x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consultări la Cotroceni - Partidele, chemate la sfat de Băsescu

Consultări la Cotroceni - Partidele, chemate la sfat de Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    Jurnalul National    |    28 Mai 2007   •   00:00
Consultări la Cotroceni - Partidele, chemate la sfat de Băsescu
Sursa foto: Dan Marinescu/

Reproşuri de la şeful statului • Tăriceanu - Ordonanţă pentru descretizarea arhivelor PCR • Schimb de replicI Băsescu-Tăriceanu Băsescu se va adresa miercuri Parlamentului • Preşedinte ales de popor sau de Parlament / PD ar vrea un megasondaj • Marko Bela - UDMR ar accepta anticipate • Dan Voiculescu - Votul uninominal, o necesitate absolută

Preşedintele Traian Băsescu are, astăzi, o serie de consultări cu partidele parlamentare. Temele de discuţie anunţate de Preşedinţie sunt: modificarea legii electorale pentru introducerea votului uninominal; activarea mecanismelor parlamentare pentru revizuirea Constituţiei; degajarea unei majorităţi politice transparente şi responsabile, pe baza căreia să poată fi format un executiv stabil, care să asigure guvernarea ţării pănă la incheierea actualului ciclu electoral; stabilirea priorităţilor guvernamentale şi legislative pentru perioada imediat următoare; convenirea unei date clare pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European; Legea lustraţiei; finalizarea şi implementarea pachetului de legi privind siguranţa naţională. PRM este singurul partid parlamentar care a refuzat să participe la aceste consultări.

PSD. Primii care au intrat la consultări au fost reprezentanţii PSD. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat după consultări că se poate conta pe adoptarea unei legi a votului uninominal in Parlament intr-un interval de căteva săptămăni. Geoană a spus că unul dintre rezultatele discuţiilor de la Cotroceni cu şeful statului a fost faptul că introducerea votului uninominal poate fi legiferată de Parlament in actuala sesiune parlamentară. El a spus că, in aceste condiţii, viitoarele alegeri parlamentare vor putea avea loc pe baza votului uninominal. Geoană a mai spus că in acest moment PSD nu se pregăteşte de guvernare, dar că, inaintea discuţiilor politice cu celelalte partide, nici nu refuză o asemenea ipoteză. Intrebat dacă PSD se pregăteşte in acest moment să işi asume guvernarea, preşedintele PSD a răspuns negativ. El a revenit ulterior şi a precizat că, in prezent, PSD intenţionează să discute cu partidele parlamentare "exclusiv despre parametrii de funcţionalitate a unui sprijin parlamentar majoritar faţă de un guvern".

FELICITăRI PENTRU REFERENDUM. Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să ii felicite, luni, pe liderii PSD prezenţi la Cotroceni pentru consultări, pentru corectitudinea cu care s-a desfăşurat referendumul din 19 mai. La inceputul intălnirii, şeful statului le-a spus social-democraţilor prezenţi că subiectul discuţiilor in constituie priorităţile identificate de el pentru Romănia. Băsescu a menţionat că speră ca aceste priorităţi să fie insuşite şi de partidele politice. Mircea Geoană,a replicat că partidul său, fiind in opoziţie, nu a avut nicio contribuţie la corectitudinea desfăşurării referendumului. El a mai spus că "in această perioadă agitată" partidele politice trebuie să se intoarcă la priorităţile romănilor . Liderul PSD a menţionat că şeful statului are un rol important in acest proces.


PNL. Preşedintele PNL, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat după consultări că cel mai important lucru este ca intre instituţiile statului să existe dialog pentru a putea funcţiona. 'Nu este prima dată cănd afirm că ceea ce este mai important este ca instituţiile să funcţioneze. Este nevoie de un dialog şi in acest spirit am mers la discuţiile de la Palatul Cotroceni. (...) Sunt obligat să muncesc şi să iniţiez acţiuni in favoarea cetăţenilor şi cred că şi preşedintele urmăreşte acelaşi lucru', a afirmat Tăriceanu. Liderul liberal a subliniat că, in cadrul consultărilor cu şeful statului s-a referit indeosebi la priorităţile PNL şi ale Guvernului 'de a lăsa subiectele de tip politicianist pe planul doi'. In context, Tăriceanu a reamintit printre priorităţi reducerea taxelor şi impozitelor şi a CAS-ului, legea ANi, etc. 'Voi lucra pentru atingerea acestor obiective. De subiectele de tip politicianist pot să se ocupe alţii', a mai spus Tăriceanu. El s-a declarat totodată satisfăcut de faptul că două proiecte iniţiate de liberali, votul uninominal şi Legea lustraţiei, au urcat in vărful agendei politice şi se bucură de sprijinul preşedintelui Traian Băsescu. Tăriceanu a salutat şI faptul că şeful statului a renunţat la punctul de vedere susţinut iniţial in legătură cu Legile siguranţei naţionale, cei doi demnitari convenind asupra faptului că serviciile secrete trebuie finanţate integral de la buget.

PD. Preşedintele Traian Băsescu a declarat la inceputul discuţiilor cu PD, că "sunt partide care au luat 25%" la referendum şi "stabilesc paşii următori", Emil Boc precizănd că PD consideră că singura soluţie sunt alegerile anticipate desfăşurate impreună cu cele pentru Parlamentul European. Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii PD au loc după ce şeful statului a avut consultări cu delegaţiile PSD şi PNL. Din delegaţia PD fac parte Emil Boc, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Cezar Preda, Ioan Olteanu, Liviu Negoiţă, Adriean Videanu, Sorin Frunzăverde şi Mircea Hava. După consultări Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat după consultări că democraţii vor iniţia o moţiune de cenzură şi a precizat că preşedintele Traian Băsescu este de acord cu ideea anticipatelor. Intr-o primă fază, Boc a declarat că PD va iniţia o moţiune de cenzură, dacă in urma discuţiilor de la Cotroceni nu se va degaja "o soluţie politică viabilă". Ulterior, liderul PD a spus că moţiunea de cenzură va fi "discutată, inaintată şi supusă dezbaterii Parlamentului după discuţiile de la Cotroceni". El a mai declarat că moţiunea de cenzură este menită să ducă la alegeri anticipate, care in viziunea PD trebuie să aibă loc in a doua jumătate a lunii octombrie, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru ca astfel să se recupereze cele 20 de milioane de euro cheltuite cu ocazia referendumului din 19 mai. Emil Boc a precizat că preşedintele Traian Băsescu a fost de acord cu "această idee".

