x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contraofensiva lui Dragnea la Alianţa Vestului

Contraofensiva lui Dragnea la Alianţa Vestului

de Gabriela Antoniu    |    11 Dec 2018   •   10:31
Contraofensiva lui Dragnea la Alianţa Vestului

Liviu Dragnea se repliază după plecarea unor parlamentari din PSD şi pe fondul apariţiei Alianţei Vestului, o asociere de patru oraşe care vor să atragă fonduri europene pentru investiţii. Pesediştii au fost convocaţi ieri într-o şedinţă a Comitetului Executiv în care baronilor locali li s-a promis bani pentru investiţii, iar parlamentarilor PSD să fie uniţi și să nu absenteze la ședințele de plen până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

La ședința CEx, liderul PSD, Liviu Dragnea le-a promis liderilor locali înființarea unui fond de 10 miliarde de euro pentru investiții și infrastructură, la care aceștia vor avea acces. Preşedintele executiv al PSD, premierul Viorica Dăncilă a declarat după şedinţa CEx că acest fond va fi prins în bugetul de stat pe 2019 şi va finanţa proiecte locale, de la apă şi canalizare până la construcţia de şcoli. Premierul a mai spus că acest fond va exista pe lângă PNDL, un program naţional pentru dezvoltare locală.

Nici şeful Guvernului, nici liderul PSD nu a dorit să ofere mai multe detalii despre fondul de investiţii. Liviu Dragnea a refuzat să spună de unde provin banii, adăugând sec: “Din România”. El a spus că înfiinţarera acestui fond a fost discutat şi la Cex-ul de la Neptun şi că vor fi date detalii în zilele următoare. Dragnea a susţinut că e o chestiune nouă, importantă, care mai întâi trebuie discutată şi apoi finalizată şi aprobată prin ordonanţă de urgenţă în prima şedinţă de Guvern.

În plus, Viorica Dăncilă a anunţat măsuri pentru realizarea promisiunilor din programul de guvernare neonorate până acum . "Am promis ca, până la reuniunea următoare, voi veni cu o evidenţă a programului de guvernare pe fiecare minister în parte, dar mai ales a celor care nu au fost realizate în programul de guvernare, şi cu o foaie de parcurs pentru a putea realiza tot ceea ce am promis (...) şi avem ca obiectiv", a spus premierul.

Viorica Dăncilă a mai spus că în şedinţa CEx s-au discutat şi probleme de organizare, fiind vizate filialele rămase fără conducere. Surse din partid spun că în şedinţa Cex s-a decis ca Iulian Iacomi, primarul din Lehliu Gară să preia conducerea organizației județene Ilfov a PSD. De asemenea, Marian Pavel a fost ales la conducerea PSD Ialomița, iar Luminița Jivan va prelua șefia PSD Caraș-Severin.

La şedinţa Cex au fost convocați, în mod neobişnuit şi toți deputații și senatorii PSD. De obicei la astfel de reuniuni participă în mod normal liderii din teritoriu și conducerea centrală. Liviu Dragnea le-a cerut în şedinţă parlamentarilor să rămână uniţi şi să nu lipsească de la lucrările Legislativului până la sfârşitul sesiunii. După şedinţă, Dragnea a evitat să dea un răspuns clar dacă la Camera Deputaţilor coaliţia mai are majoritate sau nu. “Se va vedea la primul vot în Camera Deputaţilor, iar în plenul Parlamentului nu este nici o problemă”, a spus Dragnea. El le-a mai spus pesediştilor că Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, este conceput de acceaşi oameni care au conceput şi UNPR.

După şedinţa CEx, Marcel Ciolacu, unul dintre pucişti, a declarat că nu va vota niciodată o moţiune de cenzură împotriva propriului partid. Mai devreme. în ședință, Mihai Tudose și Marcel Ciolacu, doi dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea, s-au contrat cu Marian Oprişan, care le-a cerut să nu voteze alături de opoziție. Mai mult, el i-a spus lui Tudose că este "în dragoste cu președintele Iohannis". "O dispută între doi colegi în interiorul partidului, în interiorul grupului, nu mai ţin minte ce mi s-a reproşat", a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţă. El a negat că i s-a reproşat că ar fi de partea preşedintelui Iohannis.

"Nu am vorbit despre preşedintele Iohannis, de ce tot insistaţi când nu am avut această... Cred că vi s-a spus greşit, cred că domnul Oprişan are un pic de invidie pe judeţul Buzău că a avut un scor electoral mult mai mare decât al dânsului şi i-am promis că în continuare va avea acelaşi scor, mult mai mare decât al dânsului", a spus Ciolacu.
Premierul Viorica Dăncilă a întrebat retoric cât să-l mai aştepte pe preşedintele Iohannis cu numirea noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare, având în vedere că România a început déjà să preia preşedinţia Consiliului UE, iar miniştrii români trebuie să preia şi să gestioneze sute de dosare . Ea a mai spus că dacă Iohannis îi dădea explicaţii temeinice putea lua în calcul schimbarea nominalizărilor

Sunt bani de pensii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a respins informaţiile conform cărora nu ar fi bani pentru plata pensiilor şi a anunţat că susţine legea pensiilor în forma actuală. "Condamn ferm astfel de declaraţii deoarece nu fac decât să aducă panică în rândul pensionarilor. Au fost astfel de declaraţii şi pe parcursul anului 2017 şi s-au dovedit false". De asemenea, el a infirmat faptul că s-ar fi luat bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru că nu ar fi bani pentru pensii.


 

Fotoexplicaţie

Premierul Dăncilă a refuzat să spună de unde vor fi luaţi banii care alimentează nou anunţatul fond de investiţii pentru administraţia locală

 

 

 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea