x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Contre la lista lui Turcu

Contre la lista lui Turcu

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    07 Noi 2006   •   00:00
Contre la lista lui Turcu

Politicienii ale caror nume se rega-sesc in "lista lui Liviu Turcu" au co-mentat ieri pentru Jurnalul National aceasta informatie. "Fara relevanta, informatii de scandal aruncate pe piata cu un anumit scop, aberant, jenant ca un tradator sa rezolve proble-mele Romaniei", sunt cateva dintre reactiile acestora.

Politicienii ale caror nume se regasesc in "lista lui Liviu Turcu" au comentat ieri pentru Jurnalul National aceasta informatie. "Fara relevanta, informatii de scandal aruncate pe piata cu un anumit scop, aberant, jenant ca un tradator sa rezolve problemele Romaniei", sunt cateva dintre reactiile acestora.
Toti au facut trimitere la certificatele de buna purtare primite de la CNSAS.

Deputatul PSD Adrian Nastase a declarat ieri ca, in urma cu cateva saptamani, CNSAS i-a transmis certificatul de necolaborare cu Securitatea, dupa ce institutia a primit o noua transa de dosare de la serviciile secrete. "Nestiind unii dintre colegii nostri ca domnul Liviu Turcu ar avea o lista proprie, au solicitat, in ultima vreme, clarificarea pentru a zecea oara a situatiei mele. CNSAS mi-a transmis in urma cu cateva saptamani, dupa ce a primit mai multe dosare de parlamentari de la serviciile de informatii si din care rezulta ca am avut doua dosare de urmarire informativa in 1989, scrisoare prin care imi comunica ca a investigat toate aceste fonduri documentare de la unitatile respective si ca nu exista elemente care sa justifice colaborarea mea cu Securitatea", a declarat Adrian Nastase.

La randul sau, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a negat ca ar fi colaborat cu Securitatea si a anuntat ca o sa-l dea in judecata pe Liviu Turcu pentru calomnie. "Am fost verificat de CNSAS de foarte multe ori si nu am nimic impotriva sa fie verificat orice fond arhivistic", a mai spus Hrebenciuc.

DE AJUTOR. "Articolul e foarte bun. Ma ajuta sa-mi gasesc dosarul. In iulie 2006, cei de la CNSAS mi-au spus ca nu exista, iar in septembrie, dupa ce am mai dus niste acte pe care le-au cerut, mi-au dat certificat ca nu am facut politie politica", ne-a declarat deputatul PSD Alin Teodorescu. El a precizat ca nu a fost colaborator al fostei Securitati, aratand ca in 1988 a fost anchetat pentru inscrisuri dusmanoase si propaganda impotriva regimului. "In martie 1990 m-au anuntat ca dosarul meu a fost inchis", a mai spus deputatul PSD.

FARA RELEVANTA. "Din punctul meu de vedere este fara relevanta o asemenea lista. Nu reprezinta decat continuarea unui razboi politic inceput in urma cu doi ani. In ceea ce ma priveste, am facut toate demersurile la CNSAS. Am primit verdictul ca nu am facut politie politica si din punctul meu de vedere lucrurile sunt incheiate", ne-a declarat senatorul PSD Serban Mihailescu. Intrebat daca a primit de la CNSAS o hartie oficiala prin care il anunta ca nu a facut politie politica, Serban Mihailescu a negat, aratand ca a aflat din presa, care cita surse din Colegiu. Senatorul PSD a mai spus ca nu va face demersuri nici pentru obtinerea verdictului oficial si nici pentru a cere verificari suplimentare in lumina noilor informatii oferite de Liviu Turcu. "E pierdere de vreme. Nimeni nu te asculta", a conchis Mihailescu. La randul sau, deputatul PNL Mircea Cosea spune ca a fost deja "deconspirat" de o luna. "Situatia mea e cunoscuta. CNSAS m-a verificat, au fost scoase toate dosarele, chestiunea este incheiata. CNSAS a dat un verdict care isi urmeaza acum cursul legal, nu am ce sa mai comentez", a spus Cosea. Un alt politician nominalizat de Turcu, Eugen Dijmarescu, se declara de acord cu o reverificare a dosarului sau de la CNSAS, dar respinge categoric "orice insinuare cu privire la faptul ca orice activitate desfasurata din 1989 ar fi fost influentata de serviciile de informatii".