Reproşuri de la şeful statului

Preşedintele Traian Băsescu reproşează partidelor că, după consultările de la Cotroceni, fac declaraţii in care vorbesc despre opiniile sale, menţionănd că punctul său de vedere va fi făcut cunoscut in Parlament."Vă rog ca in eventualele declaraţii de presă să se reflecte punctul dumneavoastră de vedere. Unele partide vorbesc despre preşedinte şi ele. Punctul meu de vedere va fi făcut cunoscut in Parlament. Am auzit astăzi că aş fi fost de acord cu o soluţie sau alta. Aş vrea să ne menţinem in punctele de vedere ale politicienilor, cele ale preşedintelui am posibilitatea să le exprim şi o voi face", a spus Băsescu. El l-a rugat pe Varujan Pambuccian ca in cadrul discuţiilor de la Cotroceni să exprime punctul de vedere al grupului pe care il reprezintă in legătură cu priorităţile identificate de preşedinte. Pambuccian s-a referit la inceputul discuţiilor la problema introducerii votului uninominal, menţionănd că pentru grupul pe care il reprezintă soluţia acceptabilă ar fi constituirea unei circumscripţii uninominale la nivel naţional. El a explicat că grupul minorităţilor naţionale altele decăt cea maghiară reprezintă cetăţeni care nu au in comun un criteriu de apartenenţă teritorială, ci unul de apartenenţă etnică şi, astfel, soluţia acceptabilă este crearea unei circumscripţii uninominale naţionale.La finalul consultărilor cu preşedintele, liderii PSD, PNL şi PD au prezentate, in declaraţiile lor, şi puncte de vedere care ar fi fost exprimate in cadrul discuţiilor de către Traian Băsescu.



Tăriceanu - Ordonanţă pentru descretizarea arhivelor PCR


Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat azi după consultările de la Cotroceni, că l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu că intenţionează să promoveze o ordonanţă de urgenţă pentru desecretizarea arhivelor PCR, pentru a acorda "sprijinul necesar" pentru Legea lustraţiei. Liderul liberal a susţinut că, in ceea ce priveşte votul uninominal şi Legea lustraţiei, nu au existat diferenţe de opinie intre PNL şi preşedinte. "Sunt două proiecte iniţiate de PNL şi ne exprimăm satisfacţia că ele au ajuns să urce in vărful agendei politice a preşedintelui", a declarat Tăriceanu.
Cu privire la alegerile pentru Parlamentul European, premierul a susţinut că decizia de a amăna aceste alegeri nu a fost greşită. "Alegerile pentru PE sunt o obligaţie a Romăniei. Eu am susţinut la momentul iniţial, in martie, că nu voi organiza alegeri in condiţiile in care există alte subiecte şi, după cum s-a văzut, s-a ajuns la referendum. Consider că decizia fost corectă", a spus şeful Executivului, care a adăugat că va organiza o consultare cu partidele parlamentare pentru stabilirea datei euroalegerilor.
"Il putem consulta şi pe preşedinte in acest sens", a completat Tăriceanu.

LEGILE SIGURANŢEI ŞI CONSITUŢIA . In ceea ce priveşte proiectele legilor siguranţei naţionale, Tăriceanu a susţinut că Traian Băsescu a avut o serie de observaţii prin care s-a renunţat la punctul de vedere iniţial in ceea ce priveşte sursele de finanţare ale serviciilor secrete. "Proiectul Guvernului susţine ca finanţarea lor să se facă in exclusivitate de la buget", a adăugat liderul PNL. "In privinţa revizuirii Constituţiei, am declarat că suntem deschişi să discutăm care vor fi variantele de modificare ţinănd cont de neajunsurile Constituţiei pe care PNL le-a semnalat incă din 1991", a mai spus Tăriceanu. Despre degajarea unei majorităţi politice in baza căreia să funcţioneze Guvernul, Tăriceanu a reluat ideea potrivit căreia, la inceputul lunii aprilie, Parlamentul a acordat un vot de incredere care a reprezentat aproape două treimi din numărul senatorilor şi deputaţilor. Totodată, el a anunţat că s-a discutat la Cotroceni şi despre Legea arhivelor. "Este un proiect pe care il avem mai demult şi probabil că vom promova chiar o ordonanţă de urgenţă pentru a deschide arhivele din perioada comunistă in aşa fel incăt să dăm suportul necesar pentru ca Legea lustraţiei să-şi poată face efectele in mod corect", a spus preşedintele PNL.


