x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu, noul preşedinte al Senatului. Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei

Crin Antonescu, noul preşedinte al Senatului. Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei

03 Iul 2012   •   07:21
Crin Antonescu, noul preşedinte al Senatului. Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei

UPDATE 22:56 - In urma votului deputatilor, Valeriu Zgonea a fost ales, cu 161 de voturi "pentru", presedinte al Camerei Deputatilor.

UPDATE 22:27 - Presedintele grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Valeriu Zgonea, este singura propunere inaintata pentru ocuparea functiei de Presedinte al Camerei Deputatie.

UPDATE 22:22 - Cu 160 de voturi "pentru" si unul impotriva, potrivit surselor Antena 3, Roberta Anastase a fost revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. In sala au fost prezenti 177 de deputati, 16 dintre acestia, cel mai probabil reprezentantii UDMR, abtinandu-se de la vot

UPDATE 20:44 - Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis, in unanimitate, dupa retragerea membrilor PDL, revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte a Camerei Deputatilor.
Biroul Permanent al Camerei s-a reunit intr-o sedinta in care se va decide convocarea unei sesiuni extraordinare, in aceasta seara, in care se va lua in discutie revocarea Robertei Anastase.

UPDATE 20:19 - Calin Popescu Tariceanu: "Suntem intr-o procedura perfect democratica. In orice tara democratica, presedintele parlamentului este dat de majoritatea parlamentara. Nemultumirea este fireasca pentru PDL, care acum doua luni era pe cai mari. Institutia Avocatului Poporului nu devenise decat o unealta a lui Basescu. Tema suspendarii presedintelui nu este principala preocupare a USL, dar este evident ca toate aceste conflicte sunt provocate de Basescu. Daca acesta va continua sa obstructioneze, cred ca avem nevoie de un alt presedinte."

UPDATE 20:14 - Vasile Blaga: "Nu pot sa stau pasiv nicio clipa la acest atac la adresa democratiei. Nici macar nu au motivat aceasta revocare. Numai eu puteam convoca Biroul Permanent. Toate aceste observatii apar in contestatia pe care am trimis-o deja la Curtea Constitutionala. Exista deja patru decizii ale CCR care confirma ca presedintii de camere pot fi schimbati doar de grupul parlamentar din care fac parte."

UPDATE 19:44 - Sedinta Comisiei juridice in care se discuta revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului a fost reluata marti seara.

Roberta Anastase nu participa la aceasta sedinta.

Sedinta Comisiei juridice a fost intrerupta pentru ca deputatii sa participe la lucrarile plenului reunit al Parlamentului.

UPDATE 18:39 - Ioan Oltean, secretar general PDL: "3 iulie este ziua in care democratia a murit in Romania".

UPDATE 18:32 - Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost amanata, astfel ca revocarea din functie a presedintelui acestui for, Roberta Anastase, nu poate fi supusa la vot. In acelasi timp, Anastase a declarat: "Colegii nostri de la Senat vor contesta aceasta hotarare a Senatului. Curtea Constitutionala va aseza lucrurile pe fagasul norma. Inlocuirea lui Vasile Blaga s-a facut incalcandu-se toate procedurile.

UPDATE 18:05 - Crin Antonescu este noul presedinte al Senatului, liderul PNL fiind ales cu 73 de voturi.

UPDATE 17:43 - Cu 70 de voturi pentru, niciunul impotriva si o abtinere, senatorii au votat revocarea din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga.

UPDATE 17:31 - Toni Grebla, senator PSD: "Revocarea din functie a lui Vasile Blaga este necesara."

UPDATE 17:24 - Vicepresedintele Senatului, Ion Chelaru, a fost desemnat de Biroul Permanent, sa conduca sedinta de plen. Cvorumul minim era de 63 de senatori, in sala fiind prezenti 71 de parlamentari. Sedinta are pe ordinea de zi suspendarea presedintelui Vasile Blaga si alegerea unui nou presedinte al Senatului.

UPDATE 16:08 - Biroul permanent al Camerei Deputatilor s-a reunit, in absenta Robertei Anastase, pentru a discuta solicitarea depusa de USL pentru revocarea acesteia din functia de presedinte al forului legislativ. De la sedinta conducerii Camerei lipsesc reprezentantii PDL. UDMR este reprezentat la sedinta. Surse din USL au declarat ca Valeriu Zgonea ar urma sa fie numit presedinte al Camerei Deputatilor dupa revocarea Robertei Anastase.

