x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contracandidaţii greilor

Contracandidaţii greilor

de Dana Piciu    |    21 Oct 2008   •   00:00
Contracandidaţii greilor

Toma Roman Jr şi Sorin Minea contra Tăriceanu, Mihai Constantinescu versus Dan Voiculescu, Zmărăndescu contra Udrea. Partidele au ales pentru alegerile parlamentare din acest an nume sonore de cântăreţi, mezelari, creatori de modă sau ziarişti pentru a candida împotriva politicienilor consacraţi.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, se va bate la colegiul din Dăbuleni cu liberala Elena Costea, directoarea Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj. Costea mizează pe faptul că oamenii o vor alege pe ea pentru că “domnul Geoană vrea să fie prim-ministru şi nu va avea timp să se ocupe de problemele lor”. Mircea Geoană se va mai bate de asemenea cu un pensionar, Eugen Victor Gabriel Turcianu, candidat din partea PNG-CD. Premierul Călin Popescu Tăriceanu îl va avea contracandidat la Gruiu, în judeţul Ilfov, pe patronul grupului de firme Angst, Sorin Minea. “O fac mai mult dintr-un spirit de revoltă faţă de premier. E rupt de lumea reală. A fugit din Bucureşti, crezând că în Ilfov va fi mai uşor, asta pentru că a ales un colegiu dintr-o zonă în care PNL a scos procente bune”, a spus Minea, candidatul PD-L. Un alt contracandidat serios al premierului este şi colegul nostru de la Jurnalul Naţional, Toma Roman jr. Toma vrea să devină deputat al Partidului Ecologist, fiind un susţinător a tot ce este ecologic. “Nu cred în cinismul generalizator al omului. Din cauza asta o să continuu. Mizez pe faptul că lumea s-a săturat de promisiuni goale şi şpăgi distribuite fix cât ţine campania, de personaje deja fumate sau în cazul fabricantului de salam, afumate. Până una-alta, «Noi să fim sănătoşi!», aşa cum zice sloganul meu de campanie”, se explică Toma.

ARTIŞTII ŞI MODISTELE
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, îl va avea ca adversar în colegiul din Sectorul 4 al Capitalei în care candidează pe solistul Mihai Constantinescu, din partea Partidului Ecologist Român. Ambii candidaţi vor să ajungă senatori. Mihai Constantinescu are de gând ca în campania electorală să-şi transmită mesajele pe muzică. “Prima melodie foarte ecologică pe care am cântat-o în viaţa mea s-a numit «Iubiţi-ne, că suntem flori». Apoi am scris o melodie – poate vom găsi o soluţie, respectiv cine să o cânte – care se numeşte: «Ultima mea speranţă – natura»“, a declarat Mihai Constantinescu în ziua în care şi-a anunţat candidatura. Comentatorul sportiv Cristian Ţopescu de la PNL va candida şi el pentru un colegiu senatorial din Sectorul 4, dar încă nu a anunţat în care. Liderul PNG-CD, Gigi Becali, o va întâlni în bătălia electorală pe creatoarea de modă Oana Mizil. Cei doi se vor bate pentru un post de deputat în Sectorul 5. Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că va candida într-un colegiu senatorial din Sectorul 6, dar încă nu se ştie ce contracandidaţi va avea.

UN AVOCAT PENTRU MARKO
Liderul UDMR, Marko Bela, va fi concurat pentru Senat, în colegiul uninominal 2, de avocatul Kincses Elod, fost preşedinte al UDMR Mureş, exclus din organizaţie din cauza radicalismului său. Avocatul a spus că a ales să candideze împotriva lui Marko Bela, deoarece liderul maghiarimii “s-a rupt de realitate”. “Marko Bela a spus că cel ce candidează împotriva UDMR-ului este un descreierat. În opinia mea, un fost poet, dacă formulează în acest mod Ars Poetica, înseamnă că personalitatea sa a suferit grave modificări de pe urma funcţiei pe care o deţine la ora actuală. Încă un argument că este nevoie de schimbare”, a spus Kincses.

CÂNTĂREŢI ŞI BĂTĂUŞI
Actorul şi liberalul Florin Călinescu şi-a dorit foarte mult “să-i dea replica” fostului preşedinte al Senatului Nicolae Văcăroiu într-un colegiu din judeţul Argeş. Cum Văcăroiu s-a retras la Curtea de Conturi, Călinescu s-a ales doar cu actualul deputat PSD Octavian Ştireanu ca opozant. Fosta actriţă de telenovele Oana Zăvoranu, “candidatul cu burta goală şi sufletul plin”, şi-a anunţat şi ea candidatura la Camera Deputaţilor din partea PRM în unul dintre colegiile din Sectorul 6 al Capitalei. Partidul nu a hotărât însă care va fi colegiul Oanei, un singur lucru fiind sigur: în nici un caz nu va candida împotriva Elenei Udrea, pentru că aceasta din urmă dispune de mult mai mulţi bani decât ea. Este însă posibil ca Oana Zăvoranu să o aibă contracandidată pe cântăreaţa Luminiţa Anghel, desemnată pentru Sectorul 6 de PSD. Cât despre Elena Udrea, ea va candida pentru colegiul 25 din Sectorul 6 al Capitalei, unde se va confrunta pentru un post de deputat cu un coleg de-al ei de partid, Sorin Paveliu, care s-a autosuspendat şi candidează independent, dar şi cu garda de corp a lui Gigi Becali, Cătălin Zmărăndescu.

FOST ARBITRU INTERNAŢIONAL SCOS LA RAMPĂ
Fostul arbitru internaţional Ion Crăciunescu vrea şi el să candideze la Senat din partea PD-L într-un colegiu uninominal din judeţul Vâlcea unde îl va avea contracandidat pe deputatul liberal Emilian Frâncu. “Faptul că la acest colegiu vine cineva care se pricepe la fotbal pe mine mă stimulează şi mă determină să dau tot ce e mai bun din mine. Mă bucur că domnul Crăciunescu va reprezenta cu cinste, la Federaţie, fotbalul din comuna Boişoara, iar echipele de divizie inferioară din colegiul Horezu vor avea consiliere”, a spus ironic Frâncu despre contracandidatul său din lumea fotbalului.

La rândul său, fostul premier Adrian Năstase îl are contracandidat pentru colegiul din Mizil pe Mircea Staicu, acum membru PD-L, care i-a fost subordonat. Staicu are 32 de ani, a lucrat iniţial la Parlament după care s-a mutat la Departamentului pentru Analiză Instituţională şi Socială, departament sub conducerea guvernului condus de Adrian Năstase. Mircea Staicu a lucrat la guvern patru ani după care a plecat la o firmă de consultanţă politică.

×
Subiecte în articol: politic sectorul colegiul