Schimb de replicI Băsescu-Tăriceanu

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au avut astăzi la inceputul consultărilor şefului statului cu delegaţia PNL, un schimb de replici referitor la semnificaţia rezultatului referendumului. Din delegaţia PNL prezentă la consultările de la Cotroceni fac parte Călin Popescu Tăriceanu, Puiu Haşotti, Teodor Atanasiu, George Scutaru şi Mihai Voicu.La inceputul intălnirii, Băsescu a spus că i-a invitat pe liberali la o discuţie referitoare la priorităţile populaţiei.
"Se pare că rezultatul referendumului confirmă că romănii aşteaptă de la politic soluţionarea căt mai rapidă a parte din problemele pe care eu v-am invitat să le discutăm. Intenţia mea este să fac o primă evaluare dacă există deschidere la partide pentru ca aceste subiecte să fie rezolvate, discutate şi găsite soluţii care să dea satisfacţie romănilor", a spus Băsescu. In replică, Tăriceanu a spus că nu ştie dacă rezultatul referendumului poate fi extins şi la alte chestiuni politice care nu au figurat in intrebarea pusă cetăţenilor. "Fără indoială, insă, lista de subiecte pe care a-ţi prezentat-o la consultările cu partidele ne interesează şi cel puţin două - votul uninominal şi legea lustraţiei - sunt iniţiative ale PNL şi suntem bucuroşi că vom avea sprijin şi din partea dumneavoastră, pentru ca aceste două proiecte să prindă contur", a adăugat Tăriceanu. El a amintit că introducerea votului uninominal este o propunere a PNL veche de 10 ani şi că, in ultimii trei ani, partidul a purtat discuţii şi a primit sprijin din partea societăţii civile, reieşind un proiect asumat de Asociaţia Pro-Democraţia.



Băsescu se va adresa miercuri Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu se va adresa, miercuri, de la ora 16.00, cu un mesaj Parlamentului, au decis astăzi Birourile permanente ale Camerelor Legislativului, după ce au discutat solicitarea şefului statului in acest sens.
Secretarul Camerei Deptuaţilor Valeriu Zgonea (PSD) a declarat astăzi , după şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, că scrisoarea lui Traian Băsescu prin care acesta solicita să se adreseze Parlamentului cu un mesaj a fost acceptată, Legislativul urmănd să fie convocat pentru miercuri, la ora 16.00.
In scrisoarea şefului statului adresată Parlamentului se arată: "In temeiul art. 88 şi 65 alin. 2, lit. a) din Constituţia Romăniei şi al art. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, vă aduc la cunoştinţă faptul că doresc să mă adresez printr-un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului Romăniei, cu privire la probleme actuale legate de politică internă a Romăniei, in ziua de miercuri, 30 mai 2007 sau joi, 31 mai 2007, in funcţie de programul stabilit de dumneavoastră. Cu deosebită consideraţie, Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu".

Dan Voiculescu - Votul uninominal, o necesitate absolută

Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat azi la inceputul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu, că PC consideră că votul uninominal este o necesitate absolută, ce face parte din politica de reformă a clasei politice . PC este reprezentat la Cotroceni de o delegaţie formată din zece membri, condusă de Dan Voiculescu. Din delegaţie mai fac parte Bogdan Ciucă şi Cristian Piedone Popescu. Dan Voiculescu a spus că PC speră că va deveni o practică a Preşedinţiei consultarea cu partidele parlamentare. El a menţionat că partidul pe care il reprezintă consideră că "aşa-zisul vot uninominal" este o necesitate absolută, care face parte din politica de reformă a clasei politice.

După această declaraţie a liderului PC, presa a fost invitată să iasă din sală. Preşedintele Traian Băsescu l-a intrerupt pe Dan Voiculescu răzănd: "Scuzaţi-mă, ziceaţi ce imi convine şi tocmai acum i-au dat afară pe ziarişti". Voiculescu a răspuns, tot răzănd: "Acelaşi lucru il voi declara şi afară".Tot la inceputul acestor discuţii, preşedintele i-a rugat pe reprezentanţii PC, la fel cum ii rugase pe cei ai minorităţilor naţionale şi ai UDMR, ca la finalul discuţiilor să nu se refere, in declaraţiile de presă, la punctele de vedere pe care şeful statului le-a susţinut.

PC este ultima dintre delegaţiile prezente luni la Cotroceni, la consultările iniţiate de şeful statului şi la care participă, din partea Preşedinţiei, consilierii Mihai Stănişoară, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Sebastian Lăzăroiu şi Ştefan Deaconu.

Marko Bela - UDMR ar accepta anticipate

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat azi după consultările de la Cotroceni cu şeful statului, că UDMR ar putea accepta alegerile anticipate, dar nu consideră că acestea sunt soluţia unică sau cea mai potrivită. El a menţionat că, in discuţiile purtate de delegaţia UDMR cu şeful statului, s-a discutat despre susţinerea Guvernului in Parlament. "Suntem de acord că trebuie să existe o susţinere transparentă, declarată in Parlament, pentru că altfel nu putem face proiecte şi rezolva priorităţi", a spus Marko Bela. Intrebat dacă, in eventualitatea in care partidele nu susţin ideea transparenţei susţinerii Guvernului in Parlament, UDMR este de acord cu alegerile anticipate propuse de PD, Marko a răspuns: "Sunt nevoit să constat că există un singur partid care in acest moment are intenţii legate de alegeri anticipate, PD. UDMR ar putea accepta alegeri anticipate. Nu credem că ar fi soluţia unică sau cea mai potrivită soluţie şi, de aceea, formularea pe care o folosesc este: UDMR ar putea accepta alegeri anticipate". El a subliniat că nu crede că alte partide sunt pregătite in acest moment pentru alegeri anticipate. Liderul UDMR a menţionat că discuţiile referitoare la modificarea Constituţiei pot fi demarate la momentul actual. Marko Bela s-a referit şi la problema votului uninominal, precizănd că propunerea UDMR este folosirea votului preferenţial, care să asigure un echilibru intre votul uninominal şi necesitatea ca minorităţile să fie reprezentate corespunzător in Parlament. Liderul UDMR a explicat că votul preferenţial este un vot pe liste, alegătorii avănd insă posibilitatea să-şi exprime opţiunea pentru fiecare dintre persoanele inscrise pe liste. "Alte formaţiuni politice nu işi asumă acest sistem", a spus Marko Bela.
El a precizat că UDMR susţine adoptarea rapidă a Legii lustraţiei intr-o formă clară, act normativ care să se refere la foştii funcţionari ai PCR, la fosta nomenclatură şi la foştii membri ai serviciilor secrete. "Suntem de acord şi cu accesul la arhivele PCR", a adăugat Marko Bela. UDMR a mai susţinut la Cotroceni necesitatea unui control parlamentar căt mai eficient al serviciilor secrete.Marko Bela a mai spus că UDMR este de acord cu stabilirea căt mai rapidă a unei date pentru alegerile pentru Parlamentul European şi cu necesitatea ca acestea să fie organizate căt mai curănd.
Inaintea consultărilor, Marko Bela a declarat că este sceptic in ceea ce priveşte posibilitatea urgentării modificării Constituţiei. Liderul UDMR a spus, la inceputul intălnirii, că este important ca instituţiile statului şi partidele să reuşească să se coreleze pentru rezolvarea urgentă a unor probleme prioritare. Băsescu a spus că nici el nu susţine că se poate modifica legea fundamentală peste noapte sau pănă la sfărşitul actualei sesiuni parlamentare.ar este o cale pe care trebuie să o incepem", a completat şeful statului. Băsescu i-a rugat, de asemenea, pe reprezentanţii UDMR ca in eventualele declaraţii de presă făcute după consultări să se refere la punctele de vedere susţine de ei, şi nu la cele formulate de şeful statului.

