x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Preda: Dacă USL nu rezolvă tema bicameralism vs unicameralism vom avea un blocaj la revizuirea Constituţiei

Cristian Preda: Dacă USL nu rezolvă tema bicameralism vs unicameralism vom avea un blocaj la revizuirea Constituţiei

25 Apr 2013   •   19:45
Cristian Preda: Dacă USL nu rezolvă tema bicameralism vs unicameralism vom avea un blocaj la revizuirea Constituţiei
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a atras atenţia că în cazul în care USL nu va introduce în proiectul de revizuire a Constituţiei prevederea referitoare la Parlamentul unicameral sau nu va organiza un referendum pe tema "bicameral versus unicameral" se va ajunge într-un blocaj generat de faptul că există o decizie a CCR care spune că trebuie să se ţină cont de scrutinul din 2009, în urma căruia românii au optat pentru Parlament unicameral cu 300 de aleşi, informează agrerpres.ro.

"Eu nu mă feresc să vă spun că îmi este foarte teamă că, într-un fel sau altul, se va ajunge la un blocaj. Vă dau un singur exemplu. Dacă, de pildă, nu se organizează un alt referendum înainte de modificarea Constituţiei pe tema Parlament monocameral versus bicameral şi dacă răspunsul unui asemenea referendum nu va fi vrem bicameral, atunci cei care pregătesc în acest moment revizuirea trebuie să ştie că trebuie să introducă în proiectul pe care-l vor prezenta trecerea de la bicameralism la monocameralism. Pentru că există deja un precedent, o decizie a Curţii Constituţionale, care ne spune că trebuie ţinut seama de referendumul din 2009. Altfel spus, dacă USL nu introduce trecerea de la bicameralism la monocameralism, proiectul va pica la Curtea Constituţională pentru că există, deja, o decizie care ne spune acest lucru, că trebuie ţinut seama de 2009", a declarat Cristian Preda, joi, la o dezbatere organizată de GDS pe tema revizuirii Constituţiei.

Potrivit lui Preda, lucrurile sunt foarte simple din punct de vedere practic.

"Dacă USL decide acum să facă un referendum pe tema bicameral-unicameral şi iese invers atunci, da, pot să meargă mai departe cu un proiect de Constituţie care să cuprindă schimbarea actualei structuri a Legislativului. Dacă nu, evident, insistând aşa, o să ne trezim în situaţia de blocaj de care vorbeam mai devreme. E un exemplu, cred eu, pentru a argumenta nevoia de a gândi şi politic şi constituţional această revizuire", a susţinut europarlamentarul PDL.

La dezbaterea organizată de GDS şi Revista 22, intitulată "Separaţia puterilor şi regimul politic în viitoarea Constituţie", au mai participat, printre alţii, Ioan Stanomir, în calitate de moderator, iar ca invitaţi Teodor Baconschi, Sever Voinescu şi Andreea Pora.  

×