x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Creţu: După 10 ani de dominaţie a Partidului Popular European la nivelul instituţiilor europene a sosit vremea schimbării

Creţu: După 10 ani de dominaţie a Partidului Popular European la nivelul instituţiilor europene a sosit vremea schimbării

de Agerpres    |    07 Apr 2014   •   19:28
Creţu: După 10 ani de dominaţie a Partidului Popular European la nivelul instituţiilor europene a sosit vremea schimbării

Europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului S&D din Parlamentul European, a declarat, luni, că în opinia socialiştilor europeni miza scrutinului pentru PE este aceea de a stopa dominaţia exercitată la Bruxelles vreme de 10 ani de Partidul Popular European.

"Noi credem că după 10 ani de dominaţie a Partidului Popular European la nivelul instituţiilor europene a sosit vremea schimbării. Şi cred că aceasta este miza acestor alegeri. Şi speranţa este ca şi în România oamenii să voteze mai mult din punct de vedere ideologic. Criza economică a fost un pretext pentru promovarea unor politici de austeritate, politici economice şi sociale care au agravat situaţia tuturor ţărilor membre ale UE. Au generat sărăcie, şomaj, mai ales în rândul tinerilor şomajul a explodat, suferinţe sociale. Au accentuat polarizarea socială şi decalajele de dezvoltare între estul şi vestul continentului, dar mai ales în interiorul ţărilor", a afirmat vicepreşedintele S&D la dezbaterea intitulată "Viitorul Uniunii Europene în viziunea familiilor politice europene" organizată la Parlamentul României de Europlus şi Centrul Român de Politici Europene.

Europarlamentarul PSD a adăugat că, în opinia sa, "aceasta este o diferenţă fundamentală" care-i deosebeşte pe social-democraţi de cei din PPE.

"Noi am dovedit şi în ultimii doi ani de guvernare că putem avea creştere economică fără tăieri, fără austeritate, fără suferinţă socială şi cred că aşa cum suntem daţi de exemplu al guvernării de către toate instituţiile internaţionale vom putea demonstra şi la nivel european că putem avea o creştere economică importantă, sustenabilă, care să răspundă şi nevoilor cetăţenilor. Practic, noi milităm pentru o Europă mai flexibilă, onestă, o Europă socială", a mai declarat Corina Creţu.

Ea a adăugat că România este una dintre ţările ai cărei cetăţeni sunt cei mai proeuropeni din întreaga Uniune Europeană, motivul principal fiind acela că ţara noastră nu are altă alternativă.

"Noi, ca ţară, nu avem altă alternativă în afara Uniunii Europene. Nu ne permitem luxul Marii Britanii, care îşi doreşte, de pildă, şi este destul de populară această idee a ieşirii din Uniunea Europeană. Deci, pentru noi este singura cale pentru dezvoltare, pentru modernizare. Atunci când criticăm oameni care aparţin UE şi comisarii europeni nu înseamnă că suntem antieuropeni, sau cum doresc să spună contracandidaţii noştri. Pur şi simplu criticăm calea pe care a ales-o Uniunea Europeană în ultimii 10 ani", a declarat Corina Creţu.

Europarlamentarul a adăugat că trebuie discutat despre "provocările pe care le va avea de înfruntat Parlamentul European şi implicit Uniunea Europeană în următorii cinci ani" în ceea ce priveşte ascensiunea forţelor extremiste şi populiste.

"Sigur că în campania electorală este o provocare aceea de a vorbi despre temele europene despre care, de multe ori, nu reuşim să vorbim. Este şi vina noastră. Pe de altă parte cred că mai multă educaţie civică ar fi necesară. Din păcate putem vorbi acum şi despre modul în care vom colabora, forţele democratice din Parlamentul European, şi vorbesc aici de această ascensiune a curentelor extremiste, populiste. Speranţa noastră este să nu capete în viitorul Parlament European o ascensiune atât de mare, aşa cum o preconizează sondajele de opinie care estimează că viitorul Parlament European va avea aproximativ 20% parlamentari provenind din aceste partide care, aşa cum a văzut în Franţa, ieri în Ungaria, capătă o ascensiune alarmantă pentru noi", a mai declarat europarlamentarul PSD.

×
Subiecte în articol: corina cretu PPE