x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu la Antena 3: "Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea fi organizat în 2014, odată cu alegerile prezidenţiale

Crin Antonescu la Antena 3: "Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea fi organizat în 2014, odată cu alegerile prezidenţiale

26 Iun 2013   •   22:48
Crin Antonescu la Antena 3: "Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea fi organizat în 2014, odată cu alegerile prezidenţiale

Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat că o decizie privind momentul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, după decizia de miercuri a CC, va fi luată în USL, urmând a fi luate în calcul toate variantele, inclusiv amânarea pentru anul viitor, odată cu alegerile prezidenţiale.

"Înainte de toate, vom face toate comentariile despre această decizie a Curţii atunci când o vom vedea în toată întregimea şi toată motivarea ei. Pe ceea ce avem deocamdată, se pot face doar câteva observaţii: unu - scopul cu care noi am iniţiat modificarea legii referendumului a fost acela de a putea consulta în chestiuni majore, cum ar fi modificarea Constituţiei, cetăţenii României care doresc să-şi folosească drepturile electorale. Din practica românească şi cea europeană, de altfel, s-a constatat că pragurile foarte ridicate, cel de 50% - care, de altfel, mai este în foarte puţine locuri în lume prezent - îi împiedică practic pe cei care doresc să se exprime, să fie cetăţeni activi, să o facă", a declarat Antonescu în emisiunea Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3.

"Legea modificată de către noi este declarată, înţeleg, constituţională. Nicăieri în Constituţia României nu există o prevedere care să stipuleze un an de zile în care ea nu se poate folosi. Deci asta este pur şi simplu o chestiune, aşa, de la Curtea Constituţională. Nu vreau să insist prea mult, mai ales până când nu vedem formula oficială a Curţii, dar n-ar fi nimic nou. Noi într-o bună măsură în ţara asta degeaba mai facem alegeri câtă vreme avem o Curte Constituţională care decide şi hotărăşte cu 9 oameni împotriva a milioane, s-a mai întâmplat, a fost şi mai spectaculos", a mai spus Antonescu la Antena 3.

"Nu ştiu exact ce soluţie strategică vom adopta în faţa acestei decizii a Curţii, asta va fi o consultare în USL şi vom lua o decizie", a mai declarat preşedintele Senatului, totodată preşedinte al comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

"Când vom alege acest moment, vom decide. S-ar putea merge pe formula, de exemplu, a căutării unui moment de maxim interes electoral, de pildă alegerile prezidenţiale de anul viitor, la care să facem şi referendumul pe Constituţie", a spus Antonescu.

×