franceze au deschis dosarul lui Adrian Costea prin alertarea oficiala a Tracfin, organism insarcinat cu supravegherea miscarilor suspecte de fonduri. Tracfin a fost sesizat printr-o scrisoare anonima asupra cazului Costea, cetatean roman stabilit in Franta de circa 20 de ani, ca ar folosi holdingul din Franta, administrat de sotia sa, pentru a scoate bani in contul unor personalitati publice din Romania. Omul de afaceri romin a fost acuzat de spalare de bani.

Mai 2000
Procurorii din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie se intalnesc cu magistratii francezi, veniti la Bucuresti pentru a investiga afacerile derulate de catre Adrian Costea, in privinta implicarii sale in editarea, in Franta, a albumului foto "Eterna si fascinanta Romanie". Francezii solicitasera formarea unei comisii rogatorii impreuna cu autoritatile de la Bucuresti, pentru a verifica daca, in acest caz, au fost deturnate fonduri publice.

Au fost audiati ca martori: Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu, Dan Nicolae Fruntelata, Liviu Razvan Temesan, Mircea Cosea, Iosif Boda (foto), Ovidiu Grasu, Dumitru Iliescu, sotii Cazacu si sotii Pascu. Prim-vicepresedintele PDSR, Adrian Nastase, a declarat ca l-a cunoscut pe Adrian Costea abia dupa 1998 si, ca urmare, nu stia nimic despre contractele incheiate in perioada 1994- 1996. Nastase a mai spus ca relatia sa cu Costea era una de antipatie, deoarece acesta din urma considera ca "PDSR ar fi fost mai bine condus de Teodor Melescanu", prin urmare Nastase trebuia schimbat de la conducerea partidului.

Apare in discutie numele presedintelui PDSR, Ion Iliescu, care l-a mandatat pe Adrian Costea sa difuzeze in mediile internationale albumul "Eterna si fascinanta Romanie", comandat de Guvernul de la Bucuresti la inceputul anului 1995. Iliescu precizeaza ca Adrian Costea nu a avut un statut oficial in institutia prezidentiala si ca era "consultant personal" pentru desfasurarea campaniei electorale.

Ministrul Afacerilor Externe, Petre Roman, demareaza procedurile pentru anularea pasapoartelor diplomatice ale sotilor Costea. El il destituie pe seful Directiei Consulare a MAE, Petre Catrinciuc. Sotii Costea nu figurau pe lista oficiala a detinatorilor de pasapoarte diplomatice.

Ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, anunta ca in cazul albumului "Eterna si fascinanta Romanie" exista doua dosare, unul instrumentat de autoritatile romane si unul de catre cele franceze, si ca s-a cerut formarea unei comisii rogatorii. Urmarirea penala nu incepuse pentru ca se asteptau verificarile din Franta. Viorel Hrebenciuc (foto), fost secretar general al Guvernului Vacaroiu, arata ca albumul nu a fost realizat din fonduri publice, ci din sponsorizari Bancorex, provenite din banii actionarilor.

Costea da publicitatii cateva documente remise, de-a lungul vremii, presedintelui Emil Constantinescu si mai multor personalitati politice ale vremii, printre care ii amintim pe Roman, Nastase, Brucan, Stoica. Cele trei documente erau o scrisoare datata 13 iunie 1988, insotita de un studiu de sinteza si un doilea studiu de sinteza, intitulat "Comunicarea, o noua necesitate, o noua obligatie, o noua tehnica". Costea recunoaste ca a finantat ilegal campania electorala din 1996 a fostului presedinte si candidat Ion Iliescu.

In presa apar informatii potrivit carora o parte dintre afisele electorale folosite de Ion Iliescu in campania electorala din 1996, tiparite de firma lui Adrian Costea si aduse din Franta in Romania, nu au documente de transport. Afisele au fost expediate acasa la trezorierul PDSR Gheorghe Pascu. Pascu declara ca nu a comandat el afisele.

Costea il da in judecata pe Ion Iliescu la Paris, pe motiv ca nu i-a platit afisele electorale pe care firma lui le-a tiparit pentru campania din 1996. El a solicitat plata a 8,8 milioane de franci pentru imprimarea a 33 de milioane de afise electorale de catre societatea sa, GSE, pentru care, sustine el, exista facturi ce nu au fost platite niciodata.

Directorul Directiei Generale a Vamilor, Nini Sapunaru, spune ca documentele de intrare au fost stampilate, dar ca ele au fost sustrase din punctele vamale pentru a fi stearsa orice urma a efectuarii acelor transporturi cu afise electorale. Ion Iliescu neaga ca afisele au fost realizate pe baza de contract sau comanda. El spune ca a fost vorba de o initiativa personala a lui Adrian Costea.

Iunie 2000
Incepe campania electorala pentru alegerile locale (desfasurate pe 4 si 18 iunie). Scandalul legat de finantarea ilegala a campaniei PDSR din 1996, ca si numele lui Costea revin in atentia opiniei publice. Totusi, PDSR castiga alegerile.

Ion Iliescu este chemat de trei ori pe parcursul lunii la Parchet ca martor in cazul Costea, dar nu se prezinta pe motiv ca are programul foarte incarcat. El spune ca va merge la audieri abia dupa campania electorala.

Martie 2001
Pentru nerespectarea regimului documentelor, procurorul Ovidiu Budusan a fost eliberat din functia de sef al Sectiei Anticoruptie din cadrul Parchetului CSJ, a facut o spectaculoasa cerere de azil politic in Franta si aczuza "imixtiunea brutala a Executivului in problemele Justitiei". Ovidiu Budusan este procurorul care a fost insarcinat cu efectuarea celor doua comisii rogatorii solicitate de catre Tribunalul de Mare Instanta din Paris, care se ocupa de afacerile lui Adrian Costea.

Noiembrie 2001
Procesul care s-a tinut cu usile inchise la Tribunalul de Mare Instanta din Paris i-a dat castig de cauza lui Ion Iliescu. Instanta a admis ca factura reclamata ca fiind neplatita de catre Iliescu si partid nu poate fi platita pentru ca este prescrisa. Iliescu a castigat si 15.000 de franci francezi reprezentand cheltuieli de judecata. Anton Theodor, acuzatul nr. 1 in aceasta cauza, cel care era la acea vreme salariat al DGV, la Vama "Targuri si Expozitii" si cu a carui stampila a fost inchis tranzitul marfii catre Iliescu si PDSR, a fost scos de sub acuzatie.

×