x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congres - Daniela Popa, noul lider al PC

Congres - Daniela Popa, noul lider al PC

de Jurnalul National    |    27 Ian 2008   •   00:00
Congres - Daniela Popa, noul lider al PC
Sursa foto: Karina Knapek/

17:13Daniela Popa este prima femeie preşedinte de partid din România. Ea a fost aleasă astăzi preşedinte al PC, cu 570 de voturi din cele 1200 de voturi valabil exprimate de către delegaţii la congresul extraordinar al conservatorilor.


Daniela Popa este prima femeie preşedinte de partid din România. Ea a fost aleasă astăzi preşedinte al PC, cu 570 de voturi din cele 1200 de voturi valabil exprimate de către delegaţii la congresul extraordinar al conservatorilor şi 642 de voturi împotrivă.

Contracandidaţii săi Florin Anghel a primit 557 de voturi pentru şi 642 împotrivă, iar senatorul Sabin Cutaş a primit 85 de voturi pentru şi 1127 de voturi împotrivă.

Fostul lider al PC Dan Voiculescu a fost ales preşedinte fondator al partidului, cu 1161 de voturi "pentru" din voturile valabil exprimate de către delegaţii la congresul extraordinar al formaţiunii conservatoare.

Codruţ Şereş a fost ales secretar general al PC primind un număr de 749 de voturi "pentru" şi 432 de voturi "împotrivă". Contracandidatul său, senatorul Gavrilă Vasilescu a primit 432 de voturi "pentru şi 749 de voturi împotrivă.

31 de vicepreşedinţi

Noul preşedinte al PC Daniela Popa a anunţat că toţi 31 de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai partidului vor fi numiţiîn aceste posturi. Aceştia sunt: Codrin Şefanescu, Terinte Radu, Ciornei Silvia, Marinescu Marius, Popescu Irinel, Corneliu Ciontu, Ardelean Lia, ţundrea Ioan, Sergiu Andon, Ciucă Bogdan, Pascu Bogdan, Niţulescu Teodor, Liliana Mincă, Popescu Cristian Victor Piedone, Nicolaescu Marcel, Ulise Toader (Alba), Teodorescu Catălin (Argeş), Avram Constantin (Bacău), Bodea Traian (Bihor), Obreja Gheorghi (Brăila), Lozneanu Marcela (Botoşani), ţuclea Valerian (Buzău), Cotarcea Dragoş (Dolj), Durbacă Eugen (Galaţi), Socotar Gheorghe Dinu (Mureş,) Anghel Florin Serghei (Prahova), Ignătescu Camelia (municipiul Suceava), Grapini Maria (Timiş), Ciurea Marian (Vaslui), Buşe Dumitru (Vâlcea). De asemenea, preşedintele fondator al PC Dan Voiculescu a anunţat că viitorul consiliu de onoare pe care-l va conduce este format din preşedintele PC Daniela Popa, secretarul general Codruţ Şereş, Dan Ioan Popescu şi Mihai Lazăr.

Dan Voiculescu "Nu am abandonat şi nu voi abandona niciodată”

Dacă PC nu poate funcţiona fără mine la cârmă înseamnă că am dat greş, a afirmat Dan Voiculescu în deschiderea Congresului extraordinar de astăzi , la care conservatorii îşi vor alege noul preşedinte. El s-a adresat delegaţilor din sală exprimându-şi convingerea că va lăsa "echipa pe mâini bune”. "Este echipa cu care vom participa sigur la deciziile majore ale ţării”, a susţinut liderul conservator. "Congresul PC nu seamănă cu cele ale altor partide, nu ne-am adunat ca să ne batem pentru funcţii”, a mai spus Dan Voiculescu. Liderul PC a spus că îşi va ţine promisiunea faţă de electorat şi îşi va da demisia din funcţie, dar a subliniat că nu va abandona lupta politică niciodată. Dan Voiculescu a precizat că face acest lucru pentru că a avut încredere în promisiunile făcute de membrii PC în legătură cu scorul la alegerile europarlamentare, dar că a fost dezamăgit de ei şi de rezultatele obţinute.

"Vreau să vă confirm că Voiculescu nu a abandonat şi nu abandonează niciodată. Se întâmplă în viaţă să mai şi pierzi, dar atunci când un om puternic pierde, se ridică şi o ia de la capăt, în nici un caz nu abandonează. (...) Rămân şi voi fi alături de dumneavoastră. Îmi voi dedica tot timpul Partidului Conservator”, a afirmat Dan Voiculescu.


DEZAMăGIRE. El s-a arătat extrem de dezamăgit atât de membrii PC, cât şi de parlamentarii partidului. "Din păcate, voi m-aţi dezamăgit. Eram atât de sigur când promiteaţi rezultate pentru europarlamentare, încât, bazându-mă pe voi, m-am angajat în faţa oamenilor că, dacă nu voi reuşi scorul de 7%, îmi dau demisia şi că mă retrag din funcţia de preşedinte al PC. Astăzi, asta fac. Şi parlamentarii m-au dezamăgit, prin manifestarea intereselor lor în detrimentul celor ale oamenilor. Ca om raţional, pentru echilibru, pentru valoare, pentru că acestea două sunt ingredientele succesului peren, cred cu tărie în viitorul politic al PC în România”, a subliniat liderul PC.


