x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corina Crețu, atac la președinte: Prezența lui Băsescu la Dublin, la Congresul PPE, o sfidare la adresa Constituției

Corina Crețu, atac la președinte: Prezența lui Băsescu la Dublin, la Congresul PPE, o sfidare la adresa Constituției

07 Mar 2014   •   16:20
Corina Crețu, atac la președinte: Prezența lui Băsescu la Dublin, la Congresul PPE, o sfidare la adresa Constituției

Vicepreședintele PSD Corina Crețu afirmă că, în contextul în care situația din Crimeea este departe de a fi soluționată, președintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se întoarcă în țară imediat după Consiliul European, și nu să meargă la Congresul Partidului Popular European de la Dublin. "Nu este prima dată când președintele încalcă Constituția României, dar acum o face într-un mod flagrant. Dânsul este reprezentantul statului român și statul român nu este membru al PPE", a declarat Corina Crețu la Antena3.

"Vedem că situația din Crimeea este departe de a fi soluționată. Mai mult, gesturile și acțiunile ultimelor zile indică mai degrabă o escaladare a tensiunilor între Ucraina și Rusia, implicit pentru întreaga regiune. În acest context, Traian Băsescu ar trebui să ia primul avion spre București imediat după finalul Consiliului European organizat pe tema situației din Ucraina. Faptul că președintele României, cel care, conform Constituției, reprezintă statul român și nu poate fi membru al unui partid, a ales să zboare la Dublin, la o reuniune politică, ne arată că Traian Băsescu nu reușește să își depășească simpla condiție de anexă politică a PPE în România. Între România și PPE, președintele României a ales să-și petreacă sfârșitul de săptămână alături de prietenii săi populari", afirmă Corina Crețu.

Ea subliniază că situația din Crimeea este extrem de gravă pentru regiunea noastră și necesită implicarea totală a președintelui Traian Băsescu.

"Ce va face Traian Băsescu vineri și sâmbătă, în scenariul în care situația scapă de sub control? Va convoca CSAT-ul din Dublin? Vorbim de o situație extrem de gravă pentru regiunea noastră, care necesită implicarea totală a celui care, nu de puține ori, se alintă ca fiind șeful statului. Or, nu poți conduce statul român și, în același timp, să petreci alături de prietenii populari pe ritmuri irlandeze", susține Corina Crețu.

Băsescu, la Dublin: Sunt sigur că PPE va câştiga alegerile pentru Parlamentul European
    
Traian Băsescu a declarat, astăzi, cadrul Congresului PPE de la Dublin, că prima misiune a Partidului Popular European (PPE) este să se asigure că va câştiga alegerile din luna mai pentru Parlamentul European.

În intervenţia sa, şeful statului român a subliniat că un element esenţial este aplicarea politicilor de integrare lansate în 2008 şi, din acest punct de vedere, cel care va fi desemnat vineri candidatul PPE pentru preşedinţia viitoarei Comisii Europene va trebui să îşi asume ca obiectiv continuarea mai puternică a acestor politici.

'PPE a fost cel care şi-a asumat criza, cel care a avut forţa, inteligenţa şi determinarea să treacă Europa pe malul celălalt al crizei. Toate semnele ne arată că o creştere economică sustenabilă a început, dar ea nu se regăseşte în situaţia cetăţenilor noştri', a spus preşedintele român, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, alegerile europene nu vor fi doar un moment al confirmării că populaţia UE a înţeles ce a făcut PPE în timpul crizei, ci şi un moment decisiv de a spune NU xenofobilor, euroscepticilor şi ultranaţionaliştilor.

'Riscul ca solidaritatea noastră să fie afectată constă în pătrunderea în PE a unui mare număr de eurosceptici. De aceea, cred că prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile pentru PE. Eu nu văd altă formaţiune europeană capabilă să asigure o creştere durabilă, să creeze locuri de muncă şi, mai ales, să iubească Europa unită aşa cum o iubesc popularii', a afirmat Băsescu.

Băsescu a mulţumit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru asistenţa acordată României în timpul crizei.
România a fost una dintre ţările în situaţie dificilă, dar cu asistenţa executivului european a reuşit să depăşească acea perioadă şi să fie una din ţările cu cea mai mare creştere a PIB, a spus preşedintele român.

Președintele Traian Băsescu participă, joi și vineri, la Summitul Partidului Popular European de la Dublin.

×