UPDATE 16:05 - "Eu si colega mea vom sesiza la Curtea Constitutionala acest act ilegal. Noi nu stim ce vor face ei, daca vor incalca prevederile constitutionale. Este foarte posibil ca din aceasta seara sa avem doi presedinti la Senat si doi la Camera Deputatilor" - Vasile Blaga

"O sesiune extraodinara poate fi convocata doar de presedintii celor doua Camere. Deci aceste decizii sunt in afara Constitutiei. Convocarea Birourilor s-a facut in mod ilegal. Noi nu ne opunem acestei convocari, insa nu o putem face pentru ca nu este constitutional" - Roberta Anastase

UPDATE 15:28 - Deputatul Valeriu Zgonea este propunea USL pentru a prelua presedintia Camerei Deputatilor in conditiile in care mandatul Robertei Anastase va fi revocat, a declarat Viorel Hrebenciuc, vicepresedintele Camerei inferioare a Parlamentului. "Are experienta, capacitatea organizatorica si diplomatia necesara pentru a gestiona o asemenea importanta functie", a explicat Viorel Hrebenciuc, potrivit Agerpres.

UPDATE 13:53 - Biroul permanent al Senatului a decis convocarea unei sesiuni extraordinare a acestei camere la ora 17:00, pentru revocarea din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si alegerea unei noi persoane. Biroul permanent s-a intrunit in absenta presedintelui Senatului, Vasile Blaga. Au fost prezenti la sedinta 7 din cei 11 membri ai Biroului si, potrivit lui Ioan Chelaru (PSD), acestia au votat in unanimitate convocarea sesiunii extraordinare.

In replica, Vasile Blaga a declarat ca este "o lovitura de Stat". "USL confisca institutiile statului. Practic asta este o lovitura de stat", a declarat presedintele Senatului.

UPDATE 11:06 - Parlamentarii USL doresc sa-l propuna pe liderul liberal Crin Antonescu pentru functia de presedinte al Senatului, informeaza Romania TV. Pentru sefia Camerei Deputatilor, social-democratii ar urma sa-l propuna pe Valeriu Zgonea.

USL a depus, astazi, cererile de revocare din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat ca el nu va convoca sesiune extraordinara a Senatului pentru revocarea sa din functie, intrucat solicitarea in acest sens a USL este "neconstitutionala si nelegala".

"Eu nu pot sa convoc in sesiune extraordinara, deci nu voi putea trece pe ordinea de zi un astfel de demers al lor, atat timp cat nu respecta legea si Constitutia. Nu o sa trec niciodata pe ordinea de zi, sa le iasa din cap", le-a spus Vasile Blaga ziaristilor.

Blaga a precizat ca nu va convoca o sesiune extraordinara pe tema revocarii presedintelui Senatului pentru ca este neconstitutionala o astfel de solicitare, mentionand ca intr-o decizie a Curtii Constitutionale se spune clar in ce conditii poate fi schimbat presedintele unei camere. "Nu voi convoca o sesiune extraordinara a Parlamentului pe aceasta tema pentru ca este si neconstitutionala, exista si decizia CC care spune clar in ce conditii poate fi schimbat presedintele camerei si de asemenea este si in Regulament", a precizat Blaga.

Intrebat daca ar putea fi suplimentata ordinea de zi a sesiunii extraordinare deja convocate cu solicitarea USL de revocare, Blaga a spus: "Doar daca voi fi eu de acord. Eu nu voi fi de acord".

Roberta Anastase a spus ca "este o procedura ciudata, in afara Constitutiei si nu poate fi supusa la vot". Ea a precizat ca, procedural, revocarea din functiile de presedinte al Camerei sau al Senatului se poate face conform hotararilor Curtii Constitutionale, la propunerea grupului parlamentar care a dat mandatul initial pentru functia de presedinte si cererea se supune votului plenului doar in urma unei astfel de propuneri.

Anastase a mai spus ca, daca cererea de revocare va fi transmisa de catre USL Biroului Permanent, ea va face ceea ce a anuntat si Vasile Blaga respectiv nu va convoca Biroul Permanent.


×