Minorităţile la Cotroceni / Legea lustraţiei- susţinere cu condiţii

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decăt cea maghiară, Varujan Pambuccian, a declara după discuţiile cu şeful statului, că grupul este favorabil Legii lustraţiei şi accesului la arhivele PCR, cu condiţia să nu existe "chestiuni de neconstituţionalitate". "Referitor la Legea lustraţiei şi accesului la arhivele PCR, suntem favorabili acestei legi, cu condiţia să nu avem chestiuni de neconstituţionalitate la aplicare", a spus Pambuccian. El a mai precizat că grupul pe care il reprezintă a susţinut in discuţiile cu preşedintele Băsescu formula de vot uninominal cu circumscripţie naţională. Pambuccian s-a referit in declaraţia sa şi la chestiunea accesului la fonduri europene. "Trebuie să punem accentul pe euroregiuni, ca entităţi economice", a spus Pambuccian, precizănd că această cerinţă este susţinută şi de reprezentanţii mediului de afaceri. "Trebuie să rezolvăm această chestiune. Vorbim de fonduri la care contribuim şi nu primim nimic in schimb", a spus Pambuccian.



Preşedinte ales de popor sau de Parlament / PD ar vrea un megasondaj

Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat azi după discuţiile cu şeful statului, că PD ar dori organizarea unui "megasondaj" la care să participe toate institutele de sondaj, prin care să se stabilească dacă romănii mai doresc sau nu să-şi aleagă direct preşedintele. Referindu-se la revizuirea Constituţiei, Boc a spus că trebuie avută in vedere stabilirea clară a raporturilor dintre Guvern şi preşedinte şi dintre Parlament şi preşedinte. "Şi aici, noi trebuie să decidem odată pentru totdeauna: doresc romănii să-şi aleagă preşedintele? Pentru asta, noi am propune să se organizeze un megasondaj de opinie cu participarea tuturor caselor de sondaj, care să stabilească definitiv răspunsul la această intrebare", a spus Boc. In opinia sa, dacă la acest sondaj romănii vor răspunde negativ, atunci va fi clar că soluţia este republica de tip parlamentar, in care şeful statului este ales de Parlament. Dacă răspunsul va fi pozitiv, Boc consideră se poate merge pe două variante: republică prezidenţială de tip american sau rusesc sau republică semiprezidenţială. "PD consideră că trebuie mers pe varianta de republică semiprezidenţială de tip francez, in care preşedintelui să i se acorde prerogative sporite, dat fiind faptul că are in spate un vot", a spus Boc.
Liderul PD a menţionat că printre aceste prerogative, conform modelului francez, se numără participarea şefului statului la şedinţe de Guvern, pe care le poate conduce, posibilitatea de a dizolva Parlamentul şi posibilitatea organizării referendumului legal şi nu doar consultativ.
Boc a mai susţinut că in legea fundamentală a Romăniei ar trebui introdusă o prevedere similară celei din Constituţia austriacă, respectiv că, dacă se respinge de popor propunerea de demitere a preşedintelui iniţiată de Parlament, atunci, in mod automat, Legislativul este dizolvat. Emil Boc a adăugat că in discuţiile referitoare la modificarea Constituţiei trebuie avută in vedere reorganizarea administrativ-teritorială a ţării pe euroregiuni, rediscutarea statutului ordonanţelor de urgenţă, pentru limitarea folosirii acestora, şi departajarea foarte clară a atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului, mai ales in momentul in care una dintre Camere va fi aleasă prin vot uninominal.

"Asistăm cu oarecare surprindere la faptul că sunt partide care toate la un loc au luat 25% si stabilesc pasii următori. Se pare că nu au inþeles mare lucru din democraþie. Apelul meu către toate partidele este să respecte sistemul democratic din Romănia, pentru că votul din 19 mai este cea mai drastică sancþiune care poate fi dată politicienilor si ea nu are nicio altă interpretare decăt aceea pe care romănii au dat-o."

  • Traian Băsescu

Declaratie de presă a premierului Călin Popescu Tăriceanu, după consultările cu presedintele Traian Băsescu

: ... o delegatie a PNL si, evident, am abordat temele pe care presedintele le-a propus. As dori să mă refer la căteva dintre ele. In legătură cu subiectul votului uninominal, schimbării Legii electorale si trecerea de la sistemul de vot pe liste la votul uninominal, in legătură cu Legea lustratiei, am declarat presedintelui că acestea sunt două proiecte care sunt initiate de PNL si sigur că ne exprimăm satisfactia că ele au ajuns să urce in vărful agendei politice si că au, inclusiv, sprijinul presedintelui pentru a fi promovate.

