x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consilierii lui Băsescu, cocoţaţi în funcţii

Consilierii lui Băsescu, cocoţaţi în funcţii

de Lavinia Dimancea    |    06 Mai 2009   •   00:00
Consilierii lui Băsescu, cocoţaţi în funcţii
Sursa foto: Dragos Stoica/Editura Intact

În cei peste patru ani de mandat, preşedintele Traian Băsescu n-a pregetat în a-şi trimite apropiaţii în posturi-cheie de conducere. Mai mulţi dintre consilierii săi au părăsit de-a lungul vremii Palatul Cotroceni pentru a fi aşezaţi în funcţii înalte: miniştri, ambasadori ori şefi de servicii.

Aproape zece sunt sfătuitorii care din 2004 încoace au fost răsplătiţi de Traian Băsescu cu felurite posturi. Ultimul este Bogdan Chiriţoiu, consilier de stat la Departamentul de Planificare şi Analiză Politică, numit săptămâna trecută, prin decret prezidenţial, în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei.

Prin numirea lui Chiriţoiu, Băsescu şi-a instalat practic unul dintre cei mai fideli consilieri în fruntea uneia dintre cele mai puternice instituţii ale statului, pentru un mandat de cinci ani. Cu câteva luni înainte de Chiriţoiu, şeful statului şi-a mai trimis câţiva colaboratori la cârma unor instituţii, una dintre acestea fiind Secretariatul General al Guvernului.

În ianuarie 2009, după aproape un an şi ceva în care a fost consilier de stat la Departamentul Constituţional Legislativ al Cotrocenilor, Daniela Andreescu şi-a abandonat postul prentru a fi instalată secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Până să vină la Administraţia Prezidenţială, Andreescu a ocupat postul de secretar de stat din partea PD în Ministerul Muncii, ea fiind acuzată la plecare de fostul ministru, liberalul Paul Păcuraru, că "îndruma" persoanele care solicitau obţinerea unui loc de muncă în străinătate, să ia avize şi atestate de la "furnizorii" aflaţi "în legături de interese directe cu Elena Udrea şi soţul acesteia, Dorin Cocoş".

La finele anului trecut, pe când se negocia formarea Guvernului PD-L - PSD, Băsescu s-a mai dispensat de unul dintre consilierii săi. Mihai Stănişoară, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională (numit în 2007 pe locul lăsat liber în urma plecării lui Sergiu Medar), a fost trimis la Guvern pentru a prelua frâiele Ministerului Apărării Naţionale.

Şi tot anul acesta, Maria Ciobanu, consilier de stat în cadrul Departamentului Relaţii Internaţionale din 2006, a renunţat la serviciile oferite lui Traian Băsescu, fiind numită ambasador al României pe lângă ONU.

FĂRĂ NOROC
Pe lângă "avansările" recente, de-a lungul mandatului său, Traian Băsescu a mai dat undă verde câtorva numiri, unele inspirate, altele mai puţin. Vasile Blaga, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională, a fost transferat în 2004, la câteva zile de la numirea sa la Cotroceni, în Executiv, ca ministru de Interne.

A stat pe acest post până la ieşirea PD de la guvernarea cu PNL, iar în guvernarea cu PSD nu l-a mai prins, deşi şi l-ar fi dorit. Claudiu Săftoiu, fost consilier prezidenţial la Departamentul de Analiză Politică, este una dintre cele mai răsunătoare mutări ale lui Băsescu. În 2006, Săftoiu a fost numit şef al SIE, însă, la numai cinci luni, acesta s-a văzut nevoit să-şi dea demisia, ca urmare a declaraţiilor făcute în faţa Comisiei Voiculescu, potrivit cărora serviciul pe care îl conducea ar deţine tehnică proprie pentru interceptarea convorbirilor telefonice.

S-a comentat că în spatele demisiei s-ar fi aflat chiar Traian Băsescu, iar, nu după multă vreme, Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei şi poate cel mai de încredere om al şefului statului, a urmat gestul soţului său, dându-şi demisia de la Cotroceni.




Alţi doi consilieri băsescieni au luat calea diplomaţiei. Ioan Pascu, şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a fost numit în 2008 ambasador în Turcia, iar, cu un an înainte, Theodor Baconschi, consilier la Departamentul de Analiză Politică, ambasador la Paris. De asemenea, Octavian Bellu a părăsit Cotroceniul la începutul lui 2007 pentru a prelua conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sport.

 

Răsplata, mai târziu
Deşi nu a primit o funcţie în stat la momentul plecării de la Cotroceni, Elena Udrea şi-a primit recompensa după trei ani, ea fiind instalată anul trecut ca ministru al Turismului. Udrea şi-a dat demisia din postul de şef al Cancelariei preşedintelui în octombrie 2005, ea invocând atacurile "profund nedrepte" la adresa sa şi a "altor persoane" care susţin "lupta preşedintelui împotriva marii corupţii".

Decizia a venit pe fondul informaţiilor din presă în care numele său şi al soţului, Dorin Cocoş, au fost legate de cuplul Petrache - Bitnner, precum şi a celor privind afacerea Dalli. Un alt consilier care a abandonat Cotroceniul şi care a fost la un pas de a fi răsplătit cu o funcţie importantă este Theodor Stolojan. Fost consilier prezidenţial pe probleme economice, Stolojan a renunţat la funcţia de la Cotroceni în 2006, pentru a se dedica politicii, şi a fost nominalizat de Băsescu la finele anului trecut ca premier.

La scurt timp însă Stolojan a renunţat la nominalizare. Un alt consilier a cărui plecare de la Cotroceni este aproape de a se realiza este Cristian Preda, care candidează din partea PD-L la euroalegerile din iunie.

 

Demisii spectaculoase
Pe lângă demisiile-şoc ale Elenei Udrea şi Adrianei Săftoiu, Administraţia Prezidenţială a mai cunoscut alte câteva cazuri sonore. Unul este cel al lui Andrei Pleşu, fost consilier prezidenţial pe probleme externe, care a demisionat în mai 2005, invocând probleme de sănătate, deşi surse neoficiale au vorbit despre existenţa unor divergenţe cu şeful statului şi a unui conflict mocnit cu şefa Cancelariei preşedintelui, Elena Udrea.

Ulterior a plecat de la Cotroceni şi Renate Weber, consilier pe probleme juridice, tot pe motive de sănătate, dar şi în cazul acesteia s-a speculat că motivul real ar fi aceeaşi Elena Udrea. Oficial, din motive personale, a părăsit Preşedinţia şi consiliera de stat Stana Anghelescu.

Presa a comentat însă că de fapt aceasta a fost de-misă de şeful statului, după ce intervenise la ANAF pentru a-l "scuti" pe soţul său, producătorul de ţigarete Florian Anghelescu, sponsor al PD, de dosarul pe care ANAF i-l întocmise pentru evaziune fiscală.

În 2007 a fost eliberat din funcţie la cerere, pe motive medicale, şi Sergiu Medar, consilier prezidenţial pe probleme de securitate, speculându-se că şi acesta ar fi căzut în dizgraţia preşedintelui.

×
Subiecte în articol: basescu politic stat consilier prezidential