x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu, artizanul regimului Băsescu

Crin Antonescu, artizanul regimului Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    06 Apr 2014   •   18:00
Crin Antonescu, artizanul regimului Băsescu
Fostul premier Adrian Năstase îl acuză pe liderul PNL că a fost complice la alegerea şefului statului în 2004 şi la manipularea privind retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidenţială

Fostul premier Adrian Năstase a acordat, sâmbătă, în premieră un interviu emisiunii Q&A de la Antena 3, realizată de Alessandra Stoicescu, în care a vorbit despre cauzele ruperii USL, aderarea la NATO şi politica externă a României.

Întrebat cine a fost de vină pentru ruperea USL, Adrian Năstase a vorbit despre un interes personal al liderului PNL, Crin Antonescu. “A fost o eroare de strategie, inclusiv în ceea ce priveşte momentul ales. Determinant pare să fi fost interesul personal a lui Crin Antonescu legat de candidatura la prezidenţiale, dovedit şi de mutarea partidului la PPE, prin schimbarea ideologiei partidului, la fel cum a procedat Băsescu în 2005. În plus, nu trebuie ignorate informaţiile recente referitoare la negocierile cu Traian Băsescu, nedezminţite de nicio parte”, a afirmat fostul premier. El l-a acuzat pe Crin Antonescu că a fost unul din artizanii alegerii lui Traian Băsescu la prezidenţialele 2004, având “o responsabilitate pentru un deceniu de haos, dezbinare, crize repetate, sărăcie şi izolare internaţională care au afectat viaţa românilor”.”Încearcă să se justifice prin teoria . Prin opţiunile de acum dovedeşte însă că a ales şi continuă să aleagă răul, pur şi simplu”, a mai spus Năstase. Fostul premier i-a imputat, totodată, liderului PNL manipularea de acum 10 ani, când liberalul Theodor Stolojan s-a retras din cursa prezidenţială, făcîndu-i loc lui Traian Băsescu, îndurerat până la lacrimi de pierderea lui “dragă Stolo”. “Îi aduc aminte că a fost complice şi la manipularea lui Băsescu şi la acuzaţiile de fraudă electorală dovedite mincinoase de la prezidenţiale”, a spus Năstase.

Jocul de poker şi ţara pe şine


O dovadă că Băsescu încearcă şi acum să impresioneze şi să le demonstreze propriilor adepţi că este indispensabil este şi declaraţia şefului statului că nu ar refuza postul de premier, declaraţie despre care Adrian Năstase spune că face parte “din jocul de poker”. “În opinia mea, el încearcă să dovedească celor care încă-i sunt adepţi că va avea un viitor politic. Anunţul face parte din jocul de poker. Înţeleg că Băsescu vrea să pună ţara pe şine. Important e să nu mai treacă trenul pe acolo”, a afirmat Adrian Năstase.
Cum Băsescu se lăuda că poate face echipă, ca premier, cu orice preşedinte mai puţin Victor Ponta, Crin Antonescu s-ar putea să nu fie însă viitorul şef al statului. “La acest moment şansele domnului Antonescu par a fi minime. Ideea că dreapta se va uni pentru a-l susţine în turul doi la prezidenţiale pare a fi problematică. În plus, s-a putea să nu fie prima opţiune nici în interiorul partidului. Sunt de acord că bătălia la prezidenţiale se va da paradoxal nu între stânga şi dreapta, ci între cei care doresc continuarea regimului Băsescu şi cei care doresc schimbarea acestuia. Din nefericire pentru el, Crin Antonescu a ales să nu mai fie în tabăra anti-Băsescu”, a explicat fostul premier.

Politică externă spre toate azimuturile

Întrebat despre criticile şefului statului la adresa Guvernului Ponta pentru disponibilitatea de a încheia unele contracte cu investitori strategici din China, Adrian Năstase a declarat că politica externă a României trebuie să însemne mai mult o politică spre toate “azimuturile”.

“Parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost conceput în perioada preşedintelui Constantinescu, aderarea la NATO a fost finalizată în perioada Iliescu-Năstase. Băsescu n-a făcut decât să inventeze o formulă de campanie: axa Bucureşti-Londra-Washington. Vrea să ne convingă, la sfârşitul mandatelor sale, că ea a fost funcţională. Eu cred în continuare că politica externă a României trebuie să însemne mai mult decât atât - o politică spre toate . Poate însă că Băsescu nu e informat de investiţiile Chinei în SUA sau în Europa occidentală”, a afirmat fostul premier.

El a mai spus că, în contextul actual al evenimentelor din Ucraina, aderarea ţării noastre la NATO se dovedeşte o decizie inteligentă a tuturor forţelor politice româneşti, precizând că s-ar fi bucurat să fie prezent să fie prezent în Parlament la aniversarea a 10 ani de la aderarea la NATO.

×