După cum stiti, in privinta votului uninominal, la nivelul parlamentului, Comisia alcătuită din reprezentantii partidelor parlamentare deja discută asupra propunerii pe care PNL a avansat-o, impreună cu ONG-ul, cu organziatia neguvernamentală Pro Democratia. Sigur că au fost si alte subiecte asupra cărora cred că nu aveau cum să existe diferente de abordare.

Alegerile pentru Parlamentul European. Este obligatia Romăniei de a organiza alegeri pentru Parlamentul European in acest an. Eu am sustinut, la momentul initial, in luna martie, că nu voi organiza alegeri pentru Parlamentul European, in conditiile in care există alte subiecte care, din păcate, bruiază dezbaterea politică si, după cum s-a văzut, pănă la urmă s-a ajuns la referendum si cred că acum ne putem da seama ce ar fi fost să facem alegeri pentru Parlamentul European simultan cu un referendum pentru demiterea presedintelui. Deci, consider că decizia a fost corectă, si această decizie a fost corectă in sens politic.

Vom organiza alegerile pentru Parlamentul European, este o responsabilitate a guvernului si voi face, in acest sens, o consultare cu partidele parlamentare si sigur că, de asemenea, il putem consulta si pe presedinte, in legătură cu această actiune. In ceea ce priveste proiectele referitoare la Legile sigurantei nationale, presedintele a avut o serie de observatii care pe noi - as spune - ne-au bucurat, pentru că am văzut că a renuntat la punctul de vedere care initial a fost sustinut de Cotroceni si care se referea la sursele de finantare ale serviciilor secrete. Proiectul guvernului sustine ca finantarea lor să se facă in exclusivitate de la buget. Âşi sigur că putem să discutăm si cu privire la modul in care serviciile vor putea să aibă un control civil mai eficient. Âşi cănd spun control civil mai eficient, mă refer la rolul parlamentului. Sunt in discutie, in acest moment, două solutii: fie o comisie unică de control parlamentar intre Senat si Cameră, fie o impărtire a controlului serviciilor intre actuala Comisie de control SRI si Comisia de apărare si ordine publică.

Insă, ceea ce vreau să subliniez - si aici nu vorbesc ca prim-ministru, vorbesc ca presedinte al PNL: vom continua să avem grijă ca Legile sigurantei nationale să păstreze un echilibru intre necesitătile legate de functionarea eficientă a serviciilor, dar, in acelasi timp, de garantarea si prezervarea drepturilor individuale ale cetăteanului, pentru că nu vrem ca lipsa de control eficient să permită serviciilor să afecteze acest drept fundamental, care este astăzi, probabil, bunul cel mai de pret pe care l-am căstigat după căderea comunismului.

In privinta activării mecanismelor parlamentare pentru revizuirea Constitutiei - o altă problemă ridicată de presedinte -, si acolo am declarat că suntem absolut deschisi să discutăm care vor fi variantele de modificare, tinănd cont de neajunsurile Constitutiei, pe care PNL le-a semnalat incă din 1991, de la votarea actualei Constitutii, care, după părerea noastră, este un model de Constitutie singular in Europa si care, asa cum s-a văzut si in ultima perioadă, creează probleme in ceea ce inseamnă legăturile inter-institutionale./ip/ In fine, in privinta degajării unei majorităti politice pe baza căreia să functioneze guvernul, am reiterat faptul că la inceputul lunii aprilie Parlamentul a acordat un vot de incredere care a reprezentat aproape două treimi din parlament, 306 voturi, dacă imi aduc aminte au fost in favoarea formulei de guvern cu care am venit in parlament contra 62 de voturi si această realitate nu poate fi ocolită, iar guvernul are un program pe baza căruia functionează si o serie de obiective pe care doreste să si le ducă la indeplinire.

De fapt, după ce am consumat punctele care au fost prezentate de domnul presedinte, care au fost sugerate in discutie, in calitate de presedinte al PNL m-am referit la prioritătile pe care le are PNL si guvernul si aceste priorităti sunt de a lăsa subiectele de tip politicianist, le-as numi, cum sunt cele la care m-am referit inainte, pe planul doi, pentru că eu cred că dacă referendumul are intr-adevăr o semnificatie, semnificatia este dezinteresul populatiei pentru subiecte de ordin politic, politicianist, si preocuparea pentru subiectele cu care romănul se confruntă in viata de fiecare zi.
Ca atare, i-am vorbit presedintelui despre intentia noastră de a continua procesul de descentralizare. La sfărsitul lunii iunie Ministerul Internelor si Reformei Administrative va prezenta proiectul de descentralizare pentru o serie de ministere care gestionează domenii cheie, cum ar fi invătămăntul si sănătatea. Ne continuăm preocupările pentru ca această crestere economică să continue in acelasi ritm si să continue crearea de locuri de muncă si simultan cu aceasta crearea de locuri de muncă căt mai bine plătite, pentru ca romănii să ducă o viată căt mai bună. Ne continuăm preocupările ca in baza programului guvernamental să reducem taxele si impozitele, asa cum ne-am angajat si aici mă refer din nou la reducerea CAS pentru anul 2008, cu pănă la 6%.

