x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corlăţean, vizită decisivă la Haga pentru aderarea României la spaţiul Schengen

Corlăţean, vizită decisivă la Haga pentru aderarea României la spaţiul Schengen

27 Ian 2013   •   08:58
Corlăţean, vizită decisivă la Haga pentru aderarea României la spaţiul Schengen
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va face o vizită la Haga în prima parte a lunii februarie, pentru a pleda cauza intrării României în spaţiul Schengen, Olanda, alături de Germania, numărându-se printre statele care au blocat luarea acestei decizii.

Deplasarea a fost confirmată în cursul unei întâlniri cu omologul olandez, Frans Timmermans, desfăşurată sâmbătă, cu ocazia Summit-ului CELAC-UE, care are loc în Chile.

"În cadrul convorbirilor a fost confirmată realizarea vizitei şefului diplomaţiei române la Haga, în prima parte a lunii februarie 2013, şi includerea în programul vizitei a unei componente parlamentare", a informat un comunicat MAE, citat de mediafax.ro.

În cadrul întâlnirii cu Timmermans, Corlăţean a reiterat obiectivul aderării la spaţiul Schengen şi a reamintit faptul că România a finalizat implementarea măsurilor compensatorii decise la Consiliul European din martie 2012, precizează comunicatul MAE.

Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul timp o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene, care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit săptămâna trecută la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV. De asemenea, omologul finlandez a subliniat faptul că aceasta este o decizie politică, care depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit MAI. 

×