x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: În noua Constituţie vom introduce o clarificare a raporturilor între preşedinte şi Guvern

Crin Antonescu: În noua Constituţie vom introduce o clarificare a raporturilor între preşedinte şi Guvern

10 Iun 2013   •   11:21
Crin Antonescu: În noua Constituţie vom introduce o clarificare a raporturilor între preşedinte şi Guvern

Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, a declarat, în această dimineaţă, că nu se vor face modificări spectaculoase în elaborarea noii legi fundamentale, pentru că ea trebuie să rămână simplă și clară, însă vor fi introduse anumite clarificări legate în relațiile politice, între președinte, Guvern și Parlament.

„Vom introduce o clarificare a raporturilor între președinte și Guvern. Atunci când șeful statului va desemna primul ministru, el trebuie să constate care a fost voința electoratului, majoritatea în Parlament și care este opțiunea premierului. Nu președintele își asumă răspunderea, ci premierul și Parlamentul. De asemena, la Consiliul European, România va fi reprezentată de președinte în cazul în care agenda presupune teme de politică externă și securitatea țării, în rest, țara este reprezentată de primul ministru”, a spus Crin Antonescu.

În plus, președintele Senatului a precizat că se va introduce o moțiune de cenzură constructivă, în care semnatatul acestei moțiuni să propună și succesorii premierului și noul Guvern.

„Noul semnatar al unei moțiuni de cenzură trebuie să propună și un înlocuitor, pentru a preveni o instabilitate în momentul în care va cădea un Guvern. O moțiune simplă va fi discutată în camerele reunite și dacă întrunește numărul voturilor atrage remanierea acelui ministru”, a mai declarat Crin Antonescu.

×