x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corina Creţu: Barroso se contrazice. Acum două luni spunea că România e pregătită pentru aderarea la Schengen

Corina Creţu: Barroso se contrazice. Acum două luni spunea că România e pregătită pentru aderarea la Schengen

12 Noi 2013   •   14:23
Corina Creţu: Barroso se contrazice. Acum două luni spunea că România e pregătită pentru aderarea la Schengen

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European, s-a declarat marți surprinsă și nedumerită de poziția exprimată de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu privire la faptul România și Bulgaria nu vor adera la spațiul Schengen anul viitor.

În opinia social-democratei, președintele Comisiei Europene își contrazice propriile afirmații făcute cu numai două luni în urmă.

"Am luat cunoștință, cu surprindere și nedumerire, de poziția exprimată de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu privire la faptul România nu va adera la Spațiul Schengen anul viitor. Practic, președintele Comisiei Europene infirmă cele spuse chiar de domnia sa cu numai două luni în urmă. La acea dată, Jose Manuel Barroso afirma că România și Bulgaria sunt pregătite pentru integrarea în Spațiul Schengen și trebuie să li se acorde o șansă să adere cât mai repede posibil. Ce anume s-a întâmplat atât de dramatic în cele două țări încât acum domnul Barroso afirmă că aderarea este amânată cu cel puțin un an, adică nu se va petrece mai devreme de anul 2015? Răspunsul este: nimic!", arată Corina Crețu, într-un comunicat  citat de Agerpres.

Corina Crețu consideră că România este perfect pregătită pentru a controla granițele exterioare ale Uniunii Europene și a argumentat că, pentru asta, țara noastră a investit mai bine de un miliard de euro, a pregătit oameni, a colaborat și colaborează permanent cu instituțiile europene specializate.

"Nimeni nu poate nega faptul că s-au făcut progrese importante în reforma justiției și în combaterea corupției. S-au făcut eforturi importante și în ceea ce privește integrarea socială a rromilor. Este nedrept ca România și Bulgaria să fie victimele viitoarei campanii electorale pentru alegerile europene. Amânarea admiterii în Spațiul Schengen nu rezolvă niciuna dintre problemele care generează migrație economică dinspre Estul spre Vestul Europei. Reafirm poziția mea, și a PSD, anume că nu putem accepta să se înlocuiască vechea Cortină de Fier cu una nouă, a Sărăciei, care să separe estul sărac de occidentul bogat al Europei. Asta nu va naște decât resentimente și manifestări rasiste și xenofobe", a adăugat eurodeputata PSD.

Nu în ultimul rând, aceasta consideră că gestul președintelui Comisiei Europene reprezintă o încurajare pentru acele forțe care de la euroscepticism au trecut de-a dreptul la atitudini anti-europene.

"În locul solidarității și al tratamentului egal pentru toți cetățenii europeni, vedem că unii sunt mai egali decât alții, iar egoismele naționale devin politică europeană. România își va îndeplini, cu consecvență, angajamentele asumate în legătură cu aderarea la Schengen și se așteaptă la un tratament corect, lipsit de condiționări absurde, din partea celor care decid în acest domeniu în UE. Demonizarea unor națiuni și discriminarea lor sunt rușinoase în Europa secolului XXI și amintesc de vremuri pe care le credeam de mult apuse", a mai spus Corina Crețu.

×