x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică COTROBĂITUL PRIN DOSARE/Băsescu a lăsat perplex Bruxellesul

COTROBĂITUL PRIN DOSARE/Băsescu a lăsat perplex Bruxellesul

de Gabriela Antoniu    |    05 Mar 2009   •   00:00
COTROBĂITUL PRIN DOSARE/Băsescu a lăsat perplex Bruxellesul

Comisarul European pentru Justiţie, Jacques Barrot, s-a arătat consternat de afirmaţiile  preşedintelui Băsescu la TVR potrivit cărora experţi de la Bruxelles au făcut controale la DNA şi au văzut conţinutul dosarelor.



Potrivit europarlamentarului PSD Adrian Severin, atât Barrot, cât şi experţi ai Comisiei Europene au negat că ar fi avut vreodată acces la dosarele penale ale unor cetăţeni români.

Invitat la TVR la sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu e o condiţie obligatorie menţinerea lui Daniel Morar la şefia DNA, "dar ar fi o eroare ca atunci când ai o instituţie despre care cei care te monitorizează spun că funcţionează bine, tu să spui nu, pun alt şef".

"Iar raportul e foarte clar, şi în mod deosebit raportul tehnic apreciază activitatea procurorului-şef DNA.

Pentru ce nu vreau să am continuitate într-o zonă în care cei care mă monitorizează spun că e în regulă? Credeţi că dacă ar fi existat... şi văd că în ultima perioadă se diminuează presiunea pe acest subiect, credeţi că dacă Morar ar fi fost manipulat politic nu s-ar fi observat imediat la Bruxelles? Sunt oameni cu prea multă experienţă. Dar când au venit şi au făcut controalele la DNA au văzut şi conţinutul dosarelor. Şi îşi dau seama că sunt fapte, şi nu decizii politice", a afirmat Traian Băsescu, întrebat dacă menţinerea lui Daniel Morar la şefia DNA este o condiţie pentru ca România să nu mai fie monitorizată de UE.

Invitat vinerea trecută la Realitatea Tv, procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, a declarat însă că nu are informaţii potrivit cărora experţii de la Bruxelles s-au uitat în dosarele DNA, inclusiv ale fostului premier Adrian Năstase. "Nu am nici un fel de informaţii în acest sens, nu vă pot răspunde", a spus Kövesi. Întrebată
dacă e posibil ca preşedintele României să fi ştiut că experţii de la Bruxelles s-au uitat în dosarele lui Adrian Năstase, aşa cum a afirmat în ianurie la TVR,  şi ea să nu ştie, Laura Codruţa Kövesi a răspuns: "Câtă vreme dosarele au fost la Parchet, nici un expert nu s-a uitat în aceste dosare. Noi avem o legătură permanentă cu experţii de la Bruxelles care ne monitorizează, raportăm diverse date statistice, diverse informări, dar nu s-au uitat niciodată în dosarele noastre penale. Câtă vreme au fost la noi în instituţie. Câtă vreme dosarele au fost în altă instituţie, nu pot să vă răspund, nu ştiu ce s-a întâmplat".

SEVERIN ÎL ÎNTREABĂ PE BARROT
În urma publicării acestor informaţii, europarlamentarul PSD Adrian Severin a adresat o scrisoare Jurnalului Naţional în care afirmă că l-a întrebat pe comisarul european pentru justiţie, libertate şi securitate, Jacques Barrot, precum şi pe o parte dintre experţii Comisiei Europene, într-o întâlnire separată, "dacă e adevărat că reprezentanţii CE interpretează mecanismul de cooperare şi verificare în sensul că au dreptul să investigheze cazuri individuale şi să formuleze concluzii pe baza acestor investigaţii, la concurenţă cu sistemul judiciar din România".

Adrian Severin spune că a atras totodată atenţia că, dacă lucrurile stau aşa, "aceasta ar reprezenta o gravă încălcare a principiilor generale de drept pe care le apără Uniunea Europeană precum şi a competenţelor Comisiei Europene.

În consecinţă, o asemenea implicare a Comisiei, mai ales cu nerespectarea dreptului la apărare al persoanei învinuite sau acuzate, conduce la vulnerabilizarea justiţiei în România şi a poziţiei CE în cadrul instituţiilor europene".

"Atât domnul comisar Barrot, cât şi experţii s-au arătat consternaţi de conţinutul declaraţiei preşedintelui Băsescu şi au negat cu toată energia faptul că ar fi avut vreodată acces la dosarele penale ale unor cetăţeni români şi că şi-ar fi bazat în fapt concluziile pe aprecierea datelor conţinute în acele dosare. S-a mai precizat că singurele date pe care le-au cerut şi le-au primit experţii CE au fost date statistice din care rezultă tendinţele fenomenului general al reformei în justiţia română, iar nu vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane concrete", scrie Adrian Severin.

INFORMAŢII NEOFICIALE, TRANSMISE DE INSTITUŢII DIN ROMĂNIA
Europarlamentarul PSD se declară satisfăcut de aceste precizări şi subliniază că "nu este mai puţin adevărat însă că unele surse din cadrul instituţiilor europene m-au lăsat să înţeleg că anumite persoane din conducerea unor instituţii româneşti ar fi remis, în mod neoficial, date selectate cu privire la pretinse ilegalităţi săvârşite de demnitari români, date care cel mai probabil reprezintă o selecţie, evident părtinitoare, din dosarele penale instrumentate de Parchet sau de DNA. Fără îndoială că transmiterea neoficială de informaţii trunchiate de reprezentanţi oficiali ai unor instituţii publice româneşti cu scopul probabil al evidenţierii rolului lor şi al denigrării statului român, reprezintă un fapt mai mult decât reprobabil având şi posibile conotaţii penale".  În concluzie, Adrian Severin trage următoarea concluzie: "Fie domnul preşedinte Băsescu şi-a permis să mintă fără nici un fel de jenă cetăţenii României cărora li s-a adresat pe postul public de tv, la o oră de maximă audienţă, cu un mesaj de aparentă gravitate şi de interes naţional; fie domnul Băsescu a fost la curent cu şi cel puţin a aprobat dacă nu chiar a instigat la transferul neoficial al unor informaţii denigratoare la adresa statului român menite a determina concluzii nefavorabile României la nivelul Comisiei Europene, prin crearea unei convingeri eronate funcţionarilor acesteia; fie câte ceva din ambele variante menţionate. Consider că, în oricare din aceste ipoteze, atitudinea şefului statului român e inacceptabilă şi intolerabilă şi de aceea vă rog să puneţi la dispoziţia cititorilor dumneavoastră precizările mele".

WEBER ÎI SCRIE ŞI LUI BARROSO
Pornind de la afirmaţiile preşedintelui Băsescu la TVR, şi europarlamentarul PNL, Renate Weber a trimis câte o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, respectiv vicepreşedintelui CE, Jacques Barrot, cărora le-a adresat următoarele întrebări: A transmis recent Comisia Europeană un semnal sau un avertisment României, oficial sau neoficial, privind procedura de selectare şi numire a inspectorilor din cadrul inspecţiei judiciare a CSM? Este posibil ca de la Comisia Europeană să se trimită mesaje confidenţiale care să facă aprecieri privind progresele realizate în domeniul reformei justiţiei şi care să nu fie cuprinse în raportul pe care Comisia l-a întocmit recent şi l-a dat publicităţii în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare? Cine anume din cadrul Comisiei Europene are dreptul să transmită astfel de mesaje confidenţiale şi cui anume: Ministrului Justiţiei? Preşedintelui României?

×