CONTEXT. Dan Voiculescu a atras atenţia asupra momentului, extrem de grav şi important pentru România, în care are loc congresul PC. "Şi mă refer la faptul că este al patrulea an în care România are parte de haos, în locul unei conduceri administrative adevărate. La un an de la intrarea în UE, România nu are instituţii funcţionale. În loc să ne dezvoltăm, ne dezintegrăm ca stat. De aceea, trebuie să răspundem la un set de întrebări: cum va participa PC la refacerea statului român ca mecanism real, modern şi eficient?; cum poate PC să devină parte a unei guvernări adevărate?; cum poate ieşi România din era sinucigaşă a risipei de vorbe şi de timp? Ca partid, vom avea rost numai dacă vom găsi răspunsurile necesare”, a spus Dan Voiculescu.În opinia sa, Congresul extraordinar al PC nu seamănă cu cele ale altor partide, pentru că nu va fi scena unei bătăi pentru funcţii. "Eu însumi nu candidez, aşa cum am promis. Am creat această mişcare politică şi cred că, dacă ea nu poate funcţiona fără mine la cârmă, am dat greş. În Europa contemporană nici un partid matur şi viabil nu se mai poate baza pe o singură persoană. Ştiu că las partidul pe mâini bune, ştiu că echipa aleasă la acest congres va fi sprijinită, respectată, ajutată şi preţuită de dumneavoastră, va fi echipa care va duce PC în următoarea etapă a dezvoltării sale, este echipa cu care sigur vom participa la deciziile majore politice din România. PC este legat de două valori importante: construcţia şi stabilitatea” - a spus liderul PC. El a reamintit că PC a acceptat, în decembrie 2004, să intre la guvernare "pentru că ţara avea nevoie de o majoritate funcţională”. "Când alţii nu înţelegeau nevoia de concesii pentru interesul general, noi le-am făcut, dar le-am făcut degeaba. Dincolo de tot felul de amănunte, Alianţa D.A., condusă de Traian Băsescu, a promis că va fi capabilă să guverneze România cu autoritatea necesară. După câteva luni, această alianţă s-a destrămat iar orice autoritate a dispărut, am devenit o curiozitate pentru Europa, România se află de atunci într-o continuă criză, instituţiile nu au nici un fel de forţă, legile se plimbă haotic, în vreme ce ţara este pusă la cale în restaurante. Noi nu am ajuns la guvernare de dragul puterii. Suntem singurul partid care s-a retras de bună voie de la guvernare. Ca partid, am încercat mereu să echilibrăm puterea din România şi să-i blocăm pe cei care atentau la drepturile şi libertăţile oamenilor obişnuiţi. Din păcate, România nu este astăzi o ţară ec hilibrată şi are nevoie tot mai mult de stabilitate şi ordine” - a atras atenţia preşedintele PC. DanVoiculescu consideră că PC trebuie să caute tot mai mult căile pentru a reveni la putere iar România să obţină "o guvernare reală, cu instituţii care funcţionează şi oameni care îşi răspund la telefon, cu programe eficiente şi obţinere de finanţări”.


