x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONGRES FĂRĂ ALEGERI/Geoană îl lasă pe Mitrea cu buza umflată

CONGRES FĂRĂ ALEGERI/Geoană îl lasă pe Mitrea cu buza umflată

de Lavinia Dimancea    |    24 Feb 2009   •   00:00

Mircea Geoană nu îşi va pune la bătaie postul de preşedinte al PSD, la Congresul partidului urmând să fie desemnat doar candidatul la Preşedinţia României. Prin această mişcare, Geoană îl scoate din joc pe Miron Mitrea, care s-a arătat şi el interesat de şefia partidului.



Pesediştii au decis ieri în şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) ca la Congresul partidului ce ar putea avea loc în aprilie să nu fie organizate nici un fel de alegeri pentru funcţii de conducere, nici pentru postul de secretar general, nici pentru cele patru funcţii vacante de vicepreşedinte şi cu atât mai puţin pentru preşedinţia PSD. Deşi după alegerile parlamentare au existat voci, printre care şi cea a lui Ion Iliescu, care au susţinut că actuala conducere ar trebui să-şi depună mandatul şi aleasă o alta, conducerea PSD a considerat că nu este nevoie de acest lucru, decizia venindu-i ca o  mănuşă lui Geoană, în condiţiile în care acesta era ameninţat de o contracandidatură a lui Miron Mitrea. Rezumat astfel la desemnarea candidatului pentru Cotroceni (postură la care aspiră acelaşi Geoană), Congresul ar putea aduce totuşi şi noi modificări la Statutul partidului, în sensul că vicepreşedinţii (funcţii ce îi atrag pe baronii locali Marian Vanghelie şi Radu Mazăre) şi secretarul general să nu mai fie aleşi de acest for, ci de Consiliul Naţional. Pentru a opera astfel de modificări, BPN a decis ieri crearea unei comisii, deşi există lideri, ca Iliescu, care nu sunt de acord şi consideră că alegerea liderilor PSD în Congres le-ar da acestora o mai mare legitimitate.

O NOUĂ CEARTĂ
Dincolo de viaţa internă, pesediştii continuă în coaliţie disputele cu PD-L, aceştia contrându-se ieri pe colaborarea la nivel local. După ce Radu Berceanu le-a transmis ieri dimineaţă social-democraţilor că nu este posibil un "menage a trois" între PSD, PD-L şi PNL, în condiţiile  în care PSD şi PD-L au o colaborare la nivel central, iar PSD şi PNL o altă colaborare la nivel local, Mircea Geoană a comentat indignat: "Menage a trois nu înseamnă menajerie. Ne deranjează atunci când există o senzaţie de precondiţionare a aplicării protocolului de astfel de situaţii".

×
Subiecte în articol: politic