x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CONGRES/PNL-ului i se promite borcanul cu miere

CONGRES/PNL-ului i se promite borcanul cu miere

de Monica Iordache Apostol    |    13 Mar 2009   •   00:00
CONGRES/PNL-ului i se promite borcanul cu miere

Cu o săptămână şi jumătate înainte de congresul PNL, lupta pentru şefia partidului devine tot mai strânsă. Cei doi candidaţi s-au atacat cu lucruri nespuse până acum public, la televizor, iar în teritoriu se numără voturile şi se fac promisiuni: îndepărtarea lui Traian Băsescu şi intrarea la guvernare.



Una dintre promisiunile celor care îl sprijină pe Crin Antonescu este intrarea PNL la guvernare, într-o combinaţie cu PD-L sau PSD, dacă se rupe actuala coaliţie. "Marea nemulţumire a oamenilor din teritoriu este intrarea în opoziţie. Vom declanşa negocierile pentru intrarea la guvernare în momentul în care Guvernul se va rupe", susţin surse liberale, adăugând că vinovat pentru intrarea în opoziţie este fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Deşi acest mesaj este răspândit în partid mai mult de oamenii din preajma lui Crin Antonescu decât de el însuşi, acuzaţia că Tăriceanu a lăsat partidul în opoziţie fără consultarea filialelor a fost relansată de Antonescu în confruntarea televizată pe care cei doi au avut-o la Antena 3. Ludovic Orban, coordonatorul neoficial al campaniei lui Antonescu, neagă însă că le-a promis liberalilor din teritoriu negocieri pentru intrarea la guvernare. "Asta e o speculaţie. Guvernul nu va rupe prea curând", ne-a declarat Orban.

TUR DE FORŢĂ PRIN FILIALE
Până la sfârşitul săptămânii, liderii liberali fac un adevărat tur de forţă al filialelor pentru a strânge voturile într-o tabără sau alta, candidaţii fiind în acest moment umăr la umăr. Călin Popescu Tăriceanu a fost ieri în Maramureş, o filială care a votat masiv pentru susţinerea lui Antonescu. Ludovic Orban a fost

însă la Arad, o filială considerată ca fiind fidelă lui Tăriceanu. Prima bătălie se va da lunea viitoare, în cadrul Delegaţiei Permanente, când se va vota statutul partidului. Fostul senator Radu Stroe, susţinător al lui Crin Antonescu, a declarat că se va propune în cadrul şedinţei înfiinţarea acestei funcţii, respinsă până acum de comisia de statut. Pentru ea vor să candideze Ludovic Orban şi Relu Fenechiu, din tabăra Antonescu, şi, eventual, Teodor Meleşcanu, din tabăra Tăriceanu. Votul din Delegaţia Permanentă va prefigura votul din congres. Până acum, în spatele lui Antonescu s-au adunat Norica Nicolai, Dan Radu Ruşanu, Relu Fenechiu, Radu Stroe, ultimului fiindu-i promisă funcţia de secretar general al partidului. Tăriceanu se bazează şi el pe susţinerea foştilor miniştri Eugen Nicolaescu, Adrian Iorgulescu, dar şi Dan Motreanu şi Bogdan Olteanu.

ANTONESCU - CHIULANGIU, TĂRICEANU - MINCINOS
În lupta pentru şefia PNL, Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu s-au atacat cu amănunte din culise în direct la Antena 3. Tăriceanu a susţinut că Antonescu n-a vrut să-şi asume responsabilitatea de a intra în Guvern fie ca ministru de Externe, fie ca ministru al Educaţiei şi i-a reproşat absenţele de la Camera Deputaţilor, discursurile "frumoase, dar goale" şi faptul că mizează doar pe "nebunia" de a-l înfrunta pe Traian Băsescu. "Vreau să restabilesc adevărul. (...) N-am vorbit niciodată despre Ministerul de Externe. (...)

Deci, mi-aţi propus o dată, în treacăt, Ministerul Educaţiei. Am avut o foarte scurtă discuţie, nici nu pot să-i spun discuţie, schimb de replici despre cum vedem acest domeniu, nu ne-am înţeles, n-aţi insistat nici dumneavoastră, n-am insistat nici eu, am declinat oferta şi am mers mai departe", i-a replicat şi Antonescu, adăugând şi că aritmetica prezenţelor nu este importantă, iar fiecare prezenţă de-a lui în Parlament "s-a făcut simţită".

×
Subiecte în articol: tariceanu politic antonescu