ALTERNATIVĂ. Preşedintele Partidului Conservator şi-a îndemnat colegii să găsească "o alternativă la Traian Băsescu, pentru că România nu înseamnă Traian Băsescu”, subliniind că PC are obligaţia, ca partid, să facă acest lucru. El a spus că PC poate participa oricând la orice construcţie politică responsabilă care are în centru autoritatea, ordinea şi competenţa. "Trebuie să găsim aliaţi pentru o astfel de construcţie. Ne mişcăm, din păcate, într-un spaţiu ostil şi ceea ce este toxic în politica românească vine de la cel mai înalt nivel şi infectează şi degradează tot. Şeful statului, Traian Băsescu, a reuşit în trei ani să blocheze Guvernul, să arunce în derizoriu Parlamentul, să compromită serviciile şi să decredibilizeze Justiţia, pe care încearcă s-o folosească zilnic în scop personal. Acest haos pervers ne ţine departe de dezvoltare. Noi nu discutăm probleme reale, nu vorbim despre fonduri, despre eficienţă, noi ne bârfim unii pe alţii, ghidaţi de bagheta unui dirijor care vrea să ne bârfim unii pe alţii şi care apoi cere note de la servicii pentru a afla cum ne-am bârfit unii pe alţii”, a afirmat Dan Voiculescu. Liderul PC consideră că trebuie renunţat la proiecte utopice, în condiţiile în care "o clasă politică perfect incoruptibilă este cel mai bun lucru pentru un stat, dar aceasta nu se poate realiza în totalitate nicăieri”. "Nu există clase politice în lume sută la sută rezistente la corupţie, dar există clase politice eficiente, care lucrează şi generează bunăstare pentru popor. De ani de zile ne batem cu corupţia şi stăm pe loc, nu avem rezultate în lupta împotriva corupţiei, nici în alte domenii, pe care Guvernul le-a abandonat. Politicienii trebuie să fie eficienţi”, a susţinut Dan Voiculescu. În opinia sa, "România nu este Băsescu”. "Băsescu încearcă să fie o soluţie universală, crede că politica sa este singura corectă, morală, acceptabilă. Este foarte complicat să construieşti o alternativă la ceva care se autodefineşte ca fiind perfect. Poate că la el acasă Traian Băsescu este perfect, deşi am dubii, dar în politică el a greşit foarte mult faţă de poporul care l-a ales şi va continua să greşească. Şi pentru că greşelile lui îi costă pe români, suntem obligaţi să creăm o alternativă la Traian Băsescu, în jurul acestuia. (...) Cei care cred în Traian Băsescu sunt minoritari, aceştia aşteaptă un discurs pe care niciunul dintre partidele mari nu l-a mai rostit de ani” - consideră preşedintele PC. Dan Voiculescu a arătat că PC nu este suficient de mare pentru a impune preşedintele sau a decide guvernarea, dar a subliniat că este suficient de responsabil şi raţional pentru a înţelege ce fel de politică vor "cei care nu-l mai suportă pe Traian Băsescu”. "Şi, împreună, vom fi suficient de inteligenţi pentru a sprijini apariţia acestui discurs în România. România are valori adevărate. Dacă ele nu apar în discursurile politicienilor, se găsesc în casele românilor. (...) Foarte mulţi politicieni fac greşeala să creadă că au pierdut lupta în faţa unui electorat hipnotizat de Traian Băsescu. Eu nu cred aşa” , a conchis liderul conservator.



Mesaje de la partide

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban şi secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, au luat cuvântul astăzi la Congresul extraordinar al Partidului Conservator, în calitate de invitaţi, ambii urând succes viitoarei conduceri a partidului, care urmează să fie validată.

Ludovic Orban, al cărui discurs a fost aplaudat de delegaţii prezenţi la lucrări, a spus că a fost delegat de conducerea partidului său să participe şi să transmită cele mai calde salutări şi urări de succes la congresul PC, dar şi după acesta. "Anul 2008 este un an decisiv pentru ceea ce se va întâmpla în România şi putem să dezumflăm, să spargem balonul de săpun care ne opturează vederea către viitor şi care a fost umplut cu un aer de cel care ne-a tras în piept în 2004 pe noi şi pe dumneavoastră. Cred că nu trebuie să cedăm în 2008 tentaţiei din partea şefului statului şi crainicilor lui ca, în loc să vorbim de proiecte şi valori, să începem şi noi să scoatem dosare, să calomniem, să înlocuim critica cu invectiva. Nu trebuie să cădem în capcană”, i-a îndemnat Orban pe conservatori.

Vicepreşedintele PNL consideră că în anul 2008 şi în următorul trebuie să aibă loc o întoarce la normalitate: "Să nu ne uităm la dosare, ci al om. Să înlocuim slugărnicia cu curajul. Resemnarea, cu o stare de spirit care să ne permită să depăşim tot ce pare de nedepăşit”. "Un alt fel de guvernare nu a putut PNL să ducă, pentru că a avut ghinionul să guverneze sub preşedinţia actualului chiriaş de la Cotroceni, dar se va putea întâmpla în viitor, cu siguranţă. România europeană nu mai poate fi guvernată prin şantaj, intimidări, dosare. România trebuie să fie a oamenilor care guvernează prin negocieri, reprezentare, idei, cu capacitatea de a aduce o viziune, care să o ducă spre un loc meritat în Europa”, a afirmat Ludovic Orban. El a încheiat spunând că este convins că PC va participa la proiectul de construcţie a ţării care să ducă la revenirea la normalitate şi să reconstituie încrederea în cetăţeni şi le-a urat conservatorilor înţelepciune: "Aveţi o competiţie internă. Va câştiga cel mai bun, astfel încât să putem pune cărămizile unei noi construcţii”.


La rândul său, secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a transmis salutul conducerii PSD, al preşedintelui PSD, Mircea Geoană. "PSD urmăreşte cu interes evoluţiile PC, pentru că este nevoie de forţe ale schimbării care să readucă normalitatea în societate. Anii următori sunt decisivi pentru traseul României. După PSD, şi PC înţelege să desfăşoare competiţie liberă pentru funcţiile de conducere”, s-a adresat Corlăţean conservatorilor. El a susţinut că "PSD şi PC au deja o istorie comună, cu bune şi cu rele”. "Am fost aliaţi şi am câştigat o competiţie dură în 2004. Ulterior, aţi ales să rămâneţi la putere, ceea ce ne-a plasat în poziţii adverse. A reprezentat o parte dintr-o greşeală din perspectiva intereselor statului român. Mai multe ne unesc decât ne despart şi considerăm că este nevoie de o alternativă credibilă, pentru care trebuie să ne pregătim”, a afirmat Corlăţean.

×