Dorim in continuare să milităm pentru promovarea valorilor si bunurilor romănesti in Europa, pentru ca Romănia să nu mai fie o tară de consum, ci să fie o tară care este parte a comunitătii europene si sigur m-am referit in detaliu la problema absorbtiei fondurilor europene, care după cum stiti, in săptămăna trecută a constituit una din preocupările principale ale guvernului, prin reuniunile pe care le-am organizat, pentru evaluarea modului in care se face absorbtia fondurilor si pentru găsirea solutiilor pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, absorbtia fondurilor europene fiind, dacă vreti, sansa pe care Romănia o are pentru a continua o crestere si o dezvoltare economică si socială in ritm accelerat care să ne permită să prindem din urmă tările europene.

Eu, personal, in calitate de presedinte al partidului si de sef al guvernului voi lucra pentru atingerea acestor obiective care tin de agenda romănilor si cred că subiectele de tip politicianist, sigur că dacă sunt de interes nu am nimica impotrivă, pot să se ocupe altii. Acesta a fost pe scurt continutul discutiilor. Au mai fost puncte care nu mi se par că sunt esentiale.

Am discutat despre Legea arhivelor, presedintele a ridicat această problemă, desecretizarea arhivelor, este un proiect pe care il avem mai demult si probabil că vom promova chiar o ordonantă de urgentă in acest sens pentru a deschide arhivele din perioada comunistă, in asa fel incăt să dăm suportul necesar pentru ca Legea lustratiei să isi poată face efectele in mod corect si nu cu genul de propuneri, as spune, usor deplasate, sau ca să nu le numesc poate chiar aberante, care au plecat de la Senat. Âşi sigur că o discutie am purtat-o in legătură cu ceea ce intentionează să facă astăzi ministrul justitiei, nu stiu dacă a iesit deja in conferintă de presă, vă pot anunta că intentionăm la nivelul guvernului, intentionez să promovez o ordonantă de urgentă, pe baza propunerilor pe care le va face ministrul justitiei Tudor Chiuariu, pentru a corecta căteva din punctele, din Legea de organizare si functionare a ANI, care mi se par obligatorii după ce a fost aprobată de Senat si promulgată, in asa fel incăt să dăm o lege care să fie, as spune, eficientă, pentru a-si putea atinge scopul pentru care a fost creată.

  • RADOR

Declaratia presedintelui PSD Mircea Geoana la iesirea de la consultarile cu presedintele Traian Basescu:

Acum căteva minute s-a incheiat această primă rundă de consultări cu presedintele Romăniei. PSD apreciază reluarea dialogului politic cu partidele parlamentare de către presedintele Romăniei ca un prim semn de reintrare in normalitatea politică din Romănia.

Apreciez că această intălnire s-a derulat intr-o atmosferă normală, deschisă si responsabilă. Am abordat căteva teme propuse de presedinte si alte căteva teme propuse de către noi in acest dialog cu presedintele Romăniei.

Din punct de vedere al subiectului care preocupă cel mai mult opinia publică si presa romănească si partenerii din străinătate, cu privire la formula de majoritate parlamentară transparentă pentru sustinerea unui guvern, pozitia noastră a fost exprimată foarte clar la această discutie, că Romănia are nevoie in acest moment de un guvern stabil, eficient si care să poată să ducă un mandat in bune conditiuni pănă la sfărsitul actualului ciclu politic. Am constat din discutia cu presedintele Romăniei că si domnia sa consideră că o astfel de formulă este o formulă utilă pentru interesul general al tării si apreciez faptul că in acest moment discutia despre alegeri anticipate nu mai este de actualitate. Asa cum am spus si intr-un interviu recent, din punctul nostru de vedere, dacă vom ajunge intr-o situatie de blocaj politic, eventuale anticipate trebuie făcute intr-un an de zile, eventual cuplate cu alegerile locale, după summitul NATO din aprilie 2009, un moment foarte important pentru Romănia, si legat de un alt subiect pe care l-am discutat cu presedintele Băsescu, legat de adoptarea unei legi privind votul uninominal pentru alegerile parlamentare viitoare.

Am exprimat deschiderea si interesul PSD de a contribui la o formulă de vot in Parlament, in actuala sesiune parlamentară, si suntem optimisti că vom putea găsi sprijin de la alte partide pentru o formulă de lege de alegeri uninominale in următoarele căteva săptămăni. Inclusiv din această perspectivă alegerile parlamentare viitoare, foarte posibil, sunt convins că se vor derula pe o lege de vot uninominal, vor trebui pregătite si in estimarea noastră si a presedintelui Băsescu, cel putin un an de zile este nevoie pentru a putea pregăti conditiile de derulare a acestor alegeri. Am venit si cu propuneri suplimentare pe agenda de reformare a clasei politice si vreau să subliniez faptul că presedintele Băsescu le-a primit cu deschidere.


Am propus ca si la nivelul presedintilor de consilii judetene să se procedeze la alegeri pe sistem de vot uninominal, pentru a putea merge cu reformarea clasei politice romănesti si la nivelul local. Credem că este o idee bună, există deja o rezolutie a partidului nostru incă din 2005 in această directie. Am ridicat si problema unui subiect important legat de finantarea alegerilor si a partidelor, in conditii de vot uninominal, am ridicat subiectul legat de necesitatea unei legi a finantării partidelor si a campaniei candidatilor de uninominal, draconică si care să nu permită un sistem in care numai banul să conteze in alegerea parlamentarilor alesi prin vot uninominal. Repet, si acest subiect a fost apreciat ca fiind pozitiv de către presedintele Romăniei. Cu privire la reforma Constitutiei, opinia noastră este deja cunoscută, considerăm că este nevoie de o revizuire a Constitutiei, ea trebuie să nu fie făcută nici la cald, acuma după o campanie de referendum foarte-foarte incinsă, si mai ales să nu reprezinte interesul de moment al liderilor actuali.

Opinia noastră este că reformarea Constitutiei trebuie să aibă loc după o intensă si responsabilă dezbatere in societatea romănească si momentul in care considerăm că ar putea fi avut in vedere un referendum pentru modificarea Constitutiei ar fi in 2009, odată cu alegerile pentru Parlamentul European din mai-iunie 2009, pentru că in acel moment si Europa va fi adoptat un Tratat constitutional si este posibil să fie nevoie să preluăm teme europene in Consitutia natională, in Constitutia Romăniei. Astfel, am stabilit si un calendar ipotetic al alegerilor pentru perioada următoare de 28 de luni, pănă in 2009, cu alegeri europarlamentare in această toamnă, cu alegeri locale sau si parlamentare in 2008, cu alegeri europarlamentare in 2009 impreună cu un referendum de modificare a Constitutiei si cu alegeri prezidentiale in 2009 la termen. Am ridicat si subiectul descentralizării. Aici presedintele Băsescu a prezentat ideea mai veche pe care a avut-o cu privire la descentralizarea in sistemul de educatie si de sănătate. Noi am venit cu o propunere si mai ambitioasă legată de introducerea in dezbaterea cu privire la modificarea Constitutiei a dimensiunii de descentralizare.

Am ridicat si subiectul care pe noi ne preocupă cel mai mult, si cred că si pe cetătenii Romăniei, reprezintă deja un subiect de intensă procupare, nevoia de a asigura o atragere de fonduri europene care in acest moment este zero la sută, evitarea activării clauzelor de salvgardare, dacă există observatii din partea Comisiei Europene cu privire la Legea ANI, de exemplu. Credem că Guvernul ar trebui, prin ordonantă de urgentă, să aducă aceste modificări pentru a evita o eventuală clauză de salvgardare. Capacitatea de a performa din partea Romăniei ca nou membru este un subiect de interes general si sunt convins că, indiferent de rezultatul discutiilor care vor avea loc in următoarea perioadă, vom ajunge la o formulă guvernamentală solidă si competentă pentru a putea să beneficiem de avantajele integrării europene.

Am ridicat si subiecte din agenda de imediata actualitate, situatia din agricultură, problemele legate de educatie, de sănătate, de pensii, problema proprietarilor si a chiriasilor, am reiterat opozitia extrem de clară a PSD la Fondul Proprietatea. Este nevoie să-i despăgubim pe fostii proprietari, asa cum legea si justitia si echitatea socială le cer, dar trebuie să găsim o solutie si pentru chiriasii care sunt acuma cu sutele de mii pusi in situatia de a fi evacuati si să nu aibă acoperis deasupra capului pentru prioada următoare. Pe scurt, o primă discutie pe care o pot aprecia incă o dată ca fiind deschisă, cu un sentiment de responsabilitate fată de situatia politică a momentului si fată de interesele generale ale tării. Evident că aceste discutii nu se pot substitui negocierilor pe care le vom avea in aceste zile cu celelate partide parlamentare si bineinteles va rămăne ca după această tură de consultări să putem să vedem care sunt formulele concrete pentru a asigura acel climat de stabilitate politică, repet, un guvern stabil, un guvern puternic, un guvern capabil să guverneze in conditii bune Romănia pănă la finalul actualului ciclu politic.

  • RADOR

Declaratie de presă a presedintelui Partidului Democrat, Emil Boc
Bună ziua tuturor. O să vă prezint foarte pe scurt pozitia exprimată de PD la aceste discutii care au avut astăzi loc cu presedintele Romăniei. Primul punct pe care l-am abordat a fost legat de interpretarea rezultatelor referendumului si scena politică actuală. Această tară, in acest moment, este condusă de presedinte si premier. In urma referendumului din 19 mai, poporul a infirmat propunerea de demitere a presedintelui Romăniei, sustinută de primul-ministru si, in aceste conditii, premierul trebuie să plece. Nu este posibil ca in urma unui asemenea vot să ne prefacem că nimic nu s-a intămplat si că lucrurile pot să meargă mai departe la fel. Din acest punct de vedere, trebuie să existe o asumare politică a consecintelor referendumului, iar primul-ministru, care a fost unul din cei mai inflăcărati sustinători ai propunerii de demitere a presedintelui, iar poporul a infirmat cu 75% această propunere, el trebuie să plece. Din acest punct de vedere, PD va initia o motiune de cenzură. Dacă in urma discutiilor care au loc la Cotroceni nu se va degaja o solutie politică viabilă, motiunea de cenzură care va avea drept consecintă, pe de o parte, căderea actualului cabinet, deschiderea drumului spre alegeri anticipate si, nu in ultimul rănd, clarificarea pozitiei celuilalt perdant al referendumului, PSD, fată de actualul guvern, fiind obligat să iasă din pasivitatea si din duplicitatea actuală. Trebuie ca PSD si PNL să-si asume factura politică a referendumului, iar acest lucru, in primul rănd, poate fi realizat printr-o motiune de cenzură. De asemenea, am prezentat presedintelui Romăniei faptul că, in urma votului la referendum, singura solutie ratională, logică, politică si firească o reprezintă alegerile anticipate, alegeri anticipate care, in conceptia noastră, trebuie să fie sustinute in această toamnă, in a doua parte a lunii octombrie, impreună cu alegerile pentru Parlamentul European. Nu există nici un fel de interdictie expresă ca aceste alegeri să fie organizate impreună. Am avea, pe de o parte, si mare avantaj că am economisi 20 de milioane de euro, bani pe care i-am cheltuit cu ocazia referendumului. Âşi, dacă le-am organiza impreună celelalte alegeri, am economisi această sumă de bani. In al doilea rănd, am avea de a face cu o clarificare definitivă a scenei politice romănesti, cu impunerea unui guvern stabil, in urma acelor alegeri, capabil să guverneze Romănia. Âşi am inteles că această propunere este sustinută si de presedintele Romăniei. Am discutat, de asemenea, despre celelalte teme aflate pe ordinea de zi: votul uninominal. Punctul de vedere al PD a fost acela de a sustine proiectul votului uninominal in varianta propusă de Asociatia Pro Democratia, pentru cel putin trei argumente: primul argument este acela că dă posibilitatea cetăteanului, in sfărsit, să voteze o persoană, si nu o listă; in al doilea rănd, realizează o anumită justitie electorală, intrucăt fiecare partid practic primeste atătea mandate uninominale cătă sustinere are in răndul corpului electoral; si, in al treilea rănd, avantajul constă in aceea că se reduce cu aproximativ 20% numărul actual de parlamentari. In privinta temei legate de prioritătile guvernamentale, punctul de vedere al PD a fost următorul: prioritătile Romăniei trebuie să fie prioritătile rezultate din votul dat de romăni, pe baza propunerilor făcute de presedinte cu ocazia referendumului. Din acest punct de vedere, printre prioritătile noastre se află: a) Reforma clasei politice, cu trei componente. Prima componentă: votul uninominal; a doua: revizuirea Constitutiei; a treia: Legea lustratiei. Dacă in privinta votului uninominal v-am expus punctul de vedere, in privinta revizuirii Constitutiei, noi apreciem că presedintele Romăniei este o recomandare pe care o facem pe baza unui acord punctual ......


....in privinta revizuirii Constitutiei, noi apreciem că presedintele Romăniei, este o recomandare pe care o facem, pe baza unui acord punctual cu liderii partidelor politice parlamentare, să poată initia demersuri in parlament de revizuire a constitutiei pe căteva teme fundamentale. Prima: stabilirea foarte clară a raporturilor dintre guvern si presedinte, dintre parlament si presedinte, si aici noi trebuie să decidem odată pentru totdeauna. Doresc romănii să isi aleagă in continuare presedintele, sau nu? Pentru asta noi am propune să se organizeze un megasondaj de opinie, cu participarea tuturor caselor de sondaj, care să stabilească definitiv răspunsul la această intrebare in momentul de fată, dacă romănii doresc sau nu să isi aleagă presedintele. Dacă romănii nu doresc să isi mai aleagă presedintele in mod direct, avem solutia regimului parlamentar, cu presedinte ales de parlament. Dacă romănii vor dori in continuare să isi aleagă presedintele, avem două solutii: solutia modelului prezidential, modelul american, respectiv modelul Rusiei, sau solutia modelului semiprezidential, cel francez. Punctul nostru de vedere, că Romănia ar trebui să se indrepte spre un model semiprezidential francez, prin care in Constitutia Romăniei să ii conferim presedintelui Romăniei căteva prerogative in plus pentru a-i da putere pe măsura votului popular pe care il are. Nici mai mult, nici mai putin decăt are presedintele Frantei in momentul de fată. Ne referim aici la participarea si conducerea sedintelor de guvern, posibilitatea de a dizolva parlamentul, ca un mijloc de echilibru institutional, si posibilitatea organizării referendumului legislativ si nu doar consultativ. Sunt căteva mecanisme care ar echilibra raporturile initre puterile statului, iar in cadrul revizuirii Constitutiei, a doua componentă, trebuie odată să se lămurească această problemă. In cazul unui referendum pentru demiterea presedintelui, dacă presedintele ar fi fost infrănt de popor el pleca acasă, dacă insă poporul a infrănt propunerea parlamentului, el isi continuă activitatea. O prevedere de genul celei existente in constitutia Austriei, ca model semiprezidential, in care pe data respingerii de către popor a propunerii de demitere presedintelui parlamentul este autodizolvat. O asemenea prevedere trebuie să existe si in Constitutia Romăniei, pentru a i se asigura echilibrul raportului institutional. De asemenea, in cadrul revizuirii Constitutiei, a treia temă ar putea fi organizarea administrativ-teritorială a tării pentru a corespunde noilor exigente a euroregiunilor, odată cu intrarea Romăniei in UE. A patra temă ar putea fi rediscutarea statutului ordonantelor de urgentă pentru limitarea drastică a acestora si, nu in ultimul rănd, a cincea temă, departajarea reală a atributiilor celor două camere ale parlamentului, avănd in vedere si incidenta votului uninominal. Sunt teme pe care le vom sustine in demersul de revizuire a Constitutiei. Cea de-a treia temă, Legea lustratiei, PD a fost, este si va fi un sustinător fără echivoc al adoptării acestei legi a lustratiei. Reamintim faptul că, incă de anul trecut, noi am sustinut adoptarea prin angajarea răspunderii acestei legi a lustratiei, stiind că se va ajunge unde s-a ajuns. După ce va fi o campanie fulminantă de 3 zile, va fi pusă la dospit si la sertare această lege, lucru care s-a intămplat. De aceea dorim ca această lege să fie adoptată căt mai repede posibil, ca si o componentă a reformei clasei politice actuale. Din acest punct de vedere, sustinem si punctul de vedere pe care presedintele l-a exprimat, de a solicita ca, prin ordonantă de urgentă, să se desecretizeze arhivele PCR pentru aplicarea eficientă a legii lustratiei. Celelalte priorităti sunt legate de 6% din PIB pentru educatie, de reformă a sistemului sanitar, de ceea ce inseamnă accesul la medicamente pentru persoanele aflate in nevoi, de reforma sistemului de pensii, avănd in vedere că există posibilitatea ca resursele financiare să permită o anumită majorare a pensiilor pentru a putea ajunge la un nivel decent. In ceea ce priveste data pentru Parlamentul European, a alegerilor respective, noi ne-am pronuntat pentru cea de-a două jumătate a lunii octombrie, repet, ca si dată comună pentru alegerile anticipate. Cam acestea au fost, foarte pe scurt, punctele noastre de vedere exprimate cu ocazia discutiei de astăzi.

  • RADOR
×