x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contre Basescu - Nastase

Contre Basescu - Nastase

21 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Liderul PD si candidatul Aliantei D.A. la presedintie, Traian Basescu, a solicitat in mod public, sambata, la Cluj-Napoca, prim-ministrului, Adrian Nastase, sa ceara arestarea preventiva a lui Corneliu Iacubov.
ELENA STANCIU

ACUZATII. Traian Basescu spune ca premierul ar fi fost santajat in cazul RAFO
"Ii cer public lui Adrian Nastase sa faca urmatorul lucru - arestarea imediata, pentru a preveni plecarea la studii, ca si in legislatura trecuta, a lui Iacubov, pentru ca datele din dosar (n.r. - referitor la Rafo Onesti) il arata ca fiind unul dintre mafiotii sistemului. Iacubov, Hrebenciuc sunt oameni dovediti in interiorul dosarului ca fiind elemente de fraudare", a declarat Basescu, care a mai adaugat ca daca nu arestarea, atunci macar interdictia de a parasi tara sa i se dea presedintelui consiliului de administratie al Rafo.

"SANTAJ". Liderul Aliantei a mai precizat ca Adrian Nastase a fost probabil santajat ca sa semneze ordonanta de urgenta prin care datoriile rafinariei au fost puse pe seama datoriei publice. "Mafia din Bacau l-a santajat pe Adrian Nastase sa semneze aceasta ordonanta. Nu exista nici o logica pentru un astfel de act pe finalul campaniei electorale. Era clar ca va fi o piatra grea de picioarele unui prim-ministru care emite un asemenea act normativ", a mai spus Traian Basescu. El a atras atentia ca nici un ministru nu si-a pus numele pe acest act, cele trei persoane semnatare fiind doi secretari de stat din Ministerul Finantelor, respectiv al Economiei si Industriei si loctiitorul sefului Administratiei Nationale a Vamilor.

"Nici un ministru nu si-a asumat semnarea unui act care inseamna legalizarea fraudelor mafiei bacauane la Rafo si Carom. Si mai vreau sa spun ca acesta este singurul act normativ din istoria Romaniei postdecembriste care nu poarta semnatura ministrului Justitiei", a afirmat Basescu.

NEGARE. Aflat ieri la Alba, Traian Basescu a declarat ca "noi nu am cerut niciodata inchiderea RAFO; singurul lucru pe care noi il sustinem este sa nu se mai fure bani de la RAFO". Din punctul sau de vedere, "RAFO este un jaf facut de mafia din Moldova", iar "clica din Bacau va trebui sa raspunda in fata legii". Basescu a declarat ca "trebuie sa se inteleaga ca noi nu avem nimic cu societatea RAFO SA si nici cu CAROM. (…). Noi spunem ca vom mentine RAFO in functie, dar nu toleram furtul mafiei din Moldova".

EXECUTATI. Traian Basescu nu s-a abtinut sa-l califice pe primul-ministru, Adrian Nastase, drept "mafiot", pentru ca "este un reprezentant de seama al sistemului mafiot pesedist". "Daca in guvernul Aliantei va exista un singur ministru corupt, va asigur ca-l execut cu mana mea, il duc in fata poporului", a declarat Basescu la Alba, pentru ca mai tarziu sa explice ca este vorba despre o executie politica, prin scoaterea respectivului din toate structurile politice.

"Paziti-va portofelele si gradinile de iepurasi"

SILVIU SERGIU

REPLICA. Adrian Nastase i-a raspuns liderului Aliantei D.A.: "Este disperat!"
Candidatul Uniunii PSD+ PUR la Presedintie, Adrian Nastase, si Mircea Geoana, candidatul Uniunii pentru functia de premier, au participat, sambata, in fata Salii Sporturilor din Targoviste, la un miting electoral. Nastase si-a facut aparitia pe ritmurile slagarului "Esti tot ce am eu" al trupei Directia 5. La miting au concertat trupele Directia 5, Hi-Q, Voltaj, Ansamblul Folcloric Profesionist Chindia si grupul folcloric de copii din Runcu.

Intr-un discurs de aproximativ un sfert de ora, presedintele PSD a vorbit despre nevoia de drumuri, de investitii, de un program de guvernare solid si a spus ca Romania a inregistrat in acest an un ritm de dezvoltare de 8%.

"Romania va inregistra in acest an o crestere economica de peste 8,1%, in principal datorita rezultatelor obtinute in agricultura, industrie si sectorul constructiilor", a anuntat premierul. El a spus ca aceasta cifra a fost calculata pe baza evaluarilor oficiale ale rezultatelor economice din primele noua luni ale anului si ale prognozelor pentru intregul an. "Este un lucru extraordinar si incredibil, nu-mi vine sa cred. Astept sa vad daca acestea vor fi rezultatele finale", a spus Nastase. El a afirmat despre Alianta D.A. ca este "Alianta Dezastru si Anarhie". "Stiu ca se plimba prin tara tot felul de iepurasi imbracati in portocaliu. Paziti-va portofelele si gradinile", a spus Nastase.

REPLICA. Aflat ieri intr-un turneu in Ardeal, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a declarat ca etichetarea sa de catre Traian Basescu drept "mafiot" este o dovada a faptului ca prezidentiabilul ADA "este disperat". "Traian Basescu vede ca sondajele de opinie nu il sustin si recurge la astfel de atacuri murdare. El nu are, practic, un program si nu are ce sa le spuna oamenilor", a precizat Nastase. Liderul PSD+ PUR a reafirmat ca formatiunea sa nu doreste sa se implice intr-o campanie negativa, dar a acuzat Alianta PNL- PD ca deruleaza in teritoriu o astfel de campanie de mai bine de o saptamana. Nastase a adus in discutie un material electoral publicat intr-un ziar local din Arad, in care alegatorii erau intrebati daca vor un presedinte homosexual.

CRITICI
Prezent la mitingul electoral de la Targoviste, candidatul PSD+PUR la functia de premier, Mircea Geoana, l-a atacat virulent pe prezidentiabilul Aliantei D.A., Traian Basescu. "Nu vrem ca Romania sa fie reprezentata de oameni care sunt permanent cu galceava in gat, asa cum este Traian Basescu, care a spus ca unul din cinci romani sunt homosexuali, ca este de acord cu casatoriile intre homosexuali si ca va da copii spre adoptie acestor cupluri. Rusine!", a spus Geoana. (Silviu Sergiu)

RAFO
Premierul a negat ieri ca ar fi fost santajat sa initieze Ordonanta de Urgenta prin care datoriile RAFO au fost preluate de AVAS. Nastase a precizat ca ideea ii apartine si ca nu i-a fost sugerata de anumite grupari din PSD. "Nu am nimic de-a face cu astfel de aranjamente, cu ce s-a intamplat acolo. Solutia poate nu a fost cea mai buna. Dar dintre doua rele am ales-o pe cea mai putin rea", a spus el. "In momentul de fata, RAFO isi plateste datoriile la stat si asta e important", a adaugat premierul.
×
Subiecte în articol: basescu traian politic nastase adrian rafo