x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Congresul PNL - Rafuiala cu Basescu

Congresul PNL - Rafuiala cu Basescu

de Monica Iordache Apostol    |    13 Ian 2007   •   00:00
Congresul PNL  -  Rafuiala cu Basescu

In timp ce in jurul sau izbucnea un nou iures provocat de Elena Udrea, premierul Calin Popescu Tariceanu folosea tribuna congresului PNL pentru a tinti spre cei pe care ii considera in spatele noului scandal: presedintele Traian Basescu si serviciile secrete.

Premierul Tariceanu a prins curaj. In timp ce in jurul sau izbucnea un nou iures provocat de Elena Udrea, premierul Calin Popescu Tariceanu folosea tribuna congresului PNL pentru a tinti spre cei pe care ii considera in spatele noului scandal: presedintele Traian Basescu si serviciile secrete.

Candidat la sefia PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu a folosit congresul liberal, care s-a desfasurat ieri la Palatul Parlamentului, pentru a da replica voalata la scandalul starnit de declaratiile fostului consilier prezidential, Elena Udrea. Desi candida la sefia PNL, Tariceanu s-a apucat sa critice modul in care functioneaza serviciile de informatii si sa explice sursa neintelegerilor sale cu presedintele Traian Basescu.

Tariceanu a reluat momentul refuzului sau de a demisiona in vara lui 2005, spunand ca a considerat ca acesta era interesul tarii. "Unii colegi ai nostri, extaziati de perspectiva unei victorii zdrobitoare, au uitat ca nu ne-am propus sa castigam puterea absoluta in Romania. Cum ne-am fi diferentiat de PSD in acest caz? PSD ajunsese sa spuna ca si Dumnezeu este PSD-ist, iar unii colegi voiau sa-l vopseasca pe cel preainalt in portocaliu", a tintit Tariceanu in directia lui Traian Basescu. El a spus ca si-a dat seama ca va pierde la capitolul imagine refuzand sa demisioneze si ca isi pune in pericol viitorul politic, dar ca nu a vrut sa inceapa o aventura electorala "doar de dragul orgoliilor unora".

ATAC LA SERVICII. Fara nici o legatura aparenta, Tariceanu a atacat subiectul serviciilor secrete. "Avem sase servicii de informatii care cheltuiesc o gramada de bani publici pentru a avea grija de noi", a inceput el ironic. Tariceanu a acuzat serviciile ca au "hoteluri si vile de vacanta pentru protipendada lor si cheltuiesc sute de mii de euro pentru o inzestrare care te-ar duce cu gandul ca incepe un razboi". El a spus ca se cheltuiesc zeci de milioane de euro pentru interceptari telefonice, ca serviciile au 15.000 de oameni la dispozitie, in timp ce Mossadul are doar 2.000 si a tras concluzia ca in Romania europeana nu are de ce sa functioneze un astfel de sistem.

"Prefer sa marim salariile ofiterilor decat sa fie cheltuiti banii pentru a ingriji vilele si pomii sau pentru a fi paziti demnitarii de viroze si guturai", a comentat el, adaugand ca banii inghititi de aceste "structuri cu mentalitate comunista" ar putea fi folositi pentru copii si batrani.

POLITA PENTRU STOLOJAN. Tariceanu nu i-a iertat nici pe cei din grupul Stolojan, acuzandu-i ca au incercat sa dinamiteze partidul si ca au fost pusi de "partenerii lor" sa faca o struto-camila de partid liberal-democrat. Discursul lui Tariceanu de candidat la sefia PNL a fost aplaudat de sala mai ales in momentele atacurilor la adresa lui Traian Basescu si a lui Theodor Stolojan. De altfel, nici la prezentarea raportului sau de activitate in fruntea PNL, liderul liberal nu a uitat sa plateasca polite.

"Theodor Stolojan a vrut sa ne fie rusine ca am condus tara bine, ca am avut o guvernare eficienta si sa ne inchinam altui partid, fie el si partener", a atacat iar premierul cu ricoseu la PD. El a amintit ca i-a invitat pe Stolojan si pe sustinatorii lui la congres, iar faptul ca nu au venit este pentru premier "o dovada de lasitate" ca "le-a fost teama de umilinta".

FANTOMA PLATFORMISTILOR. De altfel, fantoma lui Stolojan a bantuit congresul PNL. Aproape fiecare vorbitor a simtit nevoia sa atinga subiectul. La inceputul lucrarilor congresului, seniorii liberali au dat tonul intepaturilor la adresa lui Stolojan sau a lui Valeriu Stoica. Senatorul Radu Campeanu i-a invitat pe fostii disidenti liberali "sa paraseasca viata politica si sa-si vada de sanatate". Fostul presedinte liberal, Mircea Ionescu Quintus, a inveselit sala si cu o gluma, spunand ca, probabil, la urmatorul congres PNL, el va fi la PLD, adica Plecat La Dumnezeu!

La inchiderea editiei, liberalii isi alesesera presedintele (Tariceanu a fost singurul candidat) si vicepresedintii, rezultatul votului urmand sa fie anuntat astazi. Tot astazi vor fi alesi membrii Biroului Politic.
Laude
Premierul nu a fost singurul care a avut grija de raportul triumfalist al Guvernului. S-au ingrijit si seniorii liberali. Quintus l-a incantat pe Tariceanu cu sintagma "cea mai performanta guvernare", iar Campeanu le-a cerut liberalilor sa se uneasca in jurul actualei conduceri a PNL. Lor li s-au alaturat liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, care si-a exprimat parerea ca premierul Tariceanu a gresit atunci cand a spus ca va mai fi premier inca un an. "Veti fi premier inca foarte multi ani", a spus Watson. Prim-vicepresedintele Internationalei Liberale, olandezul Hans van Baalen, a spus ca, daca ar fi membru al PNL, l-ar vota pentru functia de presedinte al formatiunii liberale pe Tariceanu, iar presedintele grupului ALDE din APCE, Matyas Eorsi, a spus ca Tariceanu poate fi un lider politic in oricare dintre democratiile europene. Potrivit lui Eorsi, "Calin e cel mai bun dintre toti, pentru ca e cel mai dispus sa faca reforme, si acest lucru il apreciaza toate partidele surori". El a mai spus ca i-ar placea sa il vada pe Tariceanu chiar in calitatea de lider al liberalilor maghiari.

Diferente
"Traian Basescu are grija sa ramana mereu sus in sondaje, in timp ce eu pun pe primul loc interesul cetateanului" .

Trecut
"PSD ajunsese sa spuna ca si Dumnezeu este PSD-ist, iar unii colegi voiau sa-l vopseasca pe cel preainalt in portocaliu"
  • Calin Popescu Tariceanu, premier, lider PNL
  • ×
    Subiecte în articol: basescu tariceanu politic pnl stolojan