INFORMATII DE SCANDAL. "Eu vreau sa-l anunt pe domnul Turcu, poate nu stie, dar nu candidez pentru functia de comisar european", a tinut sa precizeze deputatul PSD Ioan Mircea Pascu, adaugand ca ii recunoaste "o anumita abilitate" lui Turcu, si anume ca acesta vine cu "niste nume" care deja au fost confirmate pe la CNSAS si adauga o serie de nume care nu au nici o legatura sau care nu au aparut niciodata pana acum. "Eu regret si-l compatimesc pe Turcu, pentru ca ajunge sa fie nevoit la 17 ani de la Revolutie sa traiasca din aceleasi informatii pe care se presupune ca le-a dat deja americanilor in clipa cand a fugit in SUA", a mai spus Pascu, potrivit caruia aceste informatii "de scandal" nu sunt noi pentru americani, ci au fost doar aruncate pe piata romaneasca intr-un context in care se discuta anumite dosare. "Eu nu-mi inchipui ca dumnealui, daca avea o asemenea informatie despre mine, n-a dat-o la americani. Per ansamblu, as spune ca domnul Turcu a dat un gol turcesc", a aratat Pascu, infirmand informatiile publicate de Turcu. "In ce calitate m-a pus acolo: de urmarit, de colaborator sau de ce?", a intrebat Pascu, sustinand ca nu se va adresa CNSAS, pentru ca nu-l ia in serios pe Turcu.

FARA EMOTII. Senatorul PSD Ilie Sarbu ne-a declarat ca, desi nu stie cum a ajuns pe lista lui Liviu Turcu, nu are emotii, caci chiar saptamana trecuta a primit cel de-al doilea certificat de necolaborare cu Securitatea de la CNSAS. "Mi se pare jenant pentru Romania ca un tradator vine sa ne rezolve problemele. Avem institutii abilitate, bine platite, care isi desfasoara activitatea dupa o lege aprobata de Parlament, si vine un fost securist sa ne rezolve problemele. E jenant", a spus Sarbu. In ceea ce priveste o eventuala reverificare a dosarului sau de catre CNSAS, Ilie Sarbu spune ca el nu va solicita acest lucru, iar daca Liviu Turcu are "forta" sa ceara asta, e un semn ca "am ajuns rau". "Daca o institutie ca CNSAS e la dispozitia lui Turcu, a unui tradator, am ajuns rau. Daca era un cetatean onest, plecat in strainatate sa munceasca, era altceva. Dar daca un tradator, care a trait bine aici inainte si apoi a defectat cu cateva luni inainte de decembrie 1989, vine sa ne dea lectii, mi se pare dincolo de orice limita a bunului-simt", a mai spus Sarbu.

ABERANT. La randul sau, Gelu Voican Voiculescu a calificat drept "aberant" faptul ca numele sau a aparut pe o astfel de lista, avand in vedere trecutul sau. "Este cu totul inacceptabil pentru mine, dat fiind ca am fost permanent hartuit de Securitate, inchis de mai multe ori si pana la urma condamnat, iar dupa eliberare, tinut sub supraveghere", a spus Voican. Potrivit acestuia, actiunea lui Liviu Turcu se inscrie "intr-un program de compromitere a personajelor principale care au participat la Revolutie". "Altfel nu se explica. Eu sunt un om care nu candidez acum la nici o functie, nu ar avea de ce sa existe vreun interes pentru a ma compromite. Se incearca efectiv macularea imaginii mele ca participant la Revolutia Romana", a aratat Voican. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca Turcu a facut o eroare, pentru ca el a fost urmarit de Directia a II-a, si nu de Securitatea Municipiului Bucuresti, asa cum a sustinut acesta. "Nu am fost niciodata colaborator al Securitatii", a mai spus Voican, aratand ca a fost doar urmarit de Securitate si ca in anul 2004 a fost chemat si la CNSAS.

IN ASTEPTARE. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a evitat sa dea un raspuns transant. El a catalogat informatia publicata de Turcu drept "o falsa problema" si a expediat-o la CNSAS. "Impreuna cu 150 de colegi din PNL am solicitat o verificare ca CNSAS, singura institutie care are instrumente si obiectivitate, sa analizeze orice cerere de acest fel. Asteptam sa se pronunte cineva competent, ca de injurat injura toata lumea", a raspuns Melescanu.

POVARA GREA "Perpetuarea prezentei la nivelul elitei politice din Romania a fostilor activisti ai Partidului Comunist, fie ei si din linia a doua, ca si a unui important segment de colaborationisti aflati in totala dependenta de fostele structuri ale Securitatii, a constituit o grea povara pentru IMAGINEA SI CREDIBILITATEA politica a Romaniei pe plan international. De aici binecunoscutul statut de «oaie neagra» si de entitate aflata in postura de «remorca penibila» in cadrul structurilor europene si internationale"
  • Liviu Turcu
  • FOND INFORMATIV
    Liviu Turcu a mentionat si locurile unde s-ar afla documentele privind colaborarea cu Securitatea a celor 11 politicieni:
  • UM 0625 - Directia a II-a a Securitatii, directie de contraspionaj;
  • UM 0195 - Directia de Contrainformatii Externe;
  • UM 0544 - Centrul de Informatii Externe (CIE);
  • UM 0110 - Unitatea de Contrainformatii pentru Tarile Socialiste (unitate anti-KGB);
  • UM 0610 - Directia I a Securitatii, directie de informatii interne.
    SRI si SIE n-au comentat informatiile din lista lui Turcu.
  • ×
    Subiecte în articol: politic psd informaţii liviu cnsas lista turcu