x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Constituţia, din nou la modificare?

Constituţia, din nou la modificare?

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    07 Feb 2008   •   00:00

Parlamentul ar putea fi nevoit să modifice încă o dată Constituţia României, ca urmare a ratificării Tratatului de reformă UE, adoptat la Lisabona

Parlamentul ar putea fi nevoit să modifice încă o dată Constituţia României, ca urmare a ratificării Tratatului de reformă UE, adoptat la Lisabona. Iniţiativa ar putea veni chiar de la Co­tro­ceni, susţin surse politice, motivată fiind de faptul că noua Constituţie UE trebuie armonizată cu legea fundamentală ro­mâ­nă. Odată declanşat procesul însă, ar fi momentul reglării raporturilor dintre preşedinte şi premier, spun surse din PD-L. Inclusiv a regimului po­li­tic, prezidenţial sau parlamentar. Apoi a multor neclarităţi apărute în ultimul an.

 

DISCUTABIL.Vicepreşedintele PD-L, Valeriu Stoica, a declarat că, la o evaluare mai atentă a Trata­tului Uniunii Europene, “este de discutat dacă nu cumva va fi necesar un transfer mai amplu de su­ve­ra­nitate de la statul român către UE, în condiţiile în care mo­di­ficările făcute în 2004 asupra Constituţiei nu ar mai fi suficiente”. Stoi­ca a declarat însă că nu a avut cu pre­şe­dintele Bă­ses­cu o discuţie pe acest subiect. Sur­se politice spun însă că noua Constituţie UE, care creează funcţia de preşedinte al Uniunii, ar impune o serie de modificări. În 2004, în Constituţia română a fost introdusă prevederea că le­gis­la­ţia europeană prevalează faţă de le­gis­laţia internă, dar apariţia unor in­sti­tuţii noi, precum pre­şe­din­ţia UE, ar putea genera o cedare mai mare de suveranitate. Conform acestor surse, punctele sensibile sunt cele legate de raportarea statului român atât faţă de atri­bu­ţi­ile pre­şe­din­telui UE, cât şi faţă de cele ale co­mi­sarului pentru afaceri externe.

×
Subiecte în articol: politic