x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Constructorii romăni din Spania pot rămăne fără locurile de muncă

Constructorii romăni din Spania pot rămăne fără locurile de muncă

de Elena Boholt    |    28 Noi 2007   •   00:00
Constructorii romăni din Spania pot rămăne fără locurile de muncă
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Corespondenţă din Castellon
Agenda intălnirilor din Castellon a preşedintelui Traian Băsescu a fost ţinută in mare secret de către autorităţile locale din Spania. Cu toate acestea, jurnaliştii cotidianului spaniol Mediterraneo au aflat cu o zi inainte de sosirea lui Traian Băsescu ce va discuta acesta cu primarul Castellonului, Alberto Fabra.



Corespondenţă din Castellon
Agenda intălnirilor din Castellon a preşedintelui Traian Băsescu a fost ţinută in mare secret de către autorităţile locale din Spania. Cu toate acestea, jurnaliştii cotidianului spaniol Mediterraneo au aflat cu o zi inainte de sosirea lui Traian Băsescu ce va discuta acesta cu primarul Castellonului, Alberto Fabra.

In primul rănd, primarul Castellonului va avertiza despre recesiunea economică prin care trece Spania in acest moment. Este vizat in special sectorul construcţiilor, domeniu in care lucrează foarte mulţi romăni veniţi aici. Deci, autorităţile locale se aşteaptă ca un număr mare de muncitori din această ramură să rămănă fără un loc de muncă.


Infiinţarea unui birou unic pentru romăni

Pe de altă parte, Alberto Fabra va aborda in discuţia officială şi problemele referitoare la obţinerea documentelor de rezindenţă in Spania. Deoarece cei mai mulţi emigrantţi sunt de naţionalitate romănă se doreşte infiinţarea unui birou unic pentru romănii din Castellon. Primarul recunoaşte ca in acest moment durează foarte mult obţinerea documentelor de rezidenţă, dupăcum este precizat in cotidianul Mediterraneo.


Cu o zi inainte de sosirea lui Traian Băsescu in Castellon, pe geamurile magazinelor romăneşti din localitate au fost lipite afişe care anunţau că intălnirea cu romănii de aici va avea loc in Parcul Ribalta, Sala Pergola Municipal: "Preşedintele ales al Romăniei vine in Castellon. Vino să mai stăm de vorbă". De data aceasta autorităţile locale au presupus că numărul celor care vor veni să il vadă pe Traian Băsescu va fi mult mai mic decăt la intănirea anterioară, din luna mai. Şi asta pentru că s-a ţinut cont de numărul mic de persoane care au participat la alegerile din 25 noiembrie.

Băsescu: Mecanism pentru romănii rămaşi fără lucru in Spania

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că in discuţiile cu autorităţile spaniole s-a stabilit un mecanism prin care romănii care nu-şi găsesc locuri de muncă in Spania să revină in Romănia şi cu ajutorul firmelor spaniole care căştigă licitaţii publice in ţara noastră. Preşedintele Băsescu s-a intălnit la Valencia cu preşedintele Guvernului comunităţii valenciene, Francisco Camps Ortiz, cu care a susţinut o declaraţie de presă. Băsescu a spus că a discutat cu şeful Guvernului valencian despre problemele legate de romănii care lucrează ilegal in Valencia şi in regiune "ca efect al moratoriului impus forţei de muncă din Romănia"."Am stabilit ca in cel mai scurt timp căţiva reprezentanţi ai Ministerului Muncii din Romănia să vină la Valencia, să stabilim o strategie de punere in legalitate a romănilor din regiune prin oferirea de locuri de muncă, in primul rănd in Romănia, care a intrat intr-o criză acută a forţei de muncă. Impreună am fost de acord, la fel ca şi in discuţiile cu Guvernul central, pentru crearea unui mecanism prin care cei care nu găsesc de muncă in Spania să revină in Romănia şi cu ajutorul firmelor spaniole care căştigă licitaţii in lucrări publice in Romănia", a spus Băsescu.


PIEDICă PENTRU ROMăNIA. El a mai spus că Romănia se află in punctul de a nu-şi mai putea susţine propria dezvoltare din cauza lipsei de forţă de muncă. "Romănia a intrat in al nouălea an de creştere economică consecutivă şi odată cu intrarea banilor de la UE, practic, piaţa forţei de muncă nu mai poate garanta executarea proiectelor", a spus Băsescu. Preşedintele a adăugat că a găsit inţelegere atăt la nivelul Guvernului central din Spania, căt şi la cel local din Valencia pentru declanşarea unui parteneriat intre administraţia romănă şi spaniolă legat de recuperarea şi legalizarea forţei de muncă romăneşti din Spania cu ajutorul antreprenorilor spanioli. "Mă bucură faptul că am găsit maximă inţelegere la preşedinte (preşedintele Guvernului valencian - n.r.) ca şi la nivelul Guvernului central, ca imediat să declanşăm un parteneriat intre cele două administraţii şi impreună cu antreprenorii să găsim soluţia recuperării şi legalizării forţei de muncă", a spus Băsescu. La răndul său, preşedintele Guvernului comunităţii valenciene a declarat că a stabilit impreună cu preşedintele Traian Băsescu "căteva chestiuni concrete", printre care şi cea a portocalelor care se produc in zonă şi pentru vănzarea cărora regiunea valenciană caută noi pieţe de desfacere. Oficialul valencian nu a oferit alte detalii in legătură cu acest subiect. Francisco Camps Ortiz a mai spus că a stabilit cu preşedintele Băsescu ca la inceputul anului viitor să facă o vizită in Romănia cu ocazia inaugurării unui centru comercial al comunităţii din Valencia.


SPRIJIN. Preşedintele Băsescu s-a referit şi el la subiectul centrului comercial al comunităţii valenciene care se va deschide in Romănia. "L-am asigurat pe preşedinte că voi sprijini dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre regiune şi Romănia, inclusiv prin participarea la inaugurarea centrului comecial in luna ianuarie, in Romănia", a spus Băsescu. El a ţinut să mulţumească autorităţilor locale pentru modul in care ii tratează pe romănii care muncesc in regiune. Băsescu s-a intălnit, marţi seară, cu premierul spaniol Luis Zapatero, cu care a discutat despre problema moratoriului impus de Spania forţei de muncă din Romănia, precum şi despre modalităţile de repatriere, prin mecanisme acceptate de ambele părţi, a excedentului forţei de muncă romănească de pe piaţa internă a Spaniei. Preşedintele nu a făcut declaraţii de presă după intălnirea cu Zapatero. La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Băsescu se deplasează spre Castellon unde se va intălni cu primarul acestui oraş şi cu reprezentanţii comunităţii